fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OMOGUĆITI ČLANOVIMA PORODICA DA POSJEĆUJU MJESTA STRADANjA

Dušan Bastašić na Međunarodnoj konferenciji Dostojanstvo, prava i slobode čovjeka - hrišćanska dimenzija u Čatežu, Slovenija

Dušan Bastašić na Međunarodnoj konferenciji Dostojanstvo, prava i slobode čovjeka – hrišćanska dimenzija u Čatežu, Slovenija

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke Dušan Bastašić apelovao je na učesnike konferencije Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz više od 30 zemalja da iskoriste autoritet i pomognu da potomci srpskih žrtava nesmetano i dostojanstveno posjećuju mjesta stradanja članova svojih porodica.

Bastašić je prenio učesnicima konferencije, koja je održana od 9. do 12. februara, da se posljednjih pet godina sa lokalnog, ali i institucionalnog nivoa Hrvatske nastoje odvratiti hodočasnici iz Srbije i Republike Srpske da na Velebitu i ostrvu Pagu prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno.

On je istakao da na ulasku u Hrvatsku autobusi sa hodočasnicima čekaju ponekad i tri časa da se završi uočljivo usporen carinski i policijski pregled.

„Kada u pratnji policijskih vozila kolona stigne do Velebita, prisustvom enormno velikog broja uniformisanih policajaca, od kojih su neki od njih sa pancirima i dugim cijevima, šalje se jasna poruka o dolasku na teren, gdje niste poželjni i gdje vam je ugrožena bezbjednost. Šta je to drugo nego zastrašivanje hodočasnika i odvraćanje od ponovnog dolaska“, rekao je Bastašić.

On je naveo da na putu do Šaranove jame, u kojoj je ubijeno više od 9.000 Srba i Jevreja, hrvatski ekstremisti organizuju takozvani kontraskup na mjestu pogibije ustaškog emigranta, koji je tu učestvovao 1932. u terorističkom napadu na žandarmerijsku stanicu.

„Hrvatske institucije ne samo da ne sprečavaju ovaj ustaški dernek, nego policija jedva uspijeva raskrčiti put da bi srpski hodočasnici nastavili svoj put. Sve ovo dešava se unutar granica EU, na teritoriji njene najmlađe članice“, ukazao je Bastašić.

On je upoznao učesnike konferencije sa osnovnim istorijskim činjenicama o gospićkoj grupi logora, prvom likvidacionom centru Nezavisne Države Hrvatske, gdje su među 38.000 pravoslavnih Srba ubijena i 73 sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve.

Bastašić je podsjetio da je najveći pokolj na Jadovnu počeo nakon 22. juna 1941. godine, kada su njemački fašisti napali na Sovjetski Savez.

On je predložio Nataliji Kocev, šefu odjeljenja Fonda u Beogradu, da predstojeća konferencija Fonda bude održana u Plaškom, sjedištu Eparhije gornjokarlovačke, epicentru gospićke grupe logora.

Bastašić je rekao Srni da je tokom konferencije dogovoreno da ruska Televizija „Spas“ snimi dokumentarni film o kompleksu logora smrti Gospić – Jadovno – Pag.

Predsjednik Udruženja „Jadovno“ učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji „Dostojanstvo, prava i slobode čovjeka – hrišćanska dimenzija“ na poziv organizatora – Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Fond jedinstva pravoslavnih naroda aktivno podržava programske aktivnosti Udruženja „Jadovno“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

APEL VLASTIMA PRIŠTINE DA SPRIJEČE RUŠENjE SRPSKE BOGOMOLjE

Sozercanje

BASTAŠIĆ: DOKAZI O GENOCIDU NAD SRBIMA KAO „POMOĆNO SREDSTVO“

Bastašić: Zaboravljen dio našeg istorijskog iskustva iz perioda NDH

Video: Sabranje 2014.

Emisija „U središtu pažnje“, RTS – Radio Beograd 1 (Audio)

O ceni zaborava, dobrosusedskim odnosima i obeležavanju mesta zločina

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: