fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USVOJENA DEKLARACIJA O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

Zgrada Narodne skupštine Republike Srpske
Zgrada Narodne skupštine Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

U Deklaraciji se navodi da su zločini ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj smišljen i planiran genocid.

Prilikom provođenja ovog genocida samo u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma i neistomišljenika mučeno je, pljačkano, silovano i potom ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

U tekstu Deklaracije se navodi da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedina zemlja tokom Drugog svjetskog rata u kojoj su postojali koncentracioni logori za istrebljenje djece u Staroj Gradišci, Jasenovcu, Uštici, Jablancu, Jastrebarskom, Rijeci kod Jastrebarskog, Gornjoj Rijeci kod Križevaca i Lobogradu.

U njima je, prema nepotpunim istraživanjima, stradalo 42.791 srpsko dijete, 5.737 romske djece i 3.710 jevrejske djece.

U tekstu Deklaracije se konstatuje da je zločin genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj po svojim razmjerama ravan holokaustu koji je nacistička Njemačka izvršila nad Jevrejima.

Tokom provođenja ovog genocida veliki broj Srba bio je prinuđen da, zarad spasa golog života, promijeni nacionalni i duhovno-istorijski identitet i da se odrekne svoje pravoslavne vjere i pod prisilom i smrtnom prijetnjom prihvati katolicizam.

Narodna skupština Republike Srpske Deklaracijom zahtijeva da Hrvatska, kao država hrvatskog naroda, odlukom svojih najviših organa, prihvati istorijsku i svaku drugu odgovornost za genocid Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Parlament Srpske zahtijeva da se na dostojan način obilježe i obezbijede sva mjesta zločina i čuva uspomena na njegove mnogobrojne žrtve, da se u cjelini sačuva i održava, kao spomenik žrtvama, jasenovački kompleks koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, te da se utvrdi i sprovede program zaštite i uređenja Spomen područja Donja Gradina.

Deklaracija predviđa da se u Hrvatskoj, BiH i Srbiji odredi isti dan u znak sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – Srbe, Jevreje i Rome, te da se u razumnom roku isplati pravična odšteta žrtvama i njihovim potomcima od Hrvatske.

„Narodna skupština Republike Srpske očekuje da međunarodna javnost, posebno države antifašističke koalicije Drugog svjetskog rata, podrže Deklaraciju kako bi ona, nakon 70 godina čekanja, ugledala svjetlost dana“, navedeno je u tekstu deklaracije.

Uz Deklaraciju su usvojeni i amandmani NDP-a kojima je predviđeno da bude upućena evropskim parlementima, parlamentu Izraela, ruskoj Dumi i američkom Kongresu da je razmotre i usvoje.

Usvojeni su i amandmani Slobodnog demokratskog srpskog kluba da se formira odbor koji će se baviti koordinacijom u vezi sa što skorijom izgradnjom memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Poslanici iz Koalicije „Domovina“ nisu učestvovali u glasanju o Deklaraciji zbog toga što je dokument, kako su rekli, jednostran i ne pominje muslimane, Hrvate i druge narode stradale u Drugom svjetskom ratu.

Kao razlog poslanici Koalicije „Domovina“ naveli su i „nemogućnost donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici počinjenom 1995. godine“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ČAVIĆ: ZLOČIN GENOCIDA U NDH RAVAN HOLOKAUSTU

NSRS o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima (RTRS Plus, 10.00)

NE ZABORAVITI DONjU GRADINU I JADOVNO

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

3 Responses

  1. Neznam dal se ovo prave ludi ili su stvarno ludi.Jasenovac i Srebrenica se ne mogu ni po cemu uporedjivati. Ako su kojiim slucajem to uradili Srbi u Srebrenici,genocida nije moglo biti jer nisu ubijene zene i deca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: