fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RAZMOTREN PRIJEDLOG DEKLARACIJE O GENOCIDU NDH

Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

U Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotren je Prijedlog deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

U današnjem nastavku diskusije o ovom dokumentu, poslanik SNSD-a Svetozar Jovanović rekao je da su Srbi spremni da oproste svima, ali da taj oprost druga strana treba da prihvati, a genocid osudi.

„Ako ne budemo mi insistirali na osudi genocida, doći će pojedinci koji će reći da nije ni bilo genocida, zanemarujući sve istorijske činjenice o broju žrtava“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, današnja država Hrvatska nije na pravi način osudila genocid koji je počinjen na ovim prostorima, a još se javljaju tragovi ustaštva, posebno u nastupima pojedinih političara.

Poslanik SDA Nedim Čivić rekao je da u predloženoj deklaraciji nema ni riječi o stradanju muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata, iako su stradali posebno od pripadnika četničkog pokreta.

On je naglasio da genocid nikada, nikome ne bi trebao da se ponovi, a da svi oni koji su činili ovakav zločin treba da odgovaraju.

U ime Kluba poslanika NDP-a, narodni poslanik Zdravko Krsmanović predložio je da se uz deklaraciju usvoje i zaključci koji deklaraciji daju, kako je rekao, širu dimenziju, nalažu da se deklaracija uputi u evropske parlamente i pokazuju da Srbi nisu narod koji ima gene zločina već narod koji je trpio stradanja.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da rasprava o deklaraciji, koja je zakasnila 50 godina, treba da bude zaštićena od ličnih, političkih i istorijskih „prepucavanja“.

„Neophodno je da formiramo odbor koji će se baviti koordinacijom oko što skorije izgradnje memorijalnog centra u Donjoj Gradini, da taj centar po vrijednosti bude poput onog u Prebilovcima“, poručio je Stevandić.

Predlagač deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, narodni poslanik Dragan Čavić u završnoj riječi zahvalio je svim diskutantima, posebno pripadnicima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

„Na istorijskom smo ispitu svi mi u BiH, kao i narodi i države iz regiona da pokažemo jesmo li smogli snage da prekinemo začarani krug gdje žrtva treba da postane zločinac sutra, a mržnja danas, sutra postane osveta“, rekao je Čavić.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da i Narodna skupština Republike Srpske i parlamenti u regionu izgrade svoj odnos prema prošlosti, a zbog čega je važno da se deklaracija usvoji kako u Narodnoj skupštini Srpske, tako i u drugim parlamentima.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

BASTAŠIĆ: DEKLARACIJA VAŽNA ZBOG PREDAKA I POTOMAKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: