Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

RAZMOTREN PRIJEDLOG DEKLARACIJE O GENOCIDU NDH

Datum objave: četvrtak, 22 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

U Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotren je Prijedlog deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

U današnjem nastavku diskusije o ovom dokumentu, poslanik SNSD-a Svetozar Jovanović rekao je da su Srbi spremni da oproste svima, ali da taj oprost druga strana treba da prihvati, a genocid osudi.

“Ako ne budemo mi insistirali na osudi genocida, doći će pojedinci koji će reći da nije ni bilo genocida, zanemarujući sve istorijske činjenice o broju žrtava”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, današnja država Hrvatska nije na pravi način osudila genocid koji je počinjen na ovim prostorima, a još se javljaju tragovi ustaštva, posebno u nastupima pojedinih političara.

Poslanik SDA Nedim Čivić rekao je da u predloženoj deklaraciji nema ni riječi o stradanju muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata, iako su stradali posebno od pripadnika četničkog pokreta.

On je naglasio da genocid nikada, nikome ne bi trebao da se ponovi, a da svi oni koji su činili ovakav zločin treba da odgovaraju.

U ime Kluba poslanika NDP-a, narodni poslanik Zdravko Krsmanović predložio je da se uz deklaraciju usvoje i zaključci koji deklaraciji daju, kako je rekao, širu dimenziju, nalažu da se deklaracija uputi u evropske parlamente i pokazuju da Srbi nisu narod koji ima gene zločina već narod koji je trpio stradanja.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da rasprava o deklaraciji, koja je zakasnila 50 godina, treba da bude zaštićena od ličnih, političkih i istorijskih “prepucavanja”.

“Neophodno je da formiramo odbor koji će se baviti koordinacijom oko što skorije izgradnje memorijalnog centra u Donjoj Gradini, da taj centar po vrijednosti bude poput onog u Prebilovcima”, poručio je Stevandić.

Predlagač deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, narodni poslanik Dragan Čavić u završnoj riječi zahvalio je svim diskutantima, posebno pripadnicima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

“Na istorijskom smo ispitu svi mi u BiH, kao i narodi i države iz regiona da pokažemo jesmo li smogli snage da prekinemo začarani krug gdje žrtva treba da postane zločinac sutra, a mržnja danas, sutra postane osveta”, rekao je Čavić.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da i Narodna skupština Republike Srpske i parlamenti u regionu izgrade svoj odnos prema prošlosti, a zbog čega je važno da se deklaracija usvoji kako u Narodnoj skupštini Srpske, tako i u drugim parlamentima.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

BASTAŠIĆ: DEKLARACIJA VAŽNA ZBOG PREDAKA I POTOMAKA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top