fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УГРОЖЕН СПОМЕНИK ПОСВЕЋЕН МАЈЦИ СА ПЕТОРО ДЕЦЕ, УБИЈЕНИМ ОД УСТАША KОД ЈАМЕНЕ 1943. ГОДИНЕ

Архивисти Архива Војводине, Ивана Петровић и Александар Бурсаћ, као и Владимир Мучибабић, оператер у процесу дигитализације, обишли су 31. јануара 2023. године надгробни споменик посвећен страдалим члановима породице Анићић из Јамене, српског села у близини Батроваца.

Споменик се налази у атару села Јамене, на неких пет километара од насеља, а удаљен је око 200 метара источно од пута Моровић–Јамена.

На месту споменика се пре осамдесет година, у току Другог светског рата, налазио салаш, власништво породице Анићић, у коме је током 1943. године повремено боравила трудна Савка Анићић, заједно са својих петоро деце: Николом (11), Савом (9), Јелком (7), Горданом (5) и Миленком (3). Иван Анићић, отац деце и Савкин муж, још је раније био депортован у Јасеновац, где је и убијен.

Усташке јединице које су биле у пролазу, упале су на салаш, заклале децу и Савку, а потом запалиле зграду салаша. Тела жртава су лежала на земљи цео дан, све док их комшије са околних салаша нису положиле у један ормар и сахраниле на месту на коме су убијене.

Породица Анићић је после рата одлучила да се тела не ексхумирају и не преносе на локално гробље, већ им је на месту страдања подигла надгробни споменик. Такође, породица салаш није обновила, нити је више обрађивала земљу на месту страдања. Из поштовања према убијенима, послератне власти су парцелу на којој се салаш налазио изузеле из процеса одузимања земље у склопу аграрне реформе.

Наследници породице Анићић више нису власници парцеле. Нови власник је обрађује, али пољопривредни радови угрожавају споменик, који је већ неколико пута оштећен – надгробна плоча је напукла када је трактор прешао преко ње, опсек гроба је поткопан, а сам споменик је загребан плугом.

Kако се надгробни споменик не налази под заштитом надлежног завода за заштиту споменика културе, потомци породице Анићић апелују да се он под ову заштиту што пре подведе, како би се спречила његова даља оштећења и потенцијално уништење. Запослени Архива Војводине су споменик фотографисали и увели у фото-базу спомен-обележја посвећених борцима НОР-а и жртвама Другог светског рата у Срему.

Уједно, Архив Војводине се као установа културе од националног значаја придружује апелима потомака породице Анићић, тим пре што текуће године наступа осамдесета годишњица овог стравичног ратног злочина.

Извор: Удружење „Ћирилица“ Београд


Везане вијести:

Јамена – Јасеновац: Седам деценија пута без повратка

Календар геноцида: 08. септембар 1942. Годишњица страдања Срба из Шида

Експозитуре анкетне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача за подручје шидског среза

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: