fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kalendar genocida: 08. septembar 1942. Godišnjica stradanja Srba iz Šida

Na današnji dan prije 81 godine u logor Jasenovac odvedeno je preko 400 muškaraca između 16 i 70 godina iz šidskog sela Jamena.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/kalendar-genocida.jpg

Masovno hapšenje srpskih i romskih stanovnika sremskog sela Jamena, izvedeno je u kontekstu „Akcije Viktor Tomić“. Hapšenje su izvršili domobrani i ustaše. Slično hapšenje sprovedeno je 17. septembra. Publikovani su poimenični podaci o 284 uhapšena srpska stanovnika Jamene, među kojima je bio velik broj žena, i podaci o 115 romskih uhapšenih stanovnika ovog mjesta, među kojima su većina bili žene i djeca. Prema ovim podacima, među uhapšenim Romima bilo je 40 djece. Jamenački Romi su svi pobijeni u logoru Jasenovac.

Istoga dana i dan kasnije uhapšeno je i 38 stanovnika Petrovaradina. Većina uhapšenih bila je srpskog porijekla, a među uhapšenima bilo je nekoliko osoba hrvatskog i njemačkog porijekla. Uhapšeni su deportovani u Sremsku Mitrovicu, a zatim u logor Jasenovac, odakle su pušteni tokom 1942. U logoru je stradala jedna žena iz Petrovaradina. Pretpostavlja se da su za zatočene sugrađane intervenisali lokalni Hrvati koji su se nalazili u strukturama vlasti u Petrovaradinu.

Vezane vijesti:

Jamena – Jasenovac: Sedam decenija puta bez povratka

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: