fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

80 GODINA OD ZLOČINA NA RADAČKOM BRIJEGU: U nedjelju pomen žrtvama komunističkog terora

Udruženje JVUO Trebinje poziva potomke žrtava komunističkog terora i sve ljude dobre volje da prisustvuju pomenu koji će se održati u nedjelju 27.02.2022. godine sa početkom u 12.00 časova ispred spomenika na Radačkom brijegu (Ljubomir).

Na taj način biće obilježen tužni jubilej – 80. godina od od komunističkog zločina. Naime, u  februaru 1942. godine partizani predvođeni Savom Kovačevićem, Petrom Drapšinom i Dragicom Pravicom na Ljubomiru su ubili 21 mještanina, a kasnije još šest seljana.

Obnovljeni spomenik na Radačkom Brijegu
Obnovljeni spomenik na Radačkom Brijegu

Od ukupno 30 pohvatanih ljubomirskih seljaka, 21 je osuđen na smrt, „bez konsultovanja mjesnog političkog i vojnog rukovodstva“.

Smrtna presuda je za većinu izvršena 27. februara na Radačkom Brijegu pred velikim skupom vojske i naroda.

Tom prilikom strijeljano je osam Kovača: Jovo, Branko, Janko, Rade, Veljko, Vidak, Gojko i Dušan, Lečići: Trivko i Milovan, Nikola Kašiković, Pero Sorajić, Pajo Ateljević, Trivko Budnić, Krsto Mijanović, Pajo Milić, Rade Popovac i Pero Sušić. Krsta Kašikovića i Obrada Tomaševića lično su do smrti motkama pretukli partizanski komandanti (a kasnije znameniti narodni heroji) još na početku akcije, dok je Trivko Sorajić ubijen za vrijeme blokade Ljubomira.

Nakon Radačkog Brijega strijeljani su Pero Lečić, Jula i Nikola Mijanović, Mato Krunić, Novica Kovač i sveštenik Damjan Zotović.

Krv prolivena na Radačkom Brijegu nije bila od „koristi narodooslobodilačkoj borbi“, kako su vjerovali njeni dželati – već je samo utvrdila crtu između dva politički nepomirljiva dijela naroda i podstakla eskalaciju bratoubilačke mržnje i nasilja.

Udruženje JVUO Trebinje poziva građane da svojim prisustvom pomognu u očuvanju sjećanja na nevino stradale žrtvu i  čuvaju uspomenu na ovo, ali i brojna druga srpska stratišta po cijeloj Hercegovini.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA


Pročitaj još:

VIDEO: Krvavi kamen hercegovački – Radački Brijeg, Ljubomir

S druge strane istorije (1): Krvavo kolo Radačkog Brijega

Istorija o kojoj se ćutalo: Drugo lice „narodnih heroja“

PREĆUTKIVANI ZLOČINI: Kako su Sava Kovačević i Dragica Pravica zaigrali kolo nad pobijenim žrtvama Radačkog Brijega

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: