fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge (VIDEO)

Vojin Nikitović
Vojin Nikitović

Danas se navršava 76 godina od ustaškog zločina u Starom Brodu, kod Višegrada, kada je u kanjonu Drine ubijeno oko 6.000 srpskih izbeglica. Mesecima ranije, Višegrad je bio krcat ljudima, koji su, posle pripajanja Bosne i Hercegovine Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pokušavali da se spasu, bežeći ka Srbiji. Granica je, međutim, za njih bila zatvorena, ali se, zahvaljujući jednom užičkom mašinovođi, koji je u Višegradu, oteo voz, barem 500 srpske nejači spasilo i prebeglo do užičkih sela.

Bila je to krađa za ponos. Bekstvo iz okupiranog Višegrada, sa oko 500 izbeglica koje je tajno smestio u vagone, i jurnjava prugom ka Srbiji. Mašinovođa Vojin Nikitović, je odabrao pogodno veče, oteo lokomotivu, priključio kompoziciju, u kojoj je bio i vagon pun oružja – i jurnuo ka granici. Ni potera, ni barikade ga nisu zaustavile.

„On je to smislio i on je to uradio. Žrtvovao je svoj život da spasi te ljude“, kaže Olgica Cbijović, Vojinova ćerka.

Uspeo je da se probije do Stapara, nadomak Užica. Tu je putnike poslao u selo, a oružje sakrio i kasnije predao partizanima. „Kod Stapara je sišao i otvorio vagone“, priča Olgica.

Mašinovođa iz Višegrada Vićentije Mijadžević kaže da se pričalo kako je po noći uzeo lokomotivu, zakačio vagon pun municije i naoružanja i pobegao.

Priključio se Železničkoj četi, ratovao i bio ranjen, tri puta zarobljen, mučen u logoru na Banjici, i nekako uvek uspevao da pobegne.

„Nikada nije upoznao te ljude, niti zna koji su. Možda su se neki dva-tri puta javili“, kaže Olgica.

Odlikovan za hrabrost, ali zaboravljen kao junak sa pruge: priča o 12.000 srpskih izbeglica u Višegradu, u zbegu, pred najezdom ustaša, nije se uklapala u proklamovano bratstvo i jedinstvo novostvorene države.

„Malo ko zna o njemu. Nažalost je zaboravljen. Ukrasti voz iz Višegrada sa toliko izbeglica, izvući se iz ustaškog okruženja 1941. godine je nešto što zaista zavređuje pažnju“, rekao je Radivoje Papić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Užice.

A nekoliko meseci posle Vojinovog podviga, nedaleko od Višegrada, u Starom Brodu, ustaše su ubile oko 6.000 srpskih izbeglica, mahom žena, dece i staraca. Smrt u kanjonu Drine, izbegli su putnici Vojinovog voza – one parnjače koju su više od uglja, gonile njegova hrabrost i želja da spasi ljude.

Autor: Jelena Božović

Izvor: RTS

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 22. marta 2017. godine.

Vezane vijesti:

Predstavljeno treće izdanje knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: