fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljeno treće izdanje knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“

U Gradskoj galeriji u Višegradu večeras promovisano treće dopunjeno izdanje knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“, koja je zajedničko izdanje redakcija Izdavačke kuće „Dabar“ i Izdavačke kuće Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

U Gradskoj galeriji u Višegradu večeras promovisano treće dopunjeno izdanje knjige "Zaboravljeni zločin-Stari Brod", koja je zajedničko izdanje redakcija Izdavačke kuće "Dabar" i Izdavačke kuće Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna.
Višegrad – promocija knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“ Foto: SRNA

„U ovo treće dopunjeno izdanje uvrštena su nova svjedočenja preživjelih i dodatni spiskovi ubijenih koje su pojedinci decenijama skrivali od javnosti, jer se o tome nije smjelo čak ni pričati“, rekao je urednik knjige Slavko Heleta.

On je dodao da je prvi put u ovoj knjizi dostupan podatak da je, osim 300 srpskih civila kod Han Pijeska, zvjerski umoreno i 50 Jevreja koje su ustaše dovezle u Stari Brod.

Heleta je istakao da knjiga sa novih 90 stranica dodatno učvršćuje svoju dokumentarnost i trajnost, kako bi pokoljenja imala istinski zapis o nezapamćenim zločinima nad nemoćnim ljudima, čija je jedina krivica bila što su Srbi i što su zločincima smetali da ostvare svoj san – granicu na Drini.

Priređivač knjige Aleksandar Savić rekao je da je prilikom zločina u Starom Brodu i Miloševićima iskazano toliko mržnje prema srpskom narodu, da to pojedini psiholozi porede sa ludilom.

„Još postoji po neki živi svjedok tih događaja, nema prave riječi da opiše zločine i zločince i način svireposti prema nevinim žrtvama“, dodao je Savić.

On je poručio prisutnima da poučeni hrišćanskim vrijednostima pokušaju da ne mrze, ali da ne zaborave i da se sjete ovih i svih nevinih srpskih stradalnika.

Predstavljanju knjige prisustvovali su i članovi Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke i Beograda.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: