Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Datum objave: subota, 23 maja, 2015
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Predavanje o Starom Brodu, Prebilovcima i Jadovnu održano je večeras u Andrićgradu

Predavanje o Starom Brodu, Prebilovcima i Jadovnu održano je večeras u Andrićgradu

Na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad, održano je predavanje o srpskim stradalnicima u Starom Brodu, Jadovnu i Prebilovcima.

Sveštenik Dragan Vukotić napomenuo je da se o zločinu u Starom Brodu i Miloševićima vrlo malo zna i u Višegradu, a naročito u ostalim dijelovima Republike Srpske, Srbije i dijaspore.

“Došavši u Višegrad, dio moje parohije bilo je i selo Stari Brod, mjesto stradanja hiljada srpskih mučenika”, rekao je Vukotić.

Vukotić je rekao da je hiljade stradalih i nevino pobijenih ljudi “probudilo” obavezu i inat da se ovo mjesto otrgne iz zaborava, i da se svim stradalim sagradi nešto što je vrijedno njihove žrtve.

“Dobivši blagoslov Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita Nikolaja, podigli smo krst u Starom Brodu uz samu obalu Drine, krst koji će nas opominjati, a one koji ne znaju šta se tu desilo tjerati da pitaju”, istakao je Vukotić.

On je rekao da je spomen-kapela završena 2013. godine, a 20. septembra 2014. godine osveštana po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija.

Vukotić je rekao da je zločin u Starom Brodu jedinstven po tome što se veliki broj stradalih žrtvovao skočivši sa litica u nabujalu Drinu, a na takav čin odlučivale su se posebno djevojke i majke sa djecom.

“Mnogo teže od ovoga pada činjenica da niko za ova zlodjela nije odgovarao. Zločinci su preko noći postali oslobodioci, skinuli su ustaške uniforme i obukli partizanske”, dodao je Vukotić.

On je napomenuo da je bilo pokušaja da se zločinci izvedu na sudove i osude, ali da bi se sve na kraju završavalo zataškavanjem radi lažnog bratstva i jedinstva.

“Pravda je spora, ali dostižna. Čvrsto vjerujem da će jednog dana sve srpske žrtve dobiti zasluženo mjesto u istoriji Evrope”, zaključio je Vukotić.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenko Jahura rekao je da su Prebilovci, prema istraživanju japanskog lista “Asahi šimbun”, najstradalnije selo u Evropi u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da je, prema nalazu državne komisije, iz Prebilovaca stradalo 850 od ukupno 1.000 Srba.

“Stradale su žene i djeca. Ubijeni su u Šurmanačkoj jami, dubokoj 66 metara, 6. avgusta 1941. godine. Ta jama nalazi se u katoličkoj župi Međugorje. Ubijali su mještani Međugorja, Bijakovića i Šurmanaca, Hrvati i muslimani iz susjednih sela. Na vrlo surov način su živi bačeni u jamu, u kojoj su umirali danima i niko se iz nje nije spasio”, rekao je Jahura.

Nakon predavanja o srpskim stradalnicima na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, otvorena je izložba pod nazivom “Moje Jadovno”, koja svjedoči o postojanju prvog logora smrti u NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić rekao je da će izložba doprinijeti objelodanjivanju prebilovačke tragedije, ali i naroda istočne Hercegovine.

“Ovo je putujuće svjedočanstvo kojim prikazujemo istinu o stradanju Srba, koji su postradali 1941. godine”, rekao je Bastašić.

On je istakao da je izložba proputovala mnoge gradove Srpske i Srbije, a prikazana je na više mjesta u Americi, Velikoj Britaniji i zapadnoj Evropi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U NEDJELjU POMEN ŽRTVAMA U STAROM BRODU

U BEOGRADU OTVORENA IZLOŽBA O STRADANjU PREBILOVAČKIH SRBA

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942.

U Andrićgradu o stradanju Srba u Starom brodu, Jadovnu i Prebilovcima

Jadovnička golgota – Sveštenoslužitelji Srpske Pravoslavne Crkve 1941. godine

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” – Jadovno 1941.

IZLOŽBA O STRADANjU U USTAŠKIM LOGORIMA SMRTI …

NOVI SAD: OTVARANjE IZLOŽBE “MOJE JADOVNO” – Jadovno …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top