fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vesić: Staro sajmište biće centar za proučavanje Holokausta

Staro sajmište postaće regionalni centar za istraživanje Holokausta, a na tome radimo zajedno sa Muzejom „Jad Vašem”

Foto: P. Mitić
Foto: P. Mitić

Staro sajmište postaće regionalni centar za istraživanje Holokausta, a na tome radimo zajedno sa Muzejom „Jad Vašem”, rekao je gradski menadžer Goran Vesić u intervjuu za Radio stanicu „Slovoljubve”.

Centralna kula će biti mesto edukacije mladih generacija, istakao je on.

„Sada smo raselili kulu, popisali imovinu, završava se zakon koji će omogućiti dalji napredak projekta, a paralelno radimo i projekat memorijalnog centra. Tu će biti tri muzeja, jedan koji se odnosi na stradanje Jevreja, drugi na stradanje Srba i treći na stradanje Roma.“

Vesić je rekao da je predstavnike Muzeja „Jad Vašem“ zamolio da se Starom sajmištu prida veći značaj jer se u muzeju pominje samo na jednom mestu, kao i da se mnogo više pažnje obrati na logor Jasenovac, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Episkop Jovan Ćulibrk uživa veliko poštovanje u Izraelu, ima ogromnu energiju i najbolji je poznavalac Holokausta kod Srba, dodao je on.

Gradski menadžer je istakao da su zajedno do sada uradili „ogromne stvari“ i da je veoma srećan što može da sarađuje sa episkopom ne samo na Starom sajmištu već i u Pakracu, Jasenovcu i na drugim mestima.

„Uradio je mnogo i da se u Slavoniji ponovo podigne Srpska pravoslavna crkva, uredi biblioteka u Pakracu koja je starija od britanske biblioteke,“ naveo je Vesić.

Kada govori o svom iskustvu sa hodočašća u Svetoj zemlji, Vesić ističe bi svaki hrišćanan, iako to nije lako ostvariti, bar jednom u životu morao da obiđe Jeruslim.

On je naglasio da se svi sa velikim poštovanjem odnose prema Srbima, uključujući i same Izraelce, jer, kako je istakao, oni znaju kroz kakvu istoriju i patnju smo prošli.

„Kada bilo kom Izraelcu kažete da ste došli iz Srbije, odnose se prema vama sa velikim poštovanjem i kao da im je došao prijatelj. Mislim da nas niko sa takvim poštovanjem ne dočekuje kao oni“, rekao je gradski menadžer.

On je ponovio da je obilaskom postavke Muzeja Jad Vašem video foto izložbu kako su Nemci bili dočekivani u glavnim evropskim gradovima, na kojoj je sliku iz stare Jugoslavije predstavljala je slika Maribora i da je tim povodom protestovao kod direktora muzeja.

„Objasnio sam da su oni koji dočekuju Hitlera bili sami Nemci jer su upravo oni prethodno proterali Slovence. U Beogradu smo ih dočekali kao okupatore, a tako smo ih i ispratili. Nakon toga dobio sam izvinjenje i molbu da pošaljemo sliku iz Beograda koju upravo priprema Istorijski arhiv Beograda i koja će biti poslata preko Ambasade Izraela“, rekao je Vesić.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hitno riješiti pitanje memorijala „Staro sajmište“ | Jadovno …

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Staro sajmište: Memorijal bola u nadležnosti Republike …

Prikazan dugometražni dokumentarni film o logoru Sajmište …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: