fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Staro sajmište: Memorijal bola u nadležnosti Republike

Novi propis o memorijalnom kompleksu na Starom sajmištu uskoro na javnoj raspravi. Briga o ovom stratištu biće prebačeno sa gradskog na republički nivo

Staro sajmište u Beogradu
Staro sajmište u Beogradu

Pitanje memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu, u kome je tokom Drugog svetskog rata stradalo oko 11.000 Srba, skoro 7.000 Jevreja i nekoliko stotina Roma, prebačeno je sa gradskog na republički nivo.

Tekstom nacrta zakona o Sajmištu i Memorijalnim kompleksom ustanove baviće se ubuduće republička komisija, koja će biti formirana u naredne dve nedelje. Posle toga znaće se i koje ministarstvo će zvanično biti predlagač ovog „leks specijalisa“.

Tekst zakona završen je početkom leta i očekuje se da on do kraja jeseni ode na javnu raspravu. Kako je za „Novosti“ potvrdio episkop slavonski Jovan Ćulibrk, predsednik aktuelne Komisije za Sajmište, koja se do sada bavila ovim pitanjem, njen sledeći sastanak zakazan je za 23. septembar:

– Sajmište je od početka tretirano kao gradski problem, mada je ono mnogo više od toga, što se vidi i iz teksta nacrta zakona. Kako se posao oko donošenja zakona primakao kraju, logično je da on pređe na republički nivo.

Prema zakonu, na Sajmištu neće postojati tri muzeja, kao što se spekulisalo, već jedna krovna institucija. Pod njom će biti muzeji Holokausta i romskog stradanja, koji će imati autonomiju – posebne direktore i podračun, kao i svoje programe, ali neće biti zasebna pravna lica. Na prošlonedeljnoj sednici Komisije za Staro sajmište formirano je i Međunarodno savetodavno telo, koje će pomoći u osmišljavanju budućeg izgleda Memorijalnog kompleksa. Na čelu je Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“.

– Uloga ovog tela je da pomogne da naš budući memorijal bude deo svetske mreže memorijala, kao i da bude u skladu sa međunarodnim standardima – kaže episkop Jovan.

ZEMLjIŠTE

U predhodne tri godine Grad Beograd iselio je Centralnu kulu na Sajmištu, popisao legalne i nelegalne korisnike u drugim paviljonima, raspisao konkurs za idejni projekat za Centralnu kulu… Kada „leks specijalis“ stupi na snagu, počeće i eksproprijacija zemljišta za memorijalni kompleks.

Autor: V. C. S.

Vezane vijesti:

O izgledu Starog sajmišta i Međunarodno savetodavno telo

Logor Staro sajmište | Jadovno 1941.

Logor Staro Sajmište čeka da bude dostojno obeležen …

Staro sajmište: Jedan muzej za sve žrtve | Jadovno 1941.

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Haris Dajč za NEWSWEEK: Staro Sajmište u trouglu zaborava …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: