fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prikazan dugometražni dokumentarni film o logoru Sajmište

Direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina izjavio je prilikom projekcije dugometražnog dokumentarnog filma o nacističkom logoru Staro sajmište da je teško utvrditi tačan broj ljudi koji su prošli kroz ovaj logor, ali da se pouzdano zna da ih nije manje od 32.000.

 U Domu Vojske Srbije u Beogradu danas je prikazan dvodjelni dugometražni dokumentarni film o nacističkom logoru "Sajmište" u produkciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda, kojim je obilježeno 75 godina od zatvaranja Jevrejskog logora Sajmište i početka rada prihvatnog logora za Srbe.
Beograd – prikazan dokumentarni film o
logoru Sajmište Foto: SRNA

Mišina, koji je i autor filma, rekao je da je u Sajmište dovedeno oko 8.000 Srba sa Kozare, koji su tu ili stradali ili završili u Jasenovcu ili su odvedeni u Norvešku i Njemačku na prisilni rad.

On je podsjetio na to da se često prenebjegava činjenica da se logor Sajmište nalazio na teritoriji NDH kod Zemuna, a ne u Beogradu, te napomenuo da je bila namjera i da se „u talasu revizije istorije, koja se forsira iz Zagreba, a ima podršku u pojedinim krugovima u Beogradu“, ovim filmom podsjeti da Srbija nije imala nikakve veze sa tim logorima.

Dvodjelni dugometražni dokumentarni film o nacističkom logoru Staro sajmište u produkciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda prikazan je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Time je obilježeno 75 godina od zatvaranja Jevrejskog logora Sajmište i početka rada prihvatnog logora za Srbe.

Film, čiji prvi dio nosi naziv „Judenlager Semlin“ /“Jevrejski logor Zemun“/, a drugi „Anhaltelager Semlin“ /“Prihvatni logor Zemun“/ traje oko jedan i po čas.

U filmu je korišten materijal različitih arhiva, muzeja i institucija, kao i originalni filmski materijal. Režiju potpisuje Dragan Ćirjanić.

Mišina je istakao da je namjera da film do kraja godine bude prikazan u Jerusalimu, o čemu su u toku razgovori sa saradnicima i prijateljima iz Izraela, a biće ponuđen i Radio-televiziji Republike Srpske i Radio-televiziji Srbije.

Film je drugi u nizu iz produkcije Muzeja žrtava genocida, u okviru koje je već snimljen „Pakao Nezavisne Države“, a emitovali su ga Radio-televizija Srbije i Radio-televizije Republike Srpske.

Muzej žrtava genocida do sljedeće godine namjerava da snimi i dokumentarni film koji se bavi stradanjem srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu.

Staro sajmište osnovano je u decembru 1941. godine kao Jevrejski logor i do 1942. godine kroz njega je prošlo oko 7.000 Jevreja iz Kraljevine Jugoslavije od kojih je većina streljana na Banjici, a ostali su stradali u logorima ili na drugim stratištima.

Od osnivanja Prihvatnog logora za Srbe u ljeto 1942. do ljeta 1944. godine kroz logor Sajmište prošlo je i najmanje 25.000 Srba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Logor Staro Sajmište čeka da bude dostojno obeležen …

Logor Staro sajmište | Jadovno 1941.

Haris Dajč za NEWSWEEK: Staro Sajmište u trouglu zaborava …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: