fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Вацлав Дворжак: Европа због Срба треба да преиспита своју савест

Чешки редитељ о последњим терористичким нападима, избеглицама са блиског истока, истини о Србима коју проноси светом, догађајима у Сребреници 1995: Исламски тероризам одавно је пуштен из боце. Мигранти у ЕУ стижу противзаконито

Вацлав Дворжак
Вацлав Дворжак

ТЕРОРИСТИЧКИ напад у Паризу је страшна трагедија, баш као и она над Синајом, када је пао руски авион. Ипак, свет мора да схвати да је Француска једна од земаља које су подржале џихад у Босни, подржавале терористичко бомбардовање цивила у Србији и на Косову, бомбардовање Срба у Босни. Француска има и свој удео у сребреничкој лажи. Ако Запад не буде самокритичан и не осуди своју властиту политику, која је НАТО омогућила међународни терор, не може се очекивати побољшање.

Говори овако, у ексклузивном интервјуу за „Новости“, Вацлав Дворжак, прослављени чешки документариста. Познати редитељ, који крајем овог месеца долази у Србију, каже да је екстремни исламски тероризам пуштен одавно из боце.

– Да подсетим, шездесетих година прошлог века у Индонезији муслимани су убили око милион суграђана током пуча. Уследио је Авганистан. Исламски терор коришћен је и у Чеченији, покушавали су да га користе како би покопали кинеску државу посредством фанатизованих Ујгура. Куда све то води, најбоље се види на примеру Ирака, Либије, Сирије. Имамо уништене државе, милионе избеглица, хиљаде мртвих, варварска убијања…

* Као и већина Чеха, опрезни сте према мигрантима са Блиског истока.

– Долазе илегално и противзаконито. Већина су млади, добростојећи мушкарци који би требало да се боре против Исламске државе. Али они беже и остављају Курде, Иранце, Либанце, Русе да за њих ратују. Иду себично за бољом будућношћу и издају своју земљу. Остављају старе родитеље, жене, децу … Наравно да је та кампања организована са мафијом која то ради за новац. Неки знакови указују на то да је цео тај талас организована инвазија плаћена од феудалаца у Заливу. Занимљиво је да су се избеглице покренуле када је сиријски председник Башар ел Асад прогласио амнестију за своје дезертере. Сирија има недостатак војника у војсци, а неком не одговара да се ти млади људи из избегличких кампова суседних земаља појаве у сиријској војсци и да се боре против ИД.

УСКОРО ФИЛМ О СРЕБРЕНИЦИ Прва клапа филма о догађајима у Сребреници 1995. године „пашће“ крајем новембра и, према плановима аутора, документарац би требао да буде готов до јула 2016. Дворжаков претходни филм „Отето Косово“ из 2008. узнемирио је „савест“ Европе и то је био први докуменатарац у ЕУ који је о Косову, Србима и улози НАТО 1999. испричао другачију причу.

* Ви сте против доласка избеглица у земље ЕУ?

– Нисам. Али зар они немају обавезу према својој земљи да је бране и одбране, а после рата поново изграде. Како би изгледала Европа да су сви побегли пред Хитлером? Не можемо допустити да нас уцењују тиме што избеглице пред камерама истурају жене и децу. Стога бих без компромиса вратио њих у избегличке кампове, побољшао им услове за живот и да се из тог центра обрађују захтеви за азил. Просто, поступати по важећим законима. Меркелова, Јункер, Оланд и многи други су некомпетентни и сматрам да су европским грађанима непријатељски политичари. Они су прво пристали да уништавају европску економију санкцијама према Русији, а сада праве социјални инжењеринг са мигрантима. Последњи социјални инжењери који су деловали тако у великом стилу у Европи били су Стаљин и Хитлер.

* Ускоро намеравате да снимите филм о Сребреници, какво ће то бити остварење?

– Несрећу у Сребреници креирали су Бошњаци и Срби, а трећа страна, која је највише допринела догађајима, јесте тзв. међународна заједница и њена неуравнотежена политика вођена на Балкану. У мом филму о Сребреници, о томе како је до свега дошло и шта се заиста догодило, говориће и инсајдери из најмоћнијих обавештајних агенција. Неки од саговорника сведочиће измењеним гласом, баш као у Хашком суду.

* Одакле жеља да снимате још један филм о српској несрећи после „Отетог Косова“, због којег сте имали проблема?

– Суд у Хагу није дао одговор на питање шта се десило у Сребреници. У последњој пресуди у Трибуналу генералу Толимиру, из априла ове године, најстарији судија из Хага Жан-Клод Антоанети у свом издвојеном мишљењу је написао да када би га фамилије жртава упитале ко је крив за све, ко је наредио и организовао злочин, не би знао да им каже. Дакле, шта се заиста догодило? Дозволићу да о томе говоре Срби, Бошњаци и странци који су умешани до грла у све.

* У јулу ове године умало није усвојена Резолуција о Среберници у СБ УН…

– И то је разлог зашто сам решио да снимим филм. Видећемо шта су то Британци хтели да сакрију резолуцијом у Њујорку и зашто су инсистирали да у овај документ уђе и да би свако даље истраживање Сребренице било кривично дело.

* Можете ли конретније да откријете неки од адута новог филма?

– Рецимо да имамо прелиминарни договор са једним од највиших официра ЦИА, који је од 1991. у Сарајеву радио на анализама и пројекцијама евентуалног рата у Босни. Овај човек је за свој задатак имао на располагању неограничен буџет своје државе. Интересује ме какав је то био задатак. Уколико он буде сведочио својим документима и речима, верујем да би се пројекција око узрока рата у БиХ променила. Има још таквих саговорника вољних да говоре, али је проблем што многи од њих траже новац.

Вацлав Дворжак

* Ко би говорио о Сребреници са српске и муслиманске стране?

– За филм је добро да сведоче обични људи, који су били жртве такозване сребреничке ујдурме. Али позваћу и, рецимо, Мајке Сребренице, па српске и муслиманске официре и војнике. Оне који су окривљени и којима је пресуђено да су починили геноцид над Бошњацима 1995.

* Ви не знате какав ће филм на крају испасти?

– Не. Али на основу докумената до којих сам дошао тврдим да ће бити интересантан и да ће његови налази бити далеко ближе истини него закључци до којих је у пресудама дошао Хашки трибунал. То ни случајно није био геноцид.

* Шта вам највише смета код октроисане истине о сребреничким догађајима према којој су Срби једини кривци?

– Смета ми што што то није тако. Смета ми што се Сребреница од 1999, када је бомбардована Југославија, увек помиње када би НАТО нападао и разарао неку земљу. Ирак, Сирија и Либија су претворене у рушевине, а око два милиона људи је убијено док су милиони расељени да се не би поновила Сребреница. Заправо, Сребреница је на неки начин постала матрица зла које пре свега погађа саме муслимане широм света.

ЧЕСИ ИСТИНУ ЧУЛИ ПРВИ ПУТ * O Сребреници у Прагу говорило се недавно из перспективе каква није уобичајена у Чешкој.
– Моји сународници, рецимо, нису знали за рад професора Миливоја Иванишевића о српским жртвама у Подрињу и узроцима офанзиве српских снага на овај градић. Адвокати Горан Петронијевић и Ђорђе Трифуновић причали су о пракси Хашког трибунала, ви сте представили вашу књигу „Сребренички круг“. Од Чеха, говорили су Рајко Долечек, човек који је одликован највишим српским орденом за ширење пријатељства између два народа, затим Радим Паненка, уредник новина Чешког парламента, па Јарослав Фолдина, наш народни посланик и ваш полуземљак (мајка му је Српкиња). Многе ствари моји земљаци су чули први пут.

* Ваш претходни филм о Косову је имао необичну судбину.

– Тај филм је на чешкој телевизији приказан само једном и одмах је бункерисан. Многи Чеси и Европљани нису знали шта се заиста догађало на Космету и која је била улога међународне заједнице у изазивању сукоба и били су шокирани. Ја сам, наравно, медијски нападан, али није ми се догодило ништа сем што сам забрањен као редитељ на ТВ. Осветили су ми се тако што филм нису послали на фестивале као што је било договорено, али ја сам славу стекао тако што сам оборио „Јутјуб“. Филм је на видео-каналу преузело и гледало толико људи да је у једном тренутку он био блокиран.

* Ви од тада нисте снимали?

– Наравно да сам снимао. Не за телевизију, али зарађивао сам на комерцијалним филмовима, снимао сам чак и операције на срцу.

* У међувремену, прославили сте се и „ратом“ са Медлин Олбрајт.

– Када је 2012. дошла у Праг да промовише своју књигу „Прашко пролеће“, ја сам јој у књижари где је била промоција донео на дар мој филм „Отето Косово“, а моји пријатељи су јој донели још неколико плаката са сликама разарања Југославије и Босне. Том приликом сам јој рекао: „И ово је ваше дело“. Она је тада побеснела, почела је да цепа плакате и виче „одвратни Срби“. И то је освануло на „Јутјубу“ и постало хит.

* Ту се прича са Медлин Олбрајт није завршила.

– Моји пријатељи из Грађанских иницијатива у Прагу су тужили суду Олбрајтову због расизма и увреде Срба и та тужба је дуго стајала у фиоци тужиоца. После апелације, тужилац је покренуо поступак против Олбрајтове и чак су је саслушали. Ипак, нису подигли оптужницу. Тужилац је констатовао да је у питању шовинизам, али је закључио да, пошто није било много људи у књижари пред којима је изговорила увреде на рачун Срба, јавност није могла бити довољно узнемирена да би била подигнута оптужница. У свом исказу Мадлен Олбрајт је признала да је погрешила и изразила своје жаљење.

* То није био крај…

– Били смо упорни и писали смо јеврејском језгру унутар Републиканске партије у Конгресу САД, жалећи се на понашање Олбрајтове према Србима. Они су прво једва дочекали да се обрачунају са бившим министром спољних послова из редова демократа, али потом сам добио обавештење од њих да нас ипак неће подржати јер су на интернету видели моју слику са палестинском марамом око врата како се свађам са Олбрајтовом!

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

1999 – Сасвим лично

Писмо из Берлина или о термину „Друга Србија“

ЗАПАДНИ КОНТРОЛОРИ МОЋИ ИСПЛАНИРАЛИ УБИСТВА СРЕБРЕНИЧКИХ МУСЛИМАНА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: