fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ustaštvo nad glavom Srba

Prošle nedelje u Njujorku je održana konferencija i komemoracija žrtvama Jasenovačkog logora smrti, a koju svake godine organizuje američki Jasenovac Riserč institut, koji vodi profesor Beri Lituči, dugogodišnji revnosni borac za istinu o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Hrvatska izvrće činjenice: Dario Vidojković
Hrvatska izvrće činjenice: Dario Vidojković Foto: Privatna arhiva

Među govornicima je bio i dr Dario Vidojković sa Univerziteta u Regenzburgu koji je čitaocima „Vesti“ preneo svoje utiske i stavove iznete na skupu.

Laži hrvatske Vikipedije

Dr Dario Vidojković smatra da se pokušaj istorijske revizije i negiranja zločina ogleda i u „hrvatskim pokušajima da se lažira hrvatska Vikipedija, kad je reč o logoru smrti u Jasenovcu“.
– Njega Hrvati u Vikipediji žele da predstave kao „sabirni“ ili „radni logor“, pritom smanjujući broj ukupno stradalih.

– Upravo na Dan pobede nad fašizmom, u naselju Zrin, u opštini Dvor, Hrvatska katolička crkva želi otkriti spomenik Alojziju Stepincu, Zagrebačkom nadbiskupu i ratnom zločincu! Zrin je u stvari bilo jako ustaško uporište iz kojeg su ustaše napadale okolna srpska naselja, vršile zločine i proterivanje Srba. Tek 1943, srpski partizani su uspeli, u teškim borbama i uz dosta žrtava, da savladaju to ustaško uporište i sa svoje strane su proterali hrvatsko civilno stanovništvo i zapalili naselje. No, Hrvati ističu samo ovo drugo, pritom govore kao da su žrtve u Zrinu bili civili, a ne pripadnici ustaških postrojbi, tako da je više nego cinična namera Hrvatske katoličke crkve i još jedan dokaz prisutnog revizionizma i negiranje ustaškog genocida u Hrvatskoj – istakao je dr Vidojković.

Osim toga, dr Vidojković je ukazao i na to koliko je „ustaštvo i danas živo u Hrvatskoj i kako ustaštvo ugrožava ljudska prava Srba i njihovu sigurnost“, podsetivši na okupljanje ustaša u Zagrebu, ali i u Splitu, gde su isticane ustaške zastave, i na tim skupovima su pripadnici HOS-a uzvikivali „Jasenovac – Za dom spremni!“

– Na to hrvatska država nije reagovala. Nešto kasnije, na dan obeležavanja proboja preostalih logoraša iz logora smrti Jasenovac, takođe pripadnici HOS-a su provocirali u samom Jasenovcu, razmotavši ustašku zastavu na kojoj je stajao ustaški poklič „Za dom spremni“. A vladina komisija, koja je upravo osnovana u Zagrebu zbog učestalog korišćenja tog pokliča je došla do zaključka da taj pozdrav jeste protivustavan prema hrvatskim zakonima, ali da je „u iznimnim slučajevima dopušten“! To predstavlja svojevrsnu legitimaciju ustaškog pokliča i dozvolu njegove upotrebe, a što je još jedna skandalozna ocena i još jedan dokaz nespremnosti hrvatske države da se temeljno suoči sa svojom ustaškom prošlošću – zaključuje dr Vidojković.

Ovaj stručnjak smatra da takav stav Hrvatske „samo podstiče ustaško divljanje“, što je ilustrovao slučajem nedavnog obijanja kuća srpskih povratnika u Kistanjama, za vreme pravoslavnog Vaskrsa, ali i 10. aprila.

– Vrata su sekirama razvaljena, kuće devastirane i opljačkane, a počinioci, kao u ko zna koliko istih slučajeva, nisu pronađeni. Ulice Kistanja su tako ličile kao da je kroz njih ponovo prošao rat – rekao je dr Vidojković, citirajući reči Save Štrpca koji je govorio o tom slučaju.

„Za dom spremni“ kao „Hajl Hitler“

Dr Vidojković je izlaganje zaključio i osvrtom na najnoviji skandal hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je nedavno tokom posete Argentini pohvalila ustaške emigrante u toj zemlji kao borce za slobodu, koji su tamo „našli slobodu i čuvali grb svoje zemlje“!
Sve to, zaključuje dr Vidojković, ukazuje na to da je ustaštvo u Hrvatskoj prisutno i živo, a koje ugrožava ljudska prava Srba i drugih manjina u Hrvatskoj. „Posebno brine, dodaje, izostanak jasne i nedvosmislene osude Hrvatske od strane EU, NATO i SAD“.
– To otvara pitanje da li u stvari i oni ćutanjem podržavaju ustaštvo i nacizam? Apelujem na sve relevantne institucije da se u celom svetu ustaški poklič „Za dom spremni“, koji je ravan nacističkom pokliču „Hajl Hitler“, stavi pod zabranu – zaključio je dr Vidojković.

Dr Vidojković je podsetio da je do rata u Kistanjama živelo 98 odsto Srba (od 2.021 stanovnika 1.980 bili su Srbi), dok sada u Kistanjama živi 1.909 stanovnika, od čega su svega 50 Srbi, a ostali Hrvati sa Kosova.

– Ovo je jasan primer temeljnog etničkog čišćenja koje je sprovela Hrvatska nad srpskim stanovništvom RSK, i čime je ustaška politika našla svoj epilog, a za koje ni do danas Hrvatska nije kažnjena, nego štaviše nagrađena ulaskom u EU i NATO.
Revizija istorije i uspon ustaštva se ogleda i u drugim primerima, ocenio je dr Vidojković.

Dr Gideon Grajf Foto: Privatna arhiva
Dr Gideon Grajf Foto: Privatna arhiva

Dr Gideon Grajf: Dokazane strahote Jasenovca

Profesor Beri Lituči, direktor Jasenovac riserč instituta, skup je otvorio minutom ćutanja kojim je odata pošta svim ustaškim žrtvama. Lituči je poznat i po predanom angažovanju protiv antisrpske propagande tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.
Profesor dr Gideon Grajf, ekspert za Zonderkomandose u Aušvicu i kustos nedavne izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama se posebno osvrnuo na jevrejske žrtve ustaškog logora smrti u Jasenovcu i predočio nekoliko autentičnih svedočenja logoraša koji su govorili o svojim utiscima pri dolasku u logor, o strašnim i nečovečnim uslovima u logoru, i o počinjenim ustaškim zločinima.
Istoričar Jovan Pejin je govorio o novom radu o Stepincu i o pokušajima revizionizma istorije u Hrvatskoj, čime „se žele negirati učešće i odgovornost Stepinca za ustaški genocid, kako bi mogao biti proglašen za sveca“.
Dr Ljiljana Petrović, profesorka filozofije Vanijer Koledža iz Montreala je istakla kako je na Zapadu razvijena teorija tzv. humanitarne intervencije i kako je time opravdana agresija predvođena SAD na SR Jugoslaviju, ali i u drugim slučajevima kasnije.

Autor: J. L. Petković

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Dr Dario Vidojković: Šta sa genocidom nad Srbima? | Jadovno …

Šta su Italijani i Nemci pisali o logorima u NDH | Jadovno …

Komemoracija žrtvama logora Jasenovac održana u Njujorku …

Ustaše su bile fašisti i zločinci | Jadovno 1941.

Sličnosti u obrascu zločina u Jasenovcu i Aušvicu | Jadovno …

„Jasenovac gori od Aušvica, kanonizacija Stepinca zločin …

Izložba o Jasenovcu u UN ponovo uzburkala odnose Srbije i …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: