fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sličnosti u obrascu zločina u Jasenovcu i Aušvicu

Između zločina ustaša u Jasenovcu i zločina koje su počinili Nijemci u logoru Aušvic tokom Drugog svjetskog rata postoje sličnosti u obrascu, izjavio je Srni profesor Gideon Grajf, glavni istoričar izraelskog instituta „Šem olam“, koji se bavi dokumentovanjem Holokausta.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

Grajf je rekao da se sličnosti ogledaju u sistemu okrutnosti, sadizma i brutalnosti i da je o tome govorio u predavanju studentima istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

„Napravio sam poređenje između zločinačkog sistema Nijemaca u Aušvicu i zločina koje su počinili Hrvati ustaše u Jasenovcu i ostalim logorima u ovom regionu. Zaista postoje sličnosti“, rekao je Grajf.

On je dodao da su studenti bili veoma uključeni u diskusiju i da su postavljali pitanja, te da je veoma zadovoljan što je imao priliku da održi ovo predavanje.

Komentarišući posjetu Centru za istraživanje ratnih zločina u Banjaluci, profesor je rekao da je veoma impresioniran pokušajem da se istorija istraži i da se edukuju mladi o onome što još nije poznato.

Grajf je rekao da je na njega veliki utisak ostavilo to što se „ulažu valiki napori da se objave stvarne činjenice i da se bori za pravu istoriju umjesto iskrivljene koju, nažalost, šire druge strane“.

„Mislim na vlasti Hrvatske i ostale koji ne žele da znamo istinu, suprotno Vladi Republike Srpske, koja ulaže mnogo napora da se sazna za pravu istoriju i da informiše mlade ljude, studente, da znaju istoriju mnogo bolje. To je važan trud na kojem mogu samo da čestitam“, rekao je Grajf.

Na pitanje o tome koliko izraelski narod zna o Jasenovcu, Grajf je rekao da se o tom logoru, ustaškim zločinima, Donjoj Gradini i ostalim logorima u ovom regionu zna veoma malo.

„To se može promijeniti. Tog znanja je još nedovoljno“, zaključio je glavni istoričar Instituta „Šem olam“.

Grajf će tokom dana posjetiti logor Donja Gradina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stručnjak za holokaust u RS

Prikazan film „Život bijeljinski Jevreja“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: