Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sličnosti u obrascu zločina u Jasenovcu i Aušvicu

Datum objave: utorak, 17 oktobra, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Između zločina ustaša u Jasenovcu i zločina koje su počinili Nijemci u logoru Aušvic tokom Drugog svjetskog rata postoje sličnosti u obrascu, izjavio je Srni profesor Gideon Grajf, glavni istoričar izraelskog instituta “Šem olam”, koji se bavi dokumentovanjem Holokausta.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

Grajf je rekao da se sličnosti ogledaju u sistemu okrutnosti, sadizma i brutalnosti i da je o tome govorio u predavanju studentima istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

“Napravio sam poređenje između zločinačkog sistema Nijemaca u Aušvicu i zločina koje su počinili Hrvati ustaše u Jasenovcu i ostalim logorima u ovom regionu. Zaista postoje sličnosti”, rekao je Grajf.

On je dodao da su studenti bili veoma uključeni u diskusiju i da su postavljali pitanja, te da je veoma zadovoljan što je imao priliku da održi ovo predavanje.

Komentarišući posjetu Centru za istraživanje ratnih zločina u Banjaluci, profesor je rekao da je veoma impresioniran pokušajem da se istorija istraži i da se edukuju mladi o onome što još nije poznato.

Grajf je rekao da je na njega veliki utisak ostavilo to što se “ulažu valiki napori da se objave stvarne činjenice i da se bori za pravu istoriju umjesto iskrivljene koju, nažalost, šire druge strane”.

“Mislim na vlasti Hrvatske i ostale koji ne žele da znamo istinu, suprotno Vladi Republike Srpske, koja ulaže mnogo napora da se sazna za pravu istoriju i da informiše mlade ljude, studente, da znaju istoriju mnogo bolje. To je važan trud na kojem mogu samo da čestitam”, rekao je Grajf.

Na pitanje o tome koliko izraelski narod zna o Jasenovcu, Grajf je rekao da se o tom logoru, ustaškim zločinima, Donjoj Gradini i ostalim logorima u ovom regionu zna veoma malo.

“To se može promijeniti. Tog znanja je još nedovoljno”, zaključio je glavni istoričar Instituta “Šem olam”.

Grajf će tokom dana posjetiti logor Donja Gradina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stručnjak za holokaust u RS

Prikazan film „Život bijeljinski Jevreja“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top