fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izložba o Jasenovcu u UN ponovo uzburkala odnose Srbije i Hrvatske (VIDEO)

U danima kada se cijeli svijet prisjeća i odaje počast žrtvama Holokausta, ova tema i dalje je kamen spoticanja između Srbije i Hrvatske. Najnoviji povod je izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, u sjedištu UN u Njujorku. Dok autori izložbe i srpski zvaničnici poručuju da je ovo bila prilika da se skrene pažnja svjetske javnosti na zločine u ovom logoru, iz Hrvatske poručuju da se izložbom manipuliše i da se ona koristi u propagandne svrhe.

Izložba o Jasenovcu u UN Foto: RTRS
Izložba o Jasenovcu u UN Foto: RTRS

Jelena Radojičić imala je samo osam godina kada je odvedena u Jasenovac. Tamo je izgubila 82 člana bliže i dalje porodice.

„Moj otac je ubijen maljem, prethodno je sam sebi kopao raku. Moj brat Dušan, koji je imao četiri godine, zaklan je zajedno sa bakom i djedom. Moja majka je otjerana u logor Lajpcig na rad“, priča Jelena.

Ovo je samo jedo od svjedočanstava koje se moglo čuti tokom otvaranja izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama. O zločinima u jednom od najsurovijih logora u Drugom svjetskom ratu i jedinom koji nije bio pod upravom Nijemaca, malo se zna u međunarodnoj javnosti, pa je ovo bila prilika da se ta nepravda ispravi.

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije prilikom otvaranja izložbe rekao je da žrtve koje su pale u Jasenovcu ne smiju biti uzaludne i poručio da je vrijeme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome skrivana 73 godine.

Dačić je kazao da holokaust i genocid nema granice i ne poznaje nikakve prepreke. Da bi istinu o dešavanjima u Jasenovcu i danas mnogi htjeli da sakriju, govore i reakcije iz Hrvatske.

Miro Bulj, poslanik u Saboru Hrvatske, izjavio je da se neistine o genocidnosti moraju zaustaviti i da moraju naći načina da se zaustavi velikosrpska politika, koja je, kako je rekao, ojačala i u UN.

Da ovo nije samo pojedinačni ispad marginalnog hrvatskog političara, govori i zvanična nota Ministarstva inostranih poslova Hrvatske, kojom je traženo da izložba bude skinuta jer je, kažu, riječ o manipulacijama i plasiranju lažnih podataka.

„Mislimo da nije dobro da se takve izložbe postavljaju u UN-u, na mjestu gdje se izložbe o nečemu, što se dogodilo na teritoriji jedne države ne postavljaju bez pristanka ili sudjelovanja te države“, rekla je Marija Pejčinović Burić, ministarka inostranih poslova Hrvatske.

Iako iz Hrvatske poručuju da su se od izložbe ogradili i u Ujedinjenim nacijama i da su povučeni neki sporni sadržaji, poput slike Alojzija Stepinca, autor izložbe Gideon Grajf, izraelski istoričar, kaže da to nije istina.

„Da se UN distancirao, izložba ne bi bila ni otvorena. A što se tiče uklanjanja dijelova, ne vjerujem da se to dogodilo jer da je bilo tako, vjerovatno bi me kao glavnog kustosa o tome obavijestili“, kaže Grajf.

Izložba ni po čemu ne bi trebalo da bude sporna, kaže Grajf i dodaje da su u pripremi korišćena svjedočanstva, dokumenti i literatura. Poručuje da bi istorija trebalo da bude prepuštena istoričarima, a ne vladama, i dodaje da su pokušaji skrnavljenja istorije opasni. Slične poruke stižu i iz Republike Srpske.

Darko Banjac, predsjednik Odbora za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske, ističe da kada bi u Hrvatskoj bili spremni da prihvate istinu o onome što je u Jasenovcu uradila NDH i pripadnici hrvatskog naroda, mnogo lakše bismo, kaže, došli do pomirenja.

Šta o reviziji istorije misle, jasno su poručili i preživjeli jasenovački logoraši. Smilja Tišma, bivša logorašica u Jasenovcu, rekla je da se treba staviti stop na reviziju i rehabilitaciju ustaša.

„Još smo živi i sjećamo se svega“, izjavila je Tišma.

Izložba o Jasenovcu uskoro bi trebalo da bude postavljena i u Izraelu i još nekoliko zemalja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

„Novosti“ na izložbi o Jasenovcu u Njujorku: Svet video istinu koju Zagreb hoće da sakrije (FOTO/VIDEO)

Dačić: Nacisti ubijali industrijski, a ustaše svojim rukama i strasno (FOTO / VIDEO)

Sramna reakcija Hrvatske povodom izložbe o Jasenovcu: To su lažni podaci!

Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN!

Istoričar Gideon Grajf u UN održao predavanje o Jasenovcu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: