fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uklanjanje nesrpskog stanovništva nije bila zvanična politika Srpske

General Ratko Mladić
General Ratko Mladić

Istoričar Miloš Ković negirao je tvrdnje tužilaštva na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je uklanjanje nesrpskog stanovništva i naseljavanje Srba bila zvanična politika Republike Srpske.

Ković je tokom unakrsnog ispitivanja ukazao da dokaz za etničko čišćenje nisu citati koje je dao tužilac Artur Traldi iz zvaničnih dokumenata Republike Srpske niti izjava generala Mladića o iseljavanju muslimana sa prostora Republike Srpske.

„To su dokazi da muslimanskog stanovništva negde nema, a nisu dokazi o etničkom čišćenju“, objasnio je Ković i to potkrijepio podatkom da su i Srbi istovremeno bili prinuđeni da napuste svoje gradove, kao što su Tuzla ili Sarajevo, iz kojeg je otišlo 150.000 Srba.

Ković je objasnio da „svesrpska država“ iz govora generala Mladića na skupštinskom zasjedanju 1994. godine, čiji je dio citirao tužilac, ne znači da je planirano da u toj državi neće biti nesrba, prenijeli su bmediji.

„Ovo znači samo demokratsko pravo srpskog naroda na samopredjeljenje, koje su imali i drugi narodi“, istakao je Ković.

On je rekao da je prvi ratni cilj Srba bio razdvajanje od muslimana i Hrvata „jer su izgubili iluziju o opstanku zajedničke države“.

„Srbi se bore za samoopredeljenje i stvaranje srpske države, ne bore se za etnički čiste teritorije. Srpska država nije mogla biti bez manjina“, objasnio je Ković.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Rat u BiH je izvela SDA u težnji da stvori unitarnu zemlju

Irski oficir: Armija BiH naciljala Markale

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: