fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rat u BiH je izvela SDA u težnji da stvori unitarnu zemlju

General Ratko Mladić
Đeneral Ratko Mladić

Vojni vještak odbrane Mitar Kovač izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću da je rat u BiH izazvala težnja Stranke demokratske akcije (SDA) ka unitarnoj i islamskoj BiH sa muslimanskom dominacijom i negirao da je Vojska Republike Srpske odgovorna za gađanje civila u Sarajevu.

Kovač je naglasio da se devedesetih godina prošlog vijeka vodio građanski rat „sa dominantnom vjerskom dimenzijom“ koji je teoretski utemeljen na „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića.

„Deklaracija je podrazumijevala državno uređenje na osnovu islama i isključivost prema drugim narodima i vjerama i njihovoj umješanosti u vlast. To je bio okidač za suprostavljanje druga dva naroda – Srba i Hrvata“, rekao je Kovač, prenose beogradski mediji.

On je podsjetio da je upravo sa tim ciljem SDA već u maju 1991. godine formirala paravojske „Patriotsku ligu“ i njeno ekstremno krilo „Zelene beretke“.

„Početkom rata, 6. aprila 1992, Patriotska liga brojala je 120.000 članova u nizu brigada“, ukazao je Kovač i naglasio da se rat na teritoriji BiH ne može okvalifikovati kao međudržavni, jer u taj rat nisu došle snage sa strane, osim u nekim periodima Hrvatska vojska.

Osvrćući se na navod optužnice protiv generala Mladića za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, Kovač je negirao da je Vojska Republike Srpske držala grad pod opsadom.

„Sarajevo je bilo grad pod vojnom okupacijom zato što je u njemu bilo 40.000 do 50.000 pripadnika takozvane Armije BiH, a taj broj je do kraja rata narastao na 70.000 vojnika“, rekao je Kovač.

Za eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale, u kojoj je 5. februara 1994. poginulo 66 građana, dok je 140 bilo ranjeno, Kovač je konstatovao da toliki broj stradalih nije mogla izazavati jedna minobacačka granata od 120 milimetara, kako tvrdi optužba.

Komentarišući navod optužnice koji generala Mladića tereti za genocid u Srebrenici, vještak odbrane je izjavio da, uprkos sporazumu o zaštićenoj zoni UN, ta enklava nije bila demilitarizovana i da je u njoj ostala 28. divizija takozvane ABiH sa 10.000-12.000 boraca.

„Prisustvo generala Mladića u Srebrenici, na dan njenog pada 11. jula 1995. i sutradan, ne znači da je on komandovao neposredno trupama na terenu zato što bi time bili prekršeni propisi Vojske Republike Srpske“, rekao je Kovač.

On je naglasio da general Mladić nije obavljao komandnu dužnost dok je bio u Beogradu, od 14. do 17. jula 1995, te da je tu dužnost tada „obavljao neko na terenu“.

Kovača će tužioci unakrsno ispitivati sutra nakon što svoj iskaz da drugi svjedok odbrane posredstvom ranije zakazane video veze.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH

Ratko Mladić i Si-en-en, 1995. godine

Rajko Doleček: Poseta generalu Mladiću u Hagu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: