fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH

Kanadski oficir Džon Rasel rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću da se u februaru 1994. godine nije moglo utvrditi ko je ispalio granatu na pijacu Markale u Sarajevu, ali da je njegovo lično uvjerenje da je doletjela sa položaja Armije BiH.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Rasel, koji je svedočio u odbranu generala Mladića, u to vreme službovao je u snagama UN u Sarajevu, a na dan eksplozije učestvovao je u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama.

Major Rasel posvjedočio je da je su rezultati istrage pokazali da su “granatu mogle ispaliti obje zaraćene strane”.

– I Vojska RS i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN, doletela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja – rekao je Rasel.

 

Pozvao se na belešku u svom dnevniku

Lični utisak da je granata doletela sa položaja Armije BiH, kanadski major je utemeljio na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preletio je visoke zgrade koje okružuju pijacu. – To je bio moj lični osećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izveštaju nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu – naglasio je svedok.

 

U ličnom dnevniku iz tog vremena, prikazanom u sudnici, Rasel je zapisao da je njegovo “lično uverenje” da su muslimanske snage “gađale same sebe”, što tada mnogi u Sarajevu “nisu želeli ni da pomisle” zato što je “bilo mnogo žrtava”.

Svedok je u sudnici objasnio da je pod “mnogima” podrazumevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN.

Izveštaj televizije CNN, koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Rasel je nazvao “propagandom” jer u to vrijeme UN nisu objavile nalaze istrage.

 

Izvor: Blic Online

 

Vezane vijesti:

SKRIVAJU PRAVE KRIVCE: Zašto NATO krije pravu istinu o …

Ranjenici dovezeni na Markale – Jadovno 1941.

Dokazi za Markale iz sarajevskog podruma s minobacačima …

Svjedok o granatiranju Markala – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: