fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Zagrebu otvorena izložba povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta

U nekoj običnoj zemlji ovakva bi izložba bila kulturni događaj, ali je u Hrvatskoj, zbog vremena održavanja i poruka koje se njome šalju, važan politički događaj, kazao je Hrvoje Klasić u HDLU-u

Izložba Jovane Popić

Pred nekoliko desetaka okupljanih i uz praktičko odsustvo državnih zvaničnika i hrvatskih medija, 25. januara u Domu hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu otvorena je izložba Jovane Popić pod nazivom ‘Što želiš zaboraviti?’, posvećena žrtvama Holokausta.

– Prije 80 godina započet je projekt čija je svrha bila smrt. Iako je i prije bilo takvih projekata, ovaj ih je uvelike nadmašio brojem, pa je za njega skovano i posebno ime – rekao je na otvorenju istoričar Hrvoje Klasić i podsjetio da su Ujedinjeni narodi prije 12 godina datum ulaska vojnika Crvene armije u Auschwitz, 27. januara, proglasili Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust.

– Međunarodna zajednica predvidjela je i kažnjavanje onih koji makar i djelomično negiraju Holokaust – kazao je Klasić i dodao da se Hrvatska pridržava te odredbe UN-a, ali da praksa ne slijedi teoriju.

– Za to postoje dokazi u vidu ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, uklanjanje izložbe o Ani Frank u Šibeniku ili činjenica da se u isto vrijeme kada i ova izložba održava tribina ‘Jasenovac – lažni mit’. U nekoj običnoj zemlji ovakva bi izložba bila kulturni događaj, ali je u Hrvatskoj zbog vremena održavanja i poruka koje se njome šalju važan politički događaj – dodao je.

Jovana Popić je zahvalila HDLU-u na ustupanju prostora za izložbu, kao i svim pojedincima i organizacijama koje su bile uključene u pripremu instalacije, uključujući i razgovore s 25 preživjelih žrtava i njihovih potomaka.

Instalacija je u Zagrebu postavljeno premijerno i može se razgledati do 5. februara nakon čega ide na umjetnički sajam Art Basel 2017. Sastoji se od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Svaki od njih nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi lična svjedočanstva žrtava ili potomaka žrtava Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije.

Autor: N.J.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kam: Holokaust ne sme više nikada da se ponovi

Svijet obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta

Otvorena izložba „Donja Gradina-od sela do memorijala“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: