fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvorena izložba „Donja Gradina-od sela do memorijala“

Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. januar, obilježen je danas u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici polaganjem vijenaca na spomen-obilježju žrtvama logora Jasenovac i otvaranjem izložbe pod nazivom „Donja Gradina-od sela do memorijala“.

Na platou Spomen-područja Donja Gradina vijence su položili predsjednik Odbora za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima i članovi Opštinskog odbora DNS-a Kozarska Dubica.
Donja Gradina-polaganje vijenaca
Foto: SRNA

Na platou Spomen-područja Donja Gradina vijence su položili predsjednik Odbora za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima i članovi Opštinskog odbora DNS-a Kozarska Dubica.

Nakon toga, u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina otvorena je izložba pod nazivom „Donja Gradina-od sela do memorijala“, čiji je autor viši kustos Spomen-područja Dejan Motl.

„U Spomen-području Donja Gradina svake godine se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a ove godine otvorili smo izložbu kojom su na 19 panoa izložene fotografije i dokumenti koji prate istorijat sela Donja Gradina, sve do perioda zvaničnog otvaranja Spomen-područja 1988. godine“, rekao je novinarima Motl.

On je dodao da izložba predstavlja istorijat naselja Donja Gradina od najranijeg perioda, sa fokusom na period Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, kada je Donja Gradina bila u sastavu logora Jasenovac.

„Donja Gradina je dokaz o karakteru jasenovačkog logora jer danas, kada imamo revizioniste koji pokušavaju da kažu da je Jasenovac bio radni logor, Donja Gradina dokazuje da je to bio logor smrti jer se ovdje nalazi 105 velikih masovnih grobnica“, naglasio je Motl.

On je dodao da izložba govori i o nemaru bivše države jer je proteklo mnogo godina dok se nije započelo sa uređenjem ovog prostora.

„Donja Gradina je kao memorijal otvorena 1988. godine, a njeno uređenje još uvijek nije završeno, ali u tom smislu u posljednjih nekoliko godina učinjeni su značajni koraci“, kaže Motl.

On je istakao da najstarija izložena fotografija prikazuje geografsku kartu iz 1572. godine, a da je najveći dio izloženih fotografija iz perioda NDH, odnosno Donje Gradine kao dijela logora Jasenovac.

Prikazane su i fotografije Donje Gradine nakon završetka Drugog svjetskog rata iz 1947. godine, nastale prilikom posjete bivšeg logoraša doktora Nikole Nikolića, koji je fotografisao ovo područje.

Izložba pod nazivom „Donja Gradina-od sela do memorijala“ sadrži i fotografije istraživanja iz 1964. godine, te fotografije iz perioda uređenja spomen- područja.

Izložba će za posjetice biti otvorena do 20. aprila.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, od kojih 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno i 20.000 djece.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.

Memorijalni centar Donja Gradina – kuća istine o stradanju u …

Gradina – grad mrtvih! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: