fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svijet obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Polaganje vijenaca Foto: RTRS
Polaganje vijenaca Foto: RTRS

Predstavnici Jevrejske opštine Banja Luka , Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne“ i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva su u znak sjećanja na žrtve Holokausta u Drugom svjetskom ratu, položili vijence na Novom groblju, u Banja Luci.

Generalna skupština UN-a je na zasjedanju 1. novembra 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Za datum obilježavanja izabran je 27. januar, dan kada je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu Aušvic-Birkenau u Poljskoj, gdje je ubijeno više od milion i po ljudi.

U Bosni i Hercegovini je 1941. godine živjelo 14 hiljada Jevreja. 12 hiljada njih ubijeno je u holokaustu, koji su osim Njemaca provodile i hrvatske ustaše. Najveći broj Jevreja iz tadašnje zločinačke NDH-a ubijen je u Jasenovcu.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Spomen-području „Donja Gradina“ otvorena je izložba pod nazivom „Donja Gradina – od sela do memorijala“.

U Njujorku će biti otvorena izložba „Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav“, povodom 75 godina od formiranja ovog ustaškog zloglasnog logora.

Nikolić: Uvesti ustanovu „Spomen žrtve“

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predvodio je centralnu državnu komemorativnu ceremoniju odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Tom prilikom je istakao da se zalaže za uvođenje ustanove „spomen žrtve“ da bi se na institucionalan način iskazalo poštovanje prema stradanju i mučeništvu i njegovalo sjećanje na žrtvu Srba, Jevreja i Roma i drugih stradalih u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

„Neumorno i zauvek ćemo podsećati na pokušaj zatiranja srpskog, jevrejskog i romskog naroda, na ljude koji nisu samo broj, koji su imali ime i prezime, poslove, zanimanja, porodice, prijatelje, svoje ljubavi i snove, obične ljude poput nas sa svojim običnim, dragocenim životima“, naglasio je Nikolić tokom centralne državne komemoracije odavanja počasti žrtvama Holokausta.

On je rekao da se zalaže za uvođenje ustanove „spomen žrtve“ kao predsjednik države koja se ponosi slobodarskom tradicijom svog naroda, časnim pobjedama srpske vojske u oba svjetska rata, koja poštuje žrtve svih svojih građana bez obzira na naciju i vjeroispovijest.

Nikolić je naveo da bi ta ustanova trebalo da obuhvati postojeći Muzej žrtava genocida, kao područje jedinstvene namjene, da bi posjetioci osjetili atmosferu koja je vladala u tim mučnim vremenaima, strah, jezu, iščekivanje smrti.

„Preci se čuvaju i ne zaboravljaju da bi potomci imali na čemu da se uzdižu. Naša budućnost je u očuvanju Srbije i njenom napretku, ostvarićemo je saradnjom sa svima i izgradnjom prijateljstva, mira i prosperiteta. Svesni svih razlika među državama i narodima, ne želeći da povredimo bilo koga, gradimo je pažljivo i posvećeno. Budite sigurni da od toga nećemo odustati“, poručio je Nikolić.

On je podsjetio da je u svijetu jedan broj krivaca pronađen i osuđen za zatiranje Srba, ali da je to zanemariv broj, i dodao da je nacistički teror prema Srbima bio jednako surov i neljudski kao i obračun sa Jevrejima, samo je cilj bio drugačiji – Jevreje je trebalo uništiti, a Srbe prorediti, obeshrabriti, pretvoriti u roblje.

Nikolić je naglasio da su Srbi odlučni da ne zaborave i da istraju u odbrani istorijskih činjenica, i ne smije se dozvoliti mijenjanje istorije, koju danas pokušavaju da mijenjaju moćnici, jer bi to žrtve ubilo drugi put.

On je rekao da Srbima ponekad prebacuju da se previše bave istorijom i da bi trebalo da se okrenu budućnosti, ali ti savjeti dolaze uglavnom od onih koji se sa svojom prošlošću nikada nisu suočili iskreno.

„Zbog toga i danas neki od moćnika smatraju da je poslušnost uslov koji bi trebalo da bude ispunjen da bismo sarađivali kako oni kažu `otvoreno i konstruktivno`. Pokušavaju da nas natjeraju da činjenice `dotjeramo`, ideološki upodobimo, kako to danas nekome najviše odgovara, ali da to više nisu činjenice i istorija, već trgovina žrtavama na koju Srbija nikada neće pristati“, poručio je Nikolić.

Predsjednik Srbije poručio je i da se odnosi među narodima, državama grade na razumijevanju i uvažavanju, a nikada na ustupcima koji dovode u pitanje srpske žrtve.

Polaganju vijenaca prisustvovali su i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, Jevrejske i Romske zajednice, kao i diplomatskog kora, među kojim i ambasador BiH u Srbiji Lazar

Izvor: RTRS/RTS/Agencije

Vezane vijesti:

Otvorena izložba „Donja Gradina-od sela do memorijala“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: