Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Nišu prikazan dokumentarni film ,,KRST NAD JAMOM“ koji govori o stradanju Srba od Hrvata u NDH tokom Drugog svetskog rata (video)

Datum objave: ponedeljak, 11 novembra, 2019
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Izložba ,,Moje Jadovno“ i ,,Krst nad jamom“ , dugometražni dokumentarni film predstavnjen je na Mitrovdan 2019. u Domu vojske u Nišu.

Otvaranje izložbe “Moje Jadovno” u Domu vojske u Nišu.

Uz podršku kopnene vojske i generala Milosava Simovića, Nišlije imaju priliku da u narednih nedelju dana u holu Doma vojske u Nišu pogledaju izložbu.

Kratku besedu pored Dušana Bastašića održao je i prof. dr Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša u holu Doma vojske u Nišu gde je i postavljena izložba.

Pogledajte video…

Đinović, Bastašić, Bojanić

Film ,,Krst nad jamom“ donosi najzanimljivije i najznačajnije video zapise prikupljene na terenima Velebita i ostrva Paga gde je među prvima počinjen genocidni zločin nad srpskim narodom, svedočenja preživelih, snimke traganja za mestima koncentracionih logora, kraških jama i masovnih grobnica žrtava. Film je snimljen na terenu, što ovom filmu daje dodatnu težinu. Bićemo slobodni i svoji, samo ako ne zaboravimo korene, a svima nama su koreni i na Velebitu i svim ostalim stratištima, prenosi Đorđe Bojanić.

Ovaj film snimljen u produkciji Udruženja „Jadovno 1941.“,  govori o tim počecima, naporima da se nad jamama uzdignu pravoslavni krstovi, znaci ljudskog dostojanstva i glasnici istine koja mora vaskrsnuti!

Projekat je podržan od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije.

Konačno su krstovi podignuti nad jamama, zar je trebalo ovoliko vremena?

Đinović, Bastašić, Banđur, Bojanić, Hristov

U filmu se zločin ideološki tumači od početka, te svjedoči o današnjem stanju u kome se nalaze stratišta i spomen-zapisi nad njima.

Na Velebitu i njegovim padinama prema moru poznate su 32 jame u kojima su ustaše grobile srpski narod.

U tom sistemu za ubijanje, a koji je bio prethodnica Jasenovačkog sistema logora smrti, umoreno je više od 40 000 Srba, Jevreja i ideoloških protivnika ustaške tvorevine, govori Dušan Bastašić.

Posle projekcije filma kratku besedu održao je scenarista i režiser filma Dušan Bastašić i Veljko Đinović.

Pogledajte video…

Zaslužni za montažu, grafičku obradu i animaciju su Bojan Mičić i Dragan Zeljković. Muziku je komponovao Petar Topalović.

Dušan Bastašić je osnivač i predsjednik udruženja potomaka i poštovalaca žrtava ustaške NDH-a – „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke.

Udruženje „Jadovno 1941.“ od 2009. godine posjećuje, istražuje i obnavlja sjećanje na mjesta masovnog zločina i srpskog stradanja u kompleksima hrvatskih ustaških logora.  Prvi su krenuli  besputnim jamama Velebita dižući glas da se više ne smije ćutati o cijelom jednom narodu koga je zločinac umorio, a politika ućutkala; prvi su organizovali hodočašća najvišoj humki srpskog naroda, priča Dušan Bastašić.

A Velebit je do danas velika tajna.

I prije nego je počeo aprilski rat Velebit je studijski ispitan, a sve njegove jame i vrtače su točno označene. Istim principom kao u Hercegovini, ustaški ilegalci i rimo-katoličko sveštenstvo, uz pomoć seljana i čobana pronalazili su jame, bilježili podatke o njima, vršili proračun kubikaže grotala i broja tijela koja ona mogu primiti. Kazniona u Gospiću bila je među prvim ustaškim logorima NDH-a. Uz gospićki Gericht (njem. sud, kazniona), u okolini grada osnovano je sabiralište-mučilište u istinskom ustaškom zloumlju – na opljačkanoj farmi ovaca i goveda Srbina Maksimovića, sabiran je srpski narod. Među prvim sužnjima gospićkih logora bili su ugledni i bogati Srbi Gospića i seljani Smiljana, rodnog i pitomog Teslinog sela. Prvi pravoslavni sveštenik na gospićkoj stazi mučeništva bio je paroh smiljanski Matija Stijačić, porijeklom Hercegovac iz Trebinja. Prota Stijačić sa svojim smiljanskim narodom bačen je u velebitske ponore. Već nakon mjesec dana od tog zločina povorke sužanja su svakoga dana stizale u Gospić, a po 2000, u lancima vezanih pješke je vođeno u Velebit. Isto toliko ih je iz logora „Jadovno“ gurano u ponore. Velebit je bio najjeftinija i najučinkovitija tvornica smrti, sa garancijama da će sve Srbe otpremiti u nestanak, priča Dušan Bastašić.

„Jadovno“ je zatiralo narod Hercegovine, Bosne, Like, Slavonije, Dalmacije, čak i Srema.

Bastašić je nagovestio da će „Jadovno“ prvi put sledeće godine organizovati besplatne autobuse za pokloničko putovanje iz Vranja, Niša, Kruševca i Jagodine do jamama Velbita.

Izvor Srpaka istorija

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top