Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U jami Radača posmrtni ostaci više žrtava

Unutrašnjost jame Radača
Unutrašnjost jame Radača

U jami Radača u mjestu Goranci kod Mostara pronađeni su posmrtni ostaci više osoba, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Na dubini od 50 metara pronađeno je više kostiju i posmrtnih ostataka, uključujući kosti lobanje, vilice i druge kosti ljudskog porijekla.

Sumnja se da se u jami Radača nalaze posmrtni ostaci 200 do 300 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, a ova informacija još nije zvanično potvrđena.

Iz Tužilaštva navode da postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih 1992, ’93. i ’95. godine.

Posmrtni ostaci biće proslijeđeni na dalju identifikaciju i forenzičku obradu radi utvrđivanja identiteta.

“Rad na ovoj ekshumaciji otežava situacija na terenu, jer je riječ o izuzetno dubokoj prirodnoj jami u koju su prema prikupljenim dokazima bacana tijela žrtava, koja se nalaze na velikoj dubini, posuta zemljom i betonom, a potragu otežava i prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava”, podsjećaju iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva dodaju da je, zbog toga, riječ o vrlo teškoj lokaciji za proces ekshumacije, u kojem učestvuju i alpinistički timovi policijskih agencija.

Tužilac i stručni saradnici iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine u proteklom periodu su, koordinišući proces ekshumacije, na terenu proveli više od 100 dana, po svim vremenskim uslovima.

Proces ekshumacije, kojim koordiniše tužilac iz Posebnog odjeljenja, a u kojem učestvuju predstavnici institucija za traženje nestalih, ljekar sudske medicine, kao i predstavnici policijskih agencija, intenzivno se nastavlja i dalje.

Jama Radača istraživana je i ranije, ali se nakon određenog vremena stalo, te je prošle godine istragu preuzelo Tužilaštvo BiH.

Iz te jame 2008. ekshumirana su četiri tijela. Kasnije su identifikovani Slaviša Kandić, Vladimir Pavić, Gordan Zurovac i Dragomir Ilić, nestali 1992. i 1993. godine. Njihova tijela pronađena su na dubini od 25 metara jame. Jama Radača duboka je oko stotinu metara.

U blizini Radače, na lokalitetu Goranaca, postoje još dvije jame koje su poslužile kao masovne grobnice.

Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnosti (članovi porodice Vuković). Iz jame Rimski bunar 2007. je ekshumirano 16 žrtava, među kojima su bila tijela 13 pripadnika tzv. Armije BiH, nestala 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru, gdje se nalazila komanda Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Hercegovina

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: