Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nastavljena ekshumacija u jami Radača

U jami Radača, na lokalitetu Goranci kod Mostara, gdje su 2009. godine pronađeni posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, jučer je nastavljena ekshumacija.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/radaca.jpg

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić rekla je Srni da ne zna o kojem broju žrtava je rije, ali se pretpostavlja da se u jami nalazi još posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

Čengićeva je dodala da će se ekshumacija vršiti sve dok se ne dođe do posmrtnih ostataka.

Ona je podsjetila da su četiri ekshumirane žrtve iz 2009. identifikovane na osnovu DNK analize i da je utvrđeno da je riječ o Gordanu /Braco/ Zurovcu, Dragomiru /Mladen/ Iliću, Slaviši /Neđeljko/ Kandiću i Vladimiru /Ante/ Paviću.

Čengićeva podsjeća da je ekshumacija na ovom lokalitetu prvi put rađena u novembru 2008. godine, a zbog vremenskih uslova radovi su obustavljeni krajem decembra 2008. i ekshumacija je ponovo nastavljena 2009. godine.

Ona kaže da je ova jama, prema tvrdnji mještana, duboka oko 100 metara, a oni su do sada došli do dubine oko 50 metara. U jami se nalazilo puno
neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, ogromne količine raznovrsnog smeća, slojevi zemlje i kamenja.

Kako je Čengićeva rekla, riječ je o veoma teškoj i zahtjevnoj ekshumaciji, i zbog specifičnosti lokacije, jer je riječ o dubokoj prirodnoj jami, i zbog otežanih radova, jer su prethodno morali biti stvoreni uslovi za ekshumaciju, odnosno odvezeno smeće i očišćena jama od minsko-eksplozivnih sredstava.

“Stvoreni su bezbjednosni, ali i opšti uslovi za početak ekshumacije”, istakla je Čengićeva i dodala da će se na ovoj jami raditi sve dok vremenski uslovi budu dozvoljavali ekshumaciju.

Ona je rekla da ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokalitetu su, osim istražilaca Instituta, i pripadnici policije i SIPA-e i Jedinice za podršku alpinističke grupe SIPA-e koji se spuštaju u samu unutrašnjost jame.

Izvor: KAFE.BA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: