fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jama Radača krije najmanje 200 tijela

Jama Radača
Jama Radača

U jami Radača, kod Mostara, nalaze se posmrtni ostaci 200 do 300 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom rata, a njihovu ekshumaciju opstruišu pojedini lokalni moćnici, piše „Glas Srpske“.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 28.  oktobra 2015. godine.

Sagovornik blizak Institutu za nestala lica BiH naveo je za ovaj list da je ta masovna grobnica zalivena betonom i prekrivena smećem da bi se zametnuo trag zločina.

„Tačno se zna ko je uspio da spriječi ekshumaciju tih tijela koju su tražila srpska udruženja porodica nestalih“, istakao je taj izvor, ne želeći da precizira detalje.

Kako list piše, u Tužilaštvu BiH nisu ni potvrdili ni negirali ovu informaciju, ali su naveli da je taj predmet aktuelizovan.

„Tužilaštvo je 12. novembra formiralo predmet u sklopu kojeg su policijskim strukturama odmah naređene aktivnosti u vezi sa provjerama lokacija u okolini Mostara za koje postoje informacije da se na njima nalaze posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti iz proteklog rata“, rekao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

On je naglasio da je Tužilaštvo zbog što intenzivnijeg rada na ovom slučaju zatražilo objedinjavanje svih predmeta koji se odnose na te lokacije u predmet koji je pokrenut u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je to udruženje od Tužilaštva BiH tražilo da se predmeti „Jama Radača“, „Deponija Buća potok“ i „Kazani“ spoje u jedan i daju u rad jednom tužiocu.

Mandić ističe da su opstrukcije ekshumacija u BiH prisutne od najvišeg nivoa vlasti BiH do lokalnih zajednica, te da su akteri tih nedjela i političari i predstavnici pravosudnih i institucija koje se bave traženjem nestalih.

List navodi da su u jami Radača, na lokalitetu Goranci kod Mostara, 2009. su pronađeni posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, a ekshumacija je nastavljena tri godine kasnije. Zbog loših vremenskih uslova radovi su ubrzo obustavljeni u novembru 2012. godine. Iako je nastavak bio najavljen za proljeće 2013, nikada više ništa nije rađeno.

Ekshumacija je na ovom lokalitetu prvi put rađena u novembru 2008. godine, ali je, zbog vremenskih uslova, obustavljena već krajem decembra. Radovi su nastavljeni 2009. godine. Prema tvrdnji mještana, jama je duboka stotinjak metara, a tokom ekshumacija došlo se tek do dubine oko 50 metara.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Svjedočenje divoseljanki koje su se uspjele žive izvući iz …

klečka jama – stratište žrtava ustaškog zločina – genocida

Prebilovci: Pomen Srbima iz 12 jama – Jadovno 1941.

Đorđe Pražić: JAME NAŠIH STRADANjA I ZABLUDA – Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: