fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

INTENZIVIRANE AKTIVNOSTI NA EKSHUMACIJI JAME RADAČA

Jama Radača

Jama Radača

Specijalistički alpinistički timovi Sipe, MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije intenzivirali su aktivnosti na ekshumaciji jame Radača kod Mostara i u narednim danima mogli bi doći do dubine od 70 do 80 metara, gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka više žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Timovi su dosad stigli do dubine od 60 metara. Potraga za posmrtnim ostacima je izuzetno otežana zbog činjenice da su tijela koja su bačena u jamu, radi skrivanja dokaza, posipana građevinskim otpadom i raznim drugim materijalima, kao i eksplozivnim napravama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Proces pretrage jame vodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH, a iskopavanju je prisustvovao i šef Odjeljenja za istrage i podršku svjedocima Aleksandar Faladžić, kao i postupajući tužilac, šef odsjeka u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Stanko Blagić sa saradnikom.

Prema prikupljenim dokazima i saznanjima, na ovaj lokaciji se nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih 1992, 1993. i 1995. godine, navodi se u saopštenju.

Zbog angažmana većeg broja lica, ovaj složeni proces zahtijeva velika sredstva i u toku su aktivnosti da se 60.000 KM doznačenih za ekshumacije Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona preusmjere Tužilaštvu BiH kako bi potraga za posmrtnim ostacima bila uspješno okončana.

Iz Tužilaštva BiH ističu da će u narednom periodu nastaviti intenzivne aktivnosti na pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

JAMA RADAČA KRIJE NAJMANjE 200 TIJELA – Jadovno 1941.

Nastavljena ekshumacija u jami Radača – Jadovno 1941.

Hercegovina – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: