Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Beogradu otvorena izložba „Jasenovac-pravo na nezaborav“

U Beogradu je večeras otvorena srpsko-jevrejska izložba „Jasenovac-pravo na nezaborav“ sa koje je poručeno da zločin, i kada se oprosti, mora da bude zapamćen, kako zlo u vremenu podignutih nacionalnih i vjerskih strasti ne bi vaskrslo u još ekstremnijem obliku.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković otvorila izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav" u Domu narodne skupštine.
Predsjednik Narodne skupštine Srbije
Maja Gojković otvorila izložbu
„Jasenovac-pravo na nezaborav“
Foto: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, koja je otvorila izložbu u Domu narodne skupštine, rekla je da samo pominjanje Jasenovca, Logorgrada i ostalih stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ asociraju na zatiranje porodica i ognjišta.

„Zločin ne sme da se zaboravi, čak i ako se oprosti. To je naš zavet. Srbija treba otvoreno da govori o ekstremizmu i o tome da se u njenom susedstvu revitalizuje zločin, da se podgrejava ustaštvo, te da zločinca poput Alojzija Stepinca pokušavaju da proglase svetim“, navela je Gojkovićeva.

Ona je istakla da oživljavanje fašizma u vidu ustaštva vrijeđa dostojanstvo čovječanstva.

Gojkovićeva je naglasila da je Srbija spremna da gradi bolju budućnost za sebe i region, ali da spremnost mora da postoji i kod drugih.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je Srni da je beogradska izložba „Jasenovac-pravo na zaborav“ upriličena sa ciljem jačanja svijesti svih onih koji nisu upoznati sa dimenzijama jasenovačkog stradanja, ali da i one koji znaju šta se tamo dogodilo na to podsjeti i učini „da se nit sjećanja ne prekine“.

Savanović je naveo da bi se stradanje srpskom narodu u BiH 1991. godine ponovilo da nije bilo teškog istorijskog iskustva, ali da je političko i vojno rukovodstvo prepoznalo opasnost i stalo u odbranu.

On je istakao to što je 22. april 1945. godine, kada je izvršen proboj Jasenovca, uvršten u kalendar značajnih datuma koji zajednički obilježavaju Srbija i Republika Srpska.

Savanović je ukazao na potrebu da se o Jasenovcu više uči u školama, da se snimi film o njemu, te da zajedničkim sredstvima Vlada u Beogradu i Banjaluci bude izgrađen memorijalni centar jasenovačkim žrtvama.

„Moramo stalno ubacivati u svijest ljudi da se u Jasenovcu dogodio genocid i jedan od najvećih zločina u istoriji“, kaže Savanović.

On je poručio da iskustvo Jasenovca nameće potrebu da Srbi budu oprezni.

„Da budemo spremni da nam se nikada ono što se dogodilo u Jasenovcu i NDH ne ponovi. Moramo braniti srpske prostore, a da bi za to bili spremni, moramo biti svjesni“, rekao je Savanović.
U Beogradu je večeras otvorena srpsko-jevrejska izložba "Jasenovac-pravo na nezaborav"

Savjetnik predsjednika Srbije za region Vladimir Božović istakao je potrebu njegovanja kulture sjećanja kod Srba.

Ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam, čija je majka preživjela Holokaust, navela je da je Jasenovac „Aušvic Balkana“ i da je to istina na koju treba podsjećati i na kojoj treba insistirati.

Osnivač i direktor Instituta za Holokaust „Šem Olam“, rabin Abraham Kriger, kaže da Srbi, Jevreji i Romi moraju da se sjećaju svih svojih žrtava.

On je dodao da jevrejski narod ima razvijenu kulturu sjećanja i da svoje iskustvo na tom polju žele da prenesu i na Srbe.

Gojkovićevoj, Kam i Krigeru ovom prilikom su od strane onih koji su kao djeca preživjeli Jasenovac uručeni specijalni gramati za veliki doprinos u promociji istine o Jasenovcu.

Na izložbi je prikazan i video-snimak Mećunarodne ekspertske grupe „GH7 – stop revizionizmu“, u kojem su između ostalog emitovani dijelovi izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o Jasenovcu, na kraju kojeg ugledni profesor Smilja Avramov poručuje da je Drugi svjetski rat završen vojno, ali ne i ideološki.

Na izložbi su prisustvovali članovi Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.

Izložba „Jasenovac-pravo na nezaborav“, koja na 30 panoa, kroz dokumente i fotografije ilustruje stradanje Srba, Jevreja, Roma i antifašista u Jasenovcu, prvi put je prikazana ove godine u Njujorku na veliki pravoslavni praznik Svetog Savu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pravo na zaborav Njujorka i Hobokena – prevara i poniženje

Sima Mraović – Jasenovac nije „stradanje nekog naroda na …

I Jasenovac deli Srbe

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (1)

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (2)

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav” otvorena u Americi …

Danas u Njujorku otvaranje izložbe o Jasenovcu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: