Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Beogradu otvorena izložba “Jasenovac-pravo na nezaborav”

Datum objave: petak, 28 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U Beogradu je večeras otvorena srpsko-jevrejska izložba “Jasenovac-pravo na nezaborav” sa koje je poručeno da zločin, i kada se oprosti, mora da bude zapamćen, kako zlo u vremenu podignutih nacionalnih i vjerskih strasti ne bi vaskrslo u još ekstremnijem obliku.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković otvorila izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav" u Domu narodne skupštine.
Predsjednik Narodne skupštine Srbije
Maja Gojković otvorila izložbu
“Jasenovac-pravo na nezaborav”
Foto: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, koja je otvorila izložbu u Domu narodne skupštine, rekla je da samo pominjanje Jasenovca, Logorgrada i ostalih stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ asociraju na zatiranje porodica i ognjišta.

“Zločin ne sme da se zaboravi, čak i ako se oprosti. To je naš zavet. Srbija treba otvoreno da govori o ekstremizmu i o tome da se u njenom susedstvu revitalizuje zločin, da se podgrejava ustaštvo, te da zločinca poput Alojzija Stepinca pokušavaju da proglase svetim”, navela je Gojkovićeva.

Ona je istakla da oživljavanje fašizma u vidu ustaštva vrijeđa dostojanstvo čovječanstva.

Gojkovićeva je naglasila da je Srbija spremna da gradi bolju budućnost za sebe i region, ali da spremnost mora da postoji i kod drugih.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je Srni da je beogradska izložba “Jasenovac-pravo na zaborav” upriličena sa ciljem jačanja svijesti svih onih koji nisu upoznati sa dimenzijama jasenovačkog stradanja, ali da i one koji znaju šta se tamo dogodilo na to podsjeti i učini “da se nit sjećanja ne prekine”.

Savanović je naveo da bi se stradanje srpskom narodu u BiH 1991. godine ponovilo da nije bilo teškog istorijskog iskustva, ali da je političko i vojno rukovodstvo prepoznalo opasnost i stalo u odbranu.

On je istakao to što je 22. april 1945. godine, kada je izvršen proboj Jasenovca, uvršten u kalendar značajnih datuma koji zajednički obilježavaju Srbija i Republika Srpska.

Savanović je ukazao na potrebu da se o Jasenovcu više uči u školama, da se snimi film o njemu, te da zajedničkim sredstvima Vlada u Beogradu i Banjaluci bude izgrađen memorijalni centar jasenovačkim žrtvama.

“Moramo stalno ubacivati u svijest ljudi da se u Jasenovcu dogodio genocid i jedan od najvećih zločina u istoriji”, kaže Savanović.

On je poručio da iskustvo Jasenovca nameće potrebu da Srbi budu oprezni.

“Da budemo spremni da nam se nikada ono što se dogodilo u Jasenovcu i NDH ne ponovi. Moramo braniti srpske prostore, a da bi za to bili spremni, moramo biti svjesni”, rekao je Savanović.
U Beogradu je večeras otvorena srpsko-jevrejska izložba "Jasenovac-pravo na nezaborav"

Savjetnik predsjednika Srbije za region Vladimir Božović istakao je potrebu njegovanja kulture sjećanja kod Srba.

Ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam, čija je majka preživjela Holokaust, navela je da je Jasenovac “Aušvic Balkana” i da je to istina na koju treba podsjećati i na kojoj treba insistirati.

Osnivač i direktor Instituta za Holokaust “Šem Olam”, rabin Abraham Kriger, kaže da Srbi, Jevreji i Romi moraju da se sjećaju svih svojih žrtava.

On je dodao da jevrejski narod ima razvijenu kulturu sjećanja i da svoje iskustvo na tom polju žele da prenesu i na Srbe.

Gojkovićevoj, Kam i Krigeru ovom prilikom su od strane onih koji su kao djeca preživjeli Jasenovac uručeni specijalni gramati za veliki doprinos u promociji istine o Jasenovcu.

Na izložbi je prikazan i video-snimak Mećunarodne ekspertske grupe “GH7 – stop revizionizmu”, u kojem su između ostalog emitovani dijelovi izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o Jasenovcu, na kraju kojeg ugledni profesor Smilja Avramov poručuje da je Drugi svjetski rat završen vojno, ali ne i ideološki.

Na izložbi su prisustvovali članovi Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.

Izložba “Jasenovac-pravo na nezaborav”, koja na 30 panoa, kroz dokumente i fotografije ilustruje stradanje Srba, Jevreja, Roma i antifašista u Jasenovcu, prvi put je prikazana ove godine u Njujorku na veliki pravoslavni praznik Svetog Savu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pravo na zaborav Njujorka i Hobokena – prevara i poniženje

Sima Mraović – Jasenovac nije „stradanje nekog naroda na …

I Jasenovac deli Srbe

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (1)

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (2)

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav” otvorena u Americi …

Danas u Njujorku otvaranje izložbe o Jasenovcu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top