fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Скривани Јасеновачки логор смрти у Уједињеним нацијама (1)

 

jasenovac_holokaustУ оквиру обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, 23. априла, 2017., најављено је на једној интернет страници http://www.hiddenholocaust.info , да ће у Уједињеним нацијама, у Њујорку, бити постављена и изложба о Јасеновачком логору смрти у Хрватској. Хуманитарна организација „28. јун“ из Канаде представља се као одговорна организација за „маркетинг и брендинг“ ове изложбе назване у наднаслову HIDDEN HOLOCAUST (СКРИВАНИ ЗЛОЧИН), а у наслову: ИЗЛОЖБА О АУШВИЦУ БАЛКАНСКОГ ПОЛУОСТРВА.

На први поглед, веома корисна и важна иницијатива. Међутим, уколико читалац ове Интернет странице за тренутак застане, уочиће неприхватљив, могло би се рећи и понижавајући и омаловажавајући приступ сећању на српске жртве у злогласном Јасеновачком логору смрти. Да почнемо из почетка ову анализу – од наднаслова:

У САД реч HOLOCAUST готово искључиво везана за геноцид над Јеврејима од стране нациста и њихових савезника у току Другог светског рата.

1. HIDDEN HOLOCAUST

Тачно је да се злочини над Србима скривају, то је Србима познато. Али оно што овде изненађује је да га и организатор ове најављене изложбе скрива избегавајући истину. Видећемо како.

Укратко, реч холокауст је старогрчког порекла и значи жртве спаљивања. После Другог светског рата, реч холокауст у француском и енглеском језику означава убиства великих размера једне социјалне или етничке групе, као што је то био масакр Јевреја од стране нацистичке Немачке. У САД је та реч готово искључиво везана за геноцид над Јеврејима од стране нациста и њихових савезника у току Другог светског рата.

Да би се читаоци овог обавештења још више завели и одвели ка баналној уопштености, поред скриваног места злочина, организатор нам још саопштава да су жртве „Аушвица Балканског полуострва“ били „људи, жене и деца“. О Србима ни речи.

2. АУШВИЦ БАЛКАНСКОГ ПОЛУОСТРВА

Организатор најављује изложбу о „Аушвицу Балканског полуострва“?! Ненамерно, злонамерно, или с намером да обмане посетиоца ове болне изложбе, организатор оставља посетиоцу и његовом познавању историје Другог светског рата у Југославији, да сам закључи да се ту ради о Јасеновцу и о Србима, углавном Србима, а да се „Аушвиц Балканског полуострва“ не налази у Бугарској, Румунији, Грчкој, Македонији, Црној Гори, или у Србији, већ у Хрватској.

Да би се читаоци овог обавештења још више завели и одвели ка баналној уопштености, поред скриваног места злочина, организатор нам још саопштава да су жртве „Аушвица Балканског полуострва“ били „људи, жене и деца“. О Србима ни речи. Тако, у поднаслову, организатор наводи да је:

„Око 700000 људи, жена и деце изгубило своје животе у логору уништавања у Славонији, који је направљен и вођен од стране такозване Независне Државе Хрватске за време Другог светског рата“.

Судећи по организатору, „700000 људи, жена и деце“, немају ни свој национални идентитет, нити припадност. Организатор зацело сматра да нема потребе да се посебно наглашава о коме се ради.

Очигледно, организатор прикрива да је Јасеновац у Хрватској и да је управо у Јасеновцу зверски убијено око 700000 Срба, или више од 95% заточеника у односу на остале (Јевреје и Цигане).

Жртве су жтрве, зар не?

Што се пак тиче места злочина, организатор каже Славонија. Ко у свету не зна за Славонију? То сви знају, зар не? Грешка је само у писању. То је уствари: Словенија, Словачка… или тако нешто. Зна се углавном да је то негде на Балкану. Хрватска с тим нема ништа.

Очигледно, организатор прикрива да је Јасеновац у Хрватској и да је управо у Јасеновцу зверски убијено око 700000 Срба, или више од 95% заточеника у односу на остале (Јевреје и Цигане). Избегавање те чињенице доводи у питање моралну одговорност и морално право, да се овом безименом организатору дозволи организација једне такве изложбе која мора јасно рећи истину о српском страдању, ма колико то некоме није политички подобна тема.

3. МАЛИ ПОДСЕТНИК ОРГАНИЗАТОРУ И „ПОНОСНИМ ПАРТНЕРИМА“

Јасеновачки логор смрти у Хрватској је старији од логора у Аушвицу. Јасеновачки логор је основан августа 1941. године (Аушвиц, октобра 1941. године), а ослобођен је од стране партизана, априла 1945. године (Аушвиц је ослобођен јануара 1945. од Црвене армије). У Јасеновцу је било преко 1000000 логораша од којих преко 95% Срба (било је још Јевреја, Цигана и осталих). У Аушвицу је било преко 1000000 логораша од којих око 90% Јевреја. Поред Јевреја било је заточеника из Пољске, Русије; било је Цигани и осталих.

Дакле, могло би се с правом рећи, без намере неукусног упоређивања:

Посебно истичемо, да од укупно 12 изложених цитата и од преко 600 речи, само се 3 пута (и словима три пута) наводи рец СРБИН. Рекло би се, да се овако замишљена изложба и не односи на Србе.

Није Јасеновац Аушвиц Балканског полуострва, већ је Аушвиц Јасеновац Северне Европе.

4. Насловна страна ове Интернет странице обелезена је фотографијама пригодних скулптура и цитатима

Име аутора скулптура, за разлику од цитата, није наведено. Исто тако, нису наведена ни имена организатора. Све у свему, осим „лого“ идентификације „Поносних партнера“, аутори ове интернет странице, дакле организатори изложбе у Уједињеним нацијама остају безимени. Што се додуше тиче цитата, аутори су познати. Ту су, познати злочинци, између осталих, од старије гарде : Анте Павелић и Алојз Степинац, па све до савременика Фрање Туђмана.

Посебно истичемо, да од укупно 12 изложених цитата и од преко 600 речи, само се 3 пута (и словима три пута) наводи рец СРБИН. Рекло би се, да се овако замишљена изложба и не односи на Србе.

Обичном Американцу, посетиоцу ове изложбе у Њујорку, после изласка из палате Уједињених нација, остаће у свести углавном следеће кључне речи: ХОЛОКАУСТ, АУШВИЦ, БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО. Другим рецима – масовно убиство Јевреја.

5. ПОСЛЕДЊА ПРИМЕДБА

Списак неких „Поносних партнера“ ове изложбе, како их снисходљиво представља организатор, изненађујући је:

1. Уједињене нације,
2. Министарство спољних послова Републике Србије (!?),
3. Универзитет у Београду,
4. Јасеновац истраживачки институт, Бруклин , Њујорк,
5. Јад Вашем, Светски холокауст меморијални центар,
6. Андрићев институт,
7. Хуманитарна организација 28. јуни.

ЗАКЉУЧАК: Обичном Американцу, посетиоцу ове изложбе у Њујорку, после изласка из палате Уједињених нација, остаће у свести углавном следеће кључне речи: ХОЛОКАУСТ, АУШВИЦ, БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО. Другим рецима – масовно убиство Јевреја.

Да би се ова значајна изложба, која би требало да има општесрпски значај, успешно остварила у окриљу Уједињених нација, и тиме осветлила истину о страдању српског народа у клерофашистичкој – такозваној Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, неопходно је да одговарајуће српске институције (Веритас, на пример), патриотске организације и појединци, безусловно захтевају од организатора:

1. Да се објаве имана чланова организатора изложбе,
2. Да се квалификовани појединци из српских патриотских организација из Републике Српске Крајине, Републике Српске и Републике Србије укључе у организациону структуру која ће припремити ову изложбу,
3. Да се објави аутор скулптура уколико су оне предвиђене као експонати изложбе,
4. Да се јавност упозна са садржајем планираних експоната,
5. Да се најава ове изложбе промени с циљем да се посетиоцима неизоставно стави до знања да се изложба односи на Јасеновачки логор смрти, а који се налазио у Хрватској, такозваној „Независној држави“.

др Сима С. Мраовић
Париз, 14. октобар 2016.

Извор: ВИДОВДАН

Везане вијести:

Скривани Јасеновачки логор смрти у Уједињеним нацијама (2)

Povodom najavljene izlozbe u Ujedinjenim nacijama o srpskom stradanju u toku Drugog svetskog rata

Др Предраг Ристић: Програмска идејна скица за спомен обележје Јасеновца

Др Милан Булајић: Карлина замка геноцида

Симо Брдар – „Најлонска Гробница“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: