fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (2)

Jasenovačke žrtve
Jasenovačke žrtve

DRUGO OBRAĆANjE SRPSKOJ JAVNOSTI U OTADžBINSKIM ZEMLjAMA I U RASEJANjU I PRVO OBRAĆANjE MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE, UNIVERZITETU U BEOGRADU I ANDRIĆEVOM INTITUTU

Prošlo je već nešto više od mesec dana od našeg prvog obraćanja javnosti (Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama), i ocene, da način na koji je najavljena izložba u zgradi Ujedinjenih nacija, u Njujorku, o «Aušvicu Balkanskog poluostrva» …gde je «oko 700.000 ljudi, žena i dece izgubilo svoje živote» (vidi: www.hiddenholocaust.info), nije primeren.

Ovakva najava izložbe, ne samo da neće upoznati svet sa genocidom ustaške, takozvane »Nezavisne Države Hrvatske» (“NDH”) nad Srbima u Drugom svetskom ratu, već će neimenovane srpske žrtve, poistovetiti sa daleko manjim brojem žrtava drugih naroda i na taj način, u očima sveta, učiniti ih neznačajnim.

Da potsetimo, više od 95% ubijenih logoraša u Jasenovačkom logoru smrti bili su pravoslavni Srbi. Bio je to stravičan, ali još uvek nekažnjen masovni zločin POKOLjA srpskog stanovnistva. Zločin POKOLjA, po svom zverstvu predstavlja poseban, do tada neviđen, masovni zločin. Zločin POKOLjA nad srpskim stanovništvom u «NDH» počinjen je s namerom da se u celosti, ili delimično uništi jedna nacionalna, etnička ili verska grupa. U Međunarodnom krivičnom pravu, po definiciji, to je zločin genocida. Zločin masovnog pokolja nad pravoslavnim Srbima ugrađen je u naše kolektivno pamćenje i zaslužuje posebno poštovanje, ali ne samo od nas, Srba, već i od međunarodne javnosti.

Onako kako je zločin HOLOKAUSTA (spaljivanja) obeležio stradanje jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu, tako je stradanje srpskog naroda u “NDH” obeleženo zločinom POKOLjA. Imajuću tu činjenicu u vidu, srpski narod se ne može identifikovati kao žrtva Holokausta, već kao žrtva ustaškog masovnog POKOLjA.

Zamisao ove izložbe u prostorijama Svetske organizacije, onako kako je predstavljena na Internet stranici (http://www.hiddenholocaust.info) ne imenuje ni MESTO ZLOČINA, ni ZLOČIN, ni ZLOČINCA, niti ŽRTVU.

Shodno tome, obaveštenje o ovoj izložbi je nejasno, sklono pometnji i navodi na otvoreno pitanje: o čijim se to žrtvama uopšte radi ? Ocenjujemo da se na taj način omalovažavaju i ponižavaju srpske žrtave, što je neprihvatljivo. Da bi se to izbeglo, neophodno je da se svaka nejasnoća u samoj najavi ove izložbe izbegne.

Ulazeći u izložbenu prostoriju posetilac se ne može dovoditi u zabludi i sumnju o kojim se to žrtvama na «Balkanskom poluostrvu” radi. To srpske žrtve, zločinačke ustaške “NDH”, ne zaslužuju. Prihvatamo činjenicu da organizator, koji sprema ovu izložbu, mora da poseduje i «menadžersku« sposobnost. Upravo se tako i predstavio izvesni gospodin Filip Filipi Janković, iz humanitarne organizacije 28 Jun, iz Kanade, a kome je, navodno, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije (!) poverilo organizaciju ove izložbe.

Međutim, postavlja se pitanje, na osnovu čega, i uz čiju saradnju Filip Filipi Janković izbegava da imenuje JASENOVAC i “NDH” kao mesto zločina nad srpskim narodom, već ga skriva iza Aušvica u kome su stradali uglavnom Jevreji ?

Takva namerna, ili nenamerna nejasnoća, nalaže pokroviteljima ove buduće izložbe da se organizacioni tim, pored “menadžerskih” sposobnosti, obogati sa srpskim stručnjacima iz oblasti pravnih i istorijskih nauka i da, zasnivajući se na istorijskim činjenicama, osmisli istinski sadržaj i poruka ovog značajnog projekta. Iznenađuje činjenica, da se Ministarstvo spoljnih poslova, koliko je nama poznato, nije oglasilo povodom dopisa Udruženja Jasenovac – Donja Gradina (2)od 31. oktobra 2016. na temu ove izložbe. U tom dopisu Udruženje, između ostalog, osuđuje delovanja Jasenovačkog istraživačkog instituta iz Bruklina, Njujork, inače, pokrovitelja najavljene izložbe ( 1 ).

Udruženje Jasenovac – Donja Gradina dovodi u pitanje dobronamernost ovog Instituta da nepristrasno prikaže svetskoj javnosti zločine Ustaške «NDH» nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Imajući u vidu našu prvobitnu ocenu ovako zamišljene izložbe u Ujedinjenim nacijama, osim polemične izjave za dnevne novine VESTI, Filipa Filipe Jankovića, za sada nema očekivanih reakcija od navedenih „Ponosnih partnera“, kako ih obeležava najava ove izložbe: Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Univerziteta u Beogradu, i Andrićevog instituta.

Njihov stav povodom ove izložbe bi zacelo rasvetlio razloge skrivanja srpskih žrtava u Jasenovačkom logoru smrti. Stoga srpska javnost očekuje objašnjenje koje će da otkloni opravdano nezadovoljstvo povodom ovako objavljene najave buduće izložbe. U nedostatku objašnjenja pokušali smo da u direktnom telefonskom razgovoru saznamo nešto više o podršci ovako zamišljene izložbe u Ujedinjenim nacijama:

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije (http://www.mfa.gov.rs), Pres servis – U toku našeg telefonskog razgovora rečeno nam je da su upoznati sa pripremom ove izložbe. Za sve ostale informacije, ili primedbe, zamoljeni smo da se obratimo pismeno Ministarstvu.

Andrićev institut (http://www.andricevinstitut.org) – Nismo uspeli da uspostavimo telefonski kontakt. Na zvaničnoj Internet stanici Instituta nismo našli podatke koji se odnose na pripremu najavljene izložbe.

Univerzitet u Beogradu – (http://www.bg.ac.rs). Nismo uspeli da uspostavimo telefonski kontakt.

U zaključku, imajući u vidu značaj ove najavljene izložbe, smatramo:

1 Da se od kvalifikovanih stručnjaka iz Republike Srpske, Vlade Republike Srpske Krajine u progonstvu i Republike Srbije, sastavi jedan stručni odbor koji će osmisliti ovu izložbu. Posebno mesto u tom Odboru, između ostalih, trebalo bi da imaju predstavnici Udruženja Jasenovac Donja Gradina iz Banja Luke, Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Dokumentaciono-informacioni centar VERITAS iz Beograda.

2. Da se u najavi ove izložbe jasno stavi do znanja da se radi u genocidu ustaške «Nezavisne Države Hrvatske» prvenstveno nad srpskim narodom, sa posebnim osvrtom na Jasenovački logor smrti.

3. Da se reč «Holokaust» u najavi izložbe ne upotrebljava, jer posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, reč «Holokaust», simbolizuje isključivo jevrejske žrtve u Drugom svetskom ratu. Napominjemo da su u Jasenovačkom logoru smrti više od 95% žrtava bili pravoslavni Srbi.

4. Da, pored Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pokrovitelji ove izložbe budu Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu (Zemun), na čijim je teritorijama zločin genocida ustaške «NDH» počinjen.

5. Srbi, bilo da su u otaxbini, ili rasejanju, s pravom očekuju da poruka najavljene izložbe u Ujedinjenim nacijama bude jasna i nedvosmisleno zasnovana na istini koja se sažima u sledećim ključnim rečima: SRBI, JASENOVAC, GENOCID, USTAŠKA «NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA».

6. Kao u mnogim drugim prilikama u istoriji, Srbi, bez obzira gde žive, moraju, i dužni su, da dignu svoj glas protiv ovako najavljene zloupotrebe svog stradanja.

Pozivamo Srbe u otadžbinskim zemljama i rasejanju da svojim glasom, putem društvenih mreža, elektronske pošte i putem Peticije, sa kojom ćemo vas uskoro upoznati, stave do znanja organizatoru i pokroviteljima ove izložbe, da najavqenu izložbu, u kojoj se zločin nad srpskim narodoim olako i neodgovorno predstavlja svetskoj javnosti u svetskoj organizaciji Ujedinjenih nacija, ne prihvataju.

Sima Mraović, PhD, Pariz, 17. novembar 2016.

Izvor: GLAS DIJASPORE

Vezane vijesti:

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama

Povodom najavljene izlozbe u Ujedinjenim nacijama o srpskom stradanju u toku Drugog svetskog rata

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: