fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Скривани Јасеновачки логор смрти у Уједињеним нацијама (2)

Јасеновачке жртве
Јасеновачке жртве

ДРУГО ОБРАЋАЊЕ СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ У ОТАЏБИНСКИМ ЗЕМЉАМА И У РАСЕЈАЊУ И ПРВО ОБРАЋАЊЕ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ И АНДРИЋЕВОМ ИНТИТУТУ

Прошло је већ нешто више од месец дана од нашег првог обраћања јавности (Скривани Јасеновачки логор смрти у Уједињеним нацијама), и оцене, да начин на који је најављена iзложба у згради Уједињених нација, у Њујорку, о «Аушвицу Балканског полуострва» …где је «око 700.000 људи, жена и деце изгубило своје животе» (vidi: www.hiddenholocaust.info), није примерен.

Оваква најава изложбе, не само да неће упознати свет са геноцидом усташке, такозване »Независне Државе Хрватске» (“НДХ”) над Србима у Другом светском рату, већ ће неименоване српске жртве, поистоветити са далеко мањим бројем жртава других народа и на тај начин, у очима света, учинити ih neзначајним.

Да потсетимо, више од 95% убијених логораша u Јасеновачком логору смрти били су православни Срби. Био је то стравичан, али још увек некажњен масовни злочин ПОКОЉА српског становниства. Злочин ПОКОЉА, по свом зверству представља посебан, до тада невиђен, масовни злочин. Злочин ПОКОЉА над српским становништвом у «НДХ» почињен је с намером да се у целости, или делимично уништи једна национална, етничка или верска група. У Међународном кривичном праву, по дефиницији, to je злочин геноцида. Злочин масовног покоља над православним Србима уграђен је у нашe колективнo памћењe и заслужује посебно поштовање, али не само од нас, Срба, већ и од међународне јавности.

Онако како је злочин ХОЛОКАУСТА (спаљивања) обележио страдање јеврејског народа у Другом светском рату, тако је страдање српског народа у “НДХ” обележено злочином ПОКОЉА. Имајућу ту чињеницу у виду, српски народ се не може идентификоваti као жртва Холокауста, већ као жртва усташког масовног ПОКОЉА.

Замисао ове изложбе у просторијама Светске организације, онако како је представљена на Интернет страници (http://www.hiddenholocaust.info) не именује ни МЕСТО ЗЛОЧИНА, ни ЗЛОЧИН, ни ЗЛОЧИНЦА, нити ЖРТВУ.

Сходно томе, обавештење о овој изложби је нејасно, склоно пометњи и наводи на отворено питање: о чијим се то жртвама уопште ради ? Оцењујемо да се на тај начин омаловажавају и понижавају српске жртаве, што је неприхватљиво. Да би се то избегло, неопходно је да се свака нејасноћа у самој најави ове изложбе избегне.

Улазећи у изложбену просторију посетилац се не може доводити у заблуди и сумњу о којим се то жртвама на «Балканском полуострву” ради. То српске жртве, злочиначке усташке “НДХ”, не заслужују. Прихватамо чињеницу да организатор, који спрема ову изложбу, мора да поседује и «менаџерску« способност. Управо се тако и представио извесни господин Филип Филипи Јankoвић, из хуманитарне организације 28 Јун, из Канаде, a коме је, наводно, Министарство спољних послова Републике Србије (!) поверило организацију ове изложбе.

Међутим, поставља се питање, на основу чега, и уз чију сарадњу Филип Филипи Јанковић избегава да именује ЈАСЕНОВАЦ и “НДХ” као место злочина над српским народом, већ га скрива иза Аушвица у коме су страдали углавном Јевреји ?

Таквa намернa, или ненамернa нејасноћa, налажe покровитељима ове будуће изложбе да сe организациони тим, поред “менаџерских” способности, обогати са српским стручњацима из области правних и историјских наука и да, заснивајући се на историјским чињеницама, осмисли истински садржај и порукa овог значајног пројекта. Изненађује чињеница, да се Министарство спољних послова, колико је нама познато, није огласило поводом дописа Удружења Јасеновац – Доња Градина (2)од 31. октобра 2016. на тему ове изложбе. У том допису Удружење, између осталог, осуђује деловања Јасеновачког истраживачког института из Бруклина, Њујорк, иначе, покровитеља најављене изложбе ( 1 ).

Удружењe Јасеновац – Доња Градина доводи у питање добронамерност овог Института да непристрасно прикаже светској јавности злочине Усташке «НДХ» над српским народом у Другом светском рату. Имајући у виду нашу првобитну оцену овако замишљене изложбе у Уједињеним нацијама, осим полемичне изјаве за дневне новине ВЕСТИ, Филипа Филипе Јанковића, за сада нема очекиваних реакција од наведених „Поносних партнера“, како их обележава најава ове изложбе: Министарства спољних послова Републике Србије, Универзитета у Београду, и Андрићевог института.

Њихов став поводом ове изложбе би зацело расветлио разлоге скривања српских жртава у Јасеновачком логору смрти. Стога српска јавност очекује објашњење које ће да отклони оправдано незадовољство поводом овако објављене најаве будуће изложбе. У недостатку објашњења покушали смо да у директном телефонском разговору сазнамо нешто више о подршци овако замишљене изложбе у Уједињеним нацијама:

Министарство спољних послова Републике Србије (http://www.mfa.gov.rs), Прес sервис – У току нашег телефонског разговора речено нам је да су упознати са припремом ове изложбе. За све остале информације, или примедбe, замољени смо да се обратимо писмено Министарству.

Андрићев институт (http://www.andricevinstitut.org) – Нисмо успели да успоставимо телефонски контакт. На званичној Интернет станици Института нисмо нашли податке који се односе на припрему најављене изложбе.

Универзитет у Београду – (http://www.bg.ac.rs). Нисмо успели да успоставимо телефонски контакт.

У закључку, имајући у виду значај ове најављене изложбе, сматрамо:

1 Да се од квалификованих стручњака из Републике Српске, Владе Републике Српске Крајине у прогонству и Републике Србије, састави један стручни одбор који ће осмислити ову изложбу. Посебно место у том Одбору, између осталих, требало би да имају представници Удружења Јасеновац Доња Градина из Бања Луке, Музеја жртава геноцида из Београда и Документационо-информациони центар ВЕРИТАС из Београда.

2. Да се у најави ове изложбе јасно стави до знања да се ради у геноциду uсташке «Независне Државе Хрватске» првенствено над српским народом, са посебним освртом на Јасеновачки логор смрти.

3. Да се реч «Холоkауст» у најави изложбе не употребљава, јер посебно у Сједињеним Америчким Државама, реч «Холоkауст», симболизује искључиво јеврејске жртве у Другом светском рату. Напомињемо да су у Јасеновачком логору смрти више од 95% жртава били православни Срби.

4. Да, поред Министарства спољних послова Републике Србије, покровитељи ове изложбе буду Влада Републике Српске и Влада Републике Српске Крајине у прогонству (Земун), на чијим је територијама злочин геноцида усташке «НДХ» почињен.

5. Срби, било da su у отаxбини, или расејању, с правом очекују да порука најављене изложбе у Уједињеним нацијама буде јасна и недвосмислено заснована на истини која се сажима у следећим кључним речима: СРБИ, ЈАСЕНОВАЦ, ГЕНОЦИД, УСТАШКА «НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА».

6. Као у многим другим приликама у историји, Срби, без обзира где живе, морају, и дужни сu, да дигну свој глас против овако најављене злоупотребе свог страдања.

Позивамо Србе у отаџбинским земљама и расејању да својим гласом, путем друштвених мрежа, електронске поште и путем Петиције, са којом ћемо вас ускоро упознати, ставе до знања организатору и покровитељима ове изложбе, да најавqену изложбу, у којој се злочин над српским народоим олако и неодговорно представља светској јавности у светској организацији Уједињених нација, не прихватају.

Сима Мраовић, PhD, Париз, 17. новембар 2016.

Извор: ГЛАС ДИЈАСПОРЕ

Везане вијести:

Скривани Јасеновачки логор смрти у Уједињеним нацијама

Povodom najavljene izlozbe u Ujedinjenim nacijama o srpskom stradanju u toku Drugog svetskog rata

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: