Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Тесла каквог не знамо (8): Мотор за Нијагарине водопаде

„Пред неколико дана сам ти писала, а сад ме ево да ти честитам имендан“ – пише Марица Косановић брату Николи Тесли уочи Светог Николе, крајем 1892. године.

Српски научник покорио Америку: Никола Тесла wikipedia.org
Српски научник покорио Америку:
Никола Тесла wikipedia.org

„Немам ти што желити осим да ти Бог даде добро здравље, па да живиш на дику и понос нами, а човечанству на корист!

Код нас све живо и здраво. Брижна сам зато што велиш да радиш дан и ноћ. Дабоме да сад имаш још више посла ради те изложбе.

Кад би нам могао само двије три ријечи написати, и то само јеси ли здрав, да знаш како би нам угодио, а мене макар у неколико бригах отресао.

Желећи ти чврсто здравље љуби те у духу твоја захвална сестра Марица.“

У вртлогу обавеза и послова пред Експо

Ово писмо вредно је пажње и зато што говори о Теслиним великим припремама и даноноћном раду на пословима за велику Колумбијску изложбу, неку врсту светског сајма у Чикагу, 1893. године.

У каквом је вртлогу обавеза и послова био, припремајући се за Експо у Чикагу, најбоље посведочује писмо које Тесла упућује рођаку Сими Мајсторовићу, датирано 2. јануара 1893. у Њујорку:

„Твоје писмо добио сам неколико дана касније кад сам се повратио из Питсбурга, гдје сам имао посла. Радим да би узели мој систем мотора у великим трансмисијама силе на Нијагари који се сад извађају, а пун сам наде да хоће.

Имам двије новости да ти обзнаним.

Једно: изабран сам за члана од Роџал Институтион оф Греат Бритаин (кад ми други пут успишеш, а ти швркни М.Р.И, што значи Мембер оф Роџал Институтион).

Друго: добио сам прву награду од Институтио оф Елецтрицал Енгинеер (Друштво енглеских инжењера) за моје задње дјело. Ту награду (малену у новцу) врло много цијеним, јер сам први који је то постигао у Америци; а ко позна Енглезе, не може се начудити тому.

Осим мене, мислим, да је још само један амерички знанац члан Р. Инст. И има повелику браду и није црна.“

Срби у Хрватској – „влашки накот“

Некако баш тих дана убрзо по повратку из Београда, стиже му писмо из Лике од зета Николадина Косановића. Нарочито је илустративан део о дивљању хрватске пропаганде против српског народа у некадашњој Војној крајина, а и Лици:
„Код нас журналистика сасвим изашла из форме, а особито хрватска. Грозно псују нас Србе. Вели нам да смо ‘влашки накот’, ‘свињска пасмина’, ‘морални трулеж’ и враг зна како нас још крсти.
То се већ тешко и сносити даде. Управо могло би до крви доћи. Тако је хрватство ослијепило. Ми се бранимо, али не онако безобразно, како нас они нападају.“

Тесла има изразит смисао за хумор

Захваљујући овоме писму, први пут се дознаје од када датирају Теслине намере да примени свој систем мотора за електрану на Нијагари. Но ни то није све – у њему наговештава још читав низ својих проналазака.

Скренули бисмо пажњу и на једну занимљиву Теслину карактерну црту – да има изразит смисао за хумор.

Тако своје чланство у британском Краљевском институту, за које добро зна колика је част, предлаже брату у писму да му „швркне“ то титуларно звање.

Да би, опет шаљиво, објаснио како ту част изгледа да има још један Американац, он каже „како има повелику браду и није црна“, што ће рећи да је подобро зашао у године.

Да би на крају, и овим својим писмом, скренуо пажњу на изложбу, ону која се припрема у Чикагу, као и на своје обавезе у том погледу.

Тријумфални поход у свет

„Нека врста светског сајма“ је Светска изложба 1893, приређена поново у Америци, у Чикагу, после Филаделфије 1876, каква је од 1851. године одржана у Лондону – два пута, Паризу – четири пута, Бечу и Мелбурну.
На чикашком „сајму“ Тесла је представио свој полифазни систем који је тада заблеснуо пуним сјајем и започео свој тријумфални поход у свет.
Заоставштина Светских изложби – познатих и као „XПО – у више од 165 година њиховог одржавања, између осталог, укључује симболе као што су Ајфелова кула у Паризу и Атомијум у Бриселу.
Експо се ове године одржава у Анталији, у Турској.

Прворазредна атракција

Од коликог је значаја био овај период у животу Николе Тесле најбоље објашњава текст академика Александра Маринчића кад је, уз остало, написао:

„Година 1893. је изванредна за Теслу и по томе што је у мају те године имао свој штанд на Колумбијској изложби – Светском сајму у Чикагу. Овај сајам уједно је био прослава четиристогодишњице открића Америке. Посебна атракција тог сајма је што је он, први пут у историји човечанства, осветљен електричном струјом.

Ту струју обезбедило је Вестингхаусово електричарско друштво. За ту сврху Вестингхаус је у пуној мери искористио Теслин полифазни систем, који је задовољавао све енергетске потребе механичких погона и осветљења читавог сајма.

Тесла је морао донекле да обустави своје радове на развоју радија да би припремио свој део изложбе тако да је био прворазредна атракција на сајму.“

Тесла пред „најпрвим америчким друштвом“

У писму из Њујорка рођаку Сими Мајсторовићу Тесла га упознаје са радовима који би могли да „знатно преобразе инжењерство“:
„Радим неколико проналазака који би, ако буду успјели, у пракси преобразили знатно инжењерство. Експерименти испадају врло добро и баш сам, тако рећи, у непрестаној грозници.
Овдје су ме одликовали сви универзитети, академије и заводи с позивом да кратко предавање одржим. У фебруару имам једно предавање пред најпрвим америчким друштвом о електрицитету, то је Франклин Институт, а друго пред Друштвом америчких инжењера, који ће се састати у Ст. Луису.
Осим тога морао сам да се обавежем да ћу показати моје најновије резултате пред Конгресом зналаца на идућој изложби. Онда ће се видјети шта је у мојим идејама. Твој љубећи те брат Никола Тесла.“

(Наставља се)

Аутор: Б. Поточан

Извор: Вести онлине

 

Везане вијести:

Тесла каквог не знамо (1): Посвећен својим визијама

Тесла каквог не знамо (2): У „обећаној земљи“ Америци

Тесла каквог не знамо (3): Судбоносно познанство

Тесла каквог не знамо (4): На изложби у Паризу

Тесла каквог не знамо (5): „Рат струја“ против Тесле

Тесла каквог не знамо (6): Молбе и захтеви од родбине

Тесла каквог не знамо (7): Мајка дочекала јединца

Тесла каквог не знамо (9): Људима застајао дах

Тесла каквог не знамо (10): Глас му се једва чује

Тесла каквог не знамо (11): Највећи догађај у историји технике

Тесла каквог не знамо (12): Лабораторија нестала у пожару

Тесла каквог не знамо (13): У невољи притекли пријатељи

Тесла каквог не знамо (14): Први из класе робота

Тесла каквог не знамо (15): Грандиозни експерименти

Тесла каквог не знамо (16): Век испред свог времена

Тесла каквог не знамо (17): Геније најавио и мобилни

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: