Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svoje se meso ne jede

“Svoje se meso ne jede”, poslovica je uvriježena u našem komšiluku. Za njom se poseže kad želiš obrazložiti zašto bliskima, prijateljima, kumovima, svojti i porodici prelaziš preko ružnih stvari. Zašto bliskim ljudima ne zamjeraš ili praštaš neoprostivo.

Nela Vlašić Foto: autograf.hr
Nela Vlašić Foto: autograf.hr

Ova narodna mudrost univerzalno je primjenjiva.

Primijenila ju je nažalost u četvrtak i hrvatska Vlada odbivši prihvatiti prijedlog Istarskog demokratskog saveza (IDS), Primorsko goranskog  saveza (PGS) i Liste za Rijeku o neophodnoj dopuni Kaznenog zakona kojom bi bilo moguće sankcionisati sve ćešće otvoreno propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Pojavu se u nas često naziva puzajućom fašizacijom društva, premda smo svi svjedoci da oni kojima su te zločinačke ideologije bliske i drage iz raznoraznih razloga – od onih krajnje pragmatičnih do porodičnih i  političkih – hodaju sve uspravnije, visoko podignutih glava svjesni kako je u nas ono čega se civiliziran svijet srami i gnuša poželjno ponašanje. Gotovo mejnstrim.

Pojavu se u nas često naziva puzajućom fašizacijom društva, mada smo svi svjedoci da oni kojima su te zločinačke ideologije bliske i drage iz raznoraznih razloga -od onih krajnje pragmatičnih do porodičnih i  političkih- hodaju sve uspravnije,  visoko podignutih glava svjesni kako je u nas ono čega se civiliziran svijet s

Štoviše, ljudi poput visokopozicioniranog biskupa Vlade Košića svaki i najbeznačajniji pokušaj vlasti da obuzda daljnju fašizaciju društva koje se već četvrt vijeka truje rigidnim nacionalizmom i isključivošću, izvrgava kritici i ruglu na društvenim mrežama.

Ovaj katolički desni ekstremista ne propušta ni jednu priliku da s biskupskih visina dijeli packe. Sjetimo se samo kako je reagovao putem Fejsbuka  na odluku da se sporna ploča s ustaškim pozdravom premjesti iz Jasenovca u Novsku.

Nazvao je postupanje Plenkovićeve Vlade “sramotnim postupkom šrafciger vlasti.” Tog isključivog biskupa, limitiranog mišljenja koji koristi svaku priliku da za nešto optuži Srbe, u  Crkvi je, k’o u kakvoj lošoj komediji, bio zadužen za ekumenizam!

Taj je čovjek istim povodom lupetao “da ako sutra braću Srbe zasmeta hrvatska himna ova će je vlast zabraniti, jer su i ustaše pjevale tu himnu…”, stavljao dakle znak jednakosti između državne himne i ustaškog pokliča pod kojim je ubijeno na hiljade nevinih i nikome ništa.

Svoje se meso ne jede ili…?

“Crkva je sveta uprkos tome što su pojedinci tokom istorije uprljali njezino lice”, rekao je između ostalog kardinal Bozanić predvodeći za “Svi svete” misu na Mirogoju. Za prošlost kardinal možda nije i ne može biti odgovoran, ali za sadašnjost u kojoj novac svih nas, vjernika i nevjernika, puni džepove njegove institucije dužan je reagovati na ispade jednoga (ali ne i jedinoga) od kolega biskupa. Dužan je hrvatskoj javnosti objasniti je li stav Katoličke crkve istovjetan onome Vlade Košića

“Crkva je sveta unatoč tome što su pojedinci tokom istorije uprljali njezino lice”, rekao je između ostalog kardinal Bozanić predvodeći za “Svi svete” misu na Mirogoju. Za prošlost kardinal možda nije i ne može biti odgovoran, ali za sadašnjost u kojoj novac svih nas, vjernika i nevjernika, puni džepove njegove institucije dužan je reagovati na ispade jednoga (ali ne i jedinoga) od kolega biskupa.

Dužan je hrvatskoj javnosti objasniti je li stav Katoličke crkve isti onome Vlade Košića. Misle li svi oni da “ustaštvo nije fašizam”, kao što je to tvrdio sisački biskup povodom predstavljanja Thomsonove knjige.

Smatraju li da sotona stanuje u medijima i da su migranti nasilni, kako kaže biskup Košić? Osjećaju li se odgovornima za izrečeno barem u trenutku kad novinarka HRT -a Maja Sever prima otvorenu prijetnju smrću, bude nazivana jugomasonskom kurvom, samo zato jer se usudila  napraviti pozitivan prilog o Nigerijcu Princeu Wale Soniyikiju, azilantu koji je ostao živiti u Hrvatskoj nakon što je slučajno dospio u nju.

Štrecne li Košića, Bozanića, kad na djelu vide učinak izgovorenog, rezultat svoje sistemske propagande? O tome gdje sotona spava i kad se budi i tko ju budi dalo bi se itekako razgovarati – kad bismo imali s kime.

Nemamo! Svoje se meso ne jede!

Na prijedlog trolista stranaka iz Istre, Primorja i Gorskog kotara negativno je odgovoreno. S Vlade je odbačen s obrazloženjem da u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcioniše djela iz mržnje i javno poticanje na nasilje. Zašto se ne primjenjuje?

Koga briga za Istru i Primorje. Stranka koja godinama, svemu uprkos, vlada pljačka i straši Hrvatsku nikad i nije imala glasove tih županija zasad imunih na njihovu promociju. Nadam se da će tako i ostati, da ljude iz tih krajeva nikada neće doživljavati kao “svoje meso”.

Ministar Dražen Bošnjaković “vadio se” i na Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg očekuje preporuke.

Od Vijeća Vlada očekuje preporuku, a međuvremenu je od predsjednika IDS-a Borisa Miletića dobila poruku kako je takvom svojom odlukom “službeno pozvala na normalizaciju ustaštva te kako je to potez bez presedana u savremenoj Evropi”.

Briga njih za Istru i Primorje. Stranka koja godinama, svemu uprkos, vlada, pljačka i straši Hrvatsku nikad i nije  imala glasove tih županija imunih na njihovu promociju. Nadam se da će tako i ostati i  da ljude iz tih krajeva nikada neće doživljavati kao “svoje meso.”

Neka njima njihovih Thompsona, Košića, Hasanbegovića… Svojte  identičnih pogleda i navike paratiziranja na našem turizmu i porezima.

Meso naše nisu i nikad biti neće. Nisu ni prije!

Autor: Nela Vlašić

Izvor: autograf.hr

Vezane vijesti:

Odbijen prijedlog o kaznama za ustaški pozdrav

Kazniti zatvorom sve koji ističu ustaške simbole | Jadovno …

Zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola | Jadovno …

DESNIČARSKI ISTORIČARI PROTIV ZABRANE POZDRAVA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: