fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DESNIČARSKI ISTORIČARI PROTIV ZABRANE POZDRAVA „ZA DOM SPREMNI“

Grupa desničarskih hrvatskih istoričara uputila je apel vlastima u kome se protive zabrani ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“ te upozorili da će, ukoliko do toga dođe, „nastati cenzura i kontrola mišljenja“.
Ovi istoričari tvrde da je riječ o preventivnom apelu zbog rada Komisije za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, te zahtijevaju garantovanje „slobode mišljenja, govora i istorijskog istraživanja, kao i prekid sa pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih istorijskih istina“.

Među potpisnicima apela su Ivo Banac, Nikica Barić, Vladimir Gajger, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Mario Jareb, Ana Lederer, Jure Krišto, Anđelko Mijatović, Slobodan Prosperov Novak i Amir Obhođaš, prenose hrvatski mediji.

Klub poslanika Istarskog demokratskog sabora /IDS/, Primorsko-goranskog saveza /PGS/ i Liste za Rijeku /RI/ u Hrvatskom saboru je ranije predstavio Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“.

Ovaj poslanički klub poslao je u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Krivični zakon, te propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav „Za dom spremni!“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: