Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odbijen prijedlog o kaznama za ustaški pozdrav

Vlada Hrvatske odlučila je da predloži Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog Kluba poslanika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku o dopuni Krivičnog zakona koji se odnosi na sankcionisanje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Zagreb: Hrvatski sabor Foto: Wikipedia
Zagreb: Hrvatski sabor Foto: Wikipedia

Ovaj klub zatražio je da isticanje i propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, uključujući i ustaški pozdrav “Za dom spremni”, postane krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine.

Osim toga, zatraženo je da se kazna poveća za trećinu ako se krivično djelo počini putem računarskog sistema ili mreže, s obzirom na to da oni omogućavaju brzo širenje sadržaja i njegovu dostupnost velikom broju ljudi, što se u pogledu propagiranja nacizma, fašizma i ustaštva smatra posebno neprihvatljivim.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković rekao da je u Krivičnom zakonu već postoji okvir koji sankcioniše krivična djela mržnje, te javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

On je naveo da je hrvatska Vlada osnovala Savjet za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je Savjet već odmakao u svom radu.

“Članovi Savjeti prilično su usaglasili svoj prvi dokument koji se odnosi na naš stav prema totalitarnim sistemima i kulturu sjećanja”, rekao je Plenković.

Kada je riječ o preporukama za zakonsko regulisanje, kaže Plenković, Savjet je za sada izradio dokument komparativne analize dokumenata koji postoje u ostatku Evrope.

“Kada ti dokumenti budu zreli, Vlada će razmotriti zakonsko regulisanje tih pitanja”, rekao je Plenković.

Klub poslanika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku je svoju zakonsku inicijativu formulisao u dva člana, ali je opširno opisao istorijski kontekst nastanka Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, njen karakter i politiku koju je sprovodila.

NDH je, kako navode, nastala željom nacističke Njemačke i fašističke Italije, u svojoj je osnovi bila njihov protektorat i svoju je rasističku politiku sprovodila sistematski prema svojim državljanima drugačije vjere i nacije – Srbima, Jevrejima i Romima, te prema Hrvatima i Bošnjacima koji su se aktivno borili protiv takve države.

Iz ovog kluba poslanika ističu da je takvu NDH, kao i u slučaju ostalih nacističkih i fašističkih država, karakterisalo naglašeno korištenje državnih znamenja, simbola i parola, a najpoznatiji pozdrav iz toga doba je “Za dom spremni!”.

Oni naglašavaju da je iz svih istorijsko relevantnih dokumenata vidljivo da je to prvo bio pozdrav ustaškog pokreta u emigraciji, da bi po uspostavljanju NDH postao zvaničan pozdrav na različitim izvještajima i dokumentima njenih državnih organa, koje su popunjavali pripadnici ustaškog pokreta i pod čijom su vlašću izvršeni stravični zločini.

“Evidentno je da je pozdrav `Za dom spremni!` bio zvaničan pozdrav u takozvanoj NDH i da ga kao takvog treba krivično sankcionisati u hrvatskom zakonodavstvu”, poručili su ranije iz ovog kluba poslanika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kazniti zatvorom sve koji ističu ustaške simbole | Jadovno …

Zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola | Jadovno …

DESNIČARSKI ISTORIČARI PROTIV ZABRANE POZDRAVA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: