Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Своје се месо не једе

“Своје се месо не једе”, пословица је увријежена у нашем комшилуку. За њом се посеже кад желиш образложити зашто блискима, пријатељима, кумовима, својти и породици прелазиш преко ружних ствари. Зашто блиским људима не замјераш или прашташ неопростиво.

Нела Влашић Фото: autograf.hr
Нела Влашић Фото: autograf.hr

Ова народна мудрост универзално је примјењива.

Примијенила ју је нажалост у четвртак и хрватска Влада одбивши прихватити приједлог Истарског демократског савеза (ИДС), Приморско горанског  савеза (ПГС) и Листе за Ријеку о неопходној допуни Казненог закона којом би било могуће санкционисати све ћешће отворено пропагирање нацистичког, фашистичког и усташког режима.

Појаву се у нас често назива пузајућом фашизацијом друштва, премда смо сви свједоци да они којима су те злочиначке идеологије блиске и драге из разноразних разлога – од оних крајње прагматичних до породичних и  политичких – ходају све усправније, високо подигнутих глава свјесни како је у нас оно чега се цивилизиран свијет срами и гнуша пожељно понашање. Готово мејнстрим.

Појаву се у нас често назива пузајућом фашизацијом друштва, мада смо сви свједоци да они којима су те злочиначке идеологије блиске и драге из разноразних разлога -од оних крајње прагматичних до породичних и  политичких- ходају све усправније,  високо подигнутих глава свјесни како је у нас оно чега се цивилизиран свијет с

Штовише, људи попут високопозиционираног бискупа Владе Кошића сваки и најбезначајнији покушај власти да обузда даљњу фашизацију друштва које се већ четврт вијека трује ригидним национализмом и искључивошћу, извргава критици и руглу на друштвеним мрежама.

Овај католички десни екстремиста не пропушта ни једну прилику да с бискупских висина дијели пацке. Сјетимо се само како је реаговао путем Фејсбука  на одлуку да се спорна плоча с усташким поздравом премјести из Јасеновца у Новску.

Назвао је поступање Пленковићеве Владе “срамотним поступком шрафцигер власти.” Тог искључивог бискупа, лимитираног мишљења који користи сваку прилику да за нешто оптужи Србе, у  Цркви је, к’о у каквој лошој комедији, био задужен за екуменизам!

Тај је човјек истим поводом лупетао “да ако сутра браћу Србе засмета хрватска химна ова ће је власт забранити, јер су и усташе пјевале ту химну…”, стављао дакле знак једнакости између државне химне и усташког поклича под којим је убијено на хиљаде невиних и никоме ништа.

Своје се месо не једе или…?

“Црква је света упркос томе што су појединци током историје упрљали њезино лице”, рекао је између осталог кардинал Бозанић предводећи за “Сви свете” мису на Мирогоју. За прошлост кардинал можда није и не може бити одговоран, али за садашњост у којој новац свих нас, вјерника и невјерника, пуни џепове његове институције дужан је реаговати на испаде једнога (али не и јединога) од колега бискупа. Дужан је хрватској јавности објаснити је ли став Католичке цркве истовјетан ономе Владе Кошића

“Црква је света унаточ томе што су појединци током историје упрљали њезино лице”, рекао је између осталог кардинал Бозанић предводећи за “Сви свете” мису на Мирогоју. За прошлост кардинал можда није и не може бити одговоран, али за садашњост у којој новац свих нас, вјерника и невјерника, пуни џепове његове институције дужан је реаговати на испаде једнога (али не и јединога) од колега бискупа.

Дужан је хрватској јавности објаснити је ли став Католичке цркве исти ономе Владе Кошића. Мисле ли сви они да “усташтво није фашизам”, као што је то тврдио сисачки бискуп поводом представљања Тхомсонове књиге.

Сматрају ли да сотона станује у медијима и да су мигранти насилни, како каже бискуп Кошић? Осјећају ли се одговорнима за изречено барем у тренутку кад новинарка ХРТ -а Маја Север прима отворену пријетњу смрћу, буде називана југомасонском курвом, само зато јер се усудила  направити позитиван прилог о Нигеријцу Princeu Wale Soniyikiju, азиланту који је остао живити у Хрватској након што је случајно доспио у њу.

Штрецне ли Кошића, Бозанића, кад на дјелу виде учинак изговореног, резултат своје системске пропаганде? О томе гдје сотона спава и кад се буди и тко ју буди дало би се итекако разговарати – кад бисмо имали с киме.

Немамо! Своје се месо не једе!

На приједлог тролиста странака из Истре, Приморја и Горског котара негативно је одговорено. С Владе је одбачен с образложењем да у Казненом закону већ постоји оквир који санкционише дјела из мржње и јавно потицање на насиље. Зашто се не примјењује?

Кога брига за Истру и Приморје. Странка која годинама, свему упркос, влада пљачка и страши Хрватску никад и није имала гласове тих жупанија засад имуних на њихову промоцију. Надам се да ће тако и остати, да људе из тих крајева никада неће доживљавати као “своје месо”.

Министар Дражен Бошњаковић “вадио се” и на Вијеће за суочавање с посљедицама владавине недемократских режима од којег очекује препоруке.

Од Вијећа Влада очекује препоруку, а међувремену је од предсједника ИДС-а Бориса Милетића добила поруку како је таквом својом одлуком “службено позвала на нормализацију усташтва те како је то потез без преседана у савременој Европи”.

Брига њих за Истру и Приморје. Странка која годинама, свему упркос, влада, пљачка и страши Хрватску никад и није  имала гласове тих жупанија имуних на њихову промоцију. Надам се да ће тако и остати и  да људе из тих крајева никада неће доживљавати као “своје месо.”

Нека њима њихових Тхомпсона, Кошића, Хасанбеговића… Својте  идентичних погледа и навике паратизирања на нашем туризму и порезима.

Месо наше нису и никад бити неће. Нису ни прије!

Аутор: Нела Влашић

Извор: autograf.hr

Везане вијести:

Одбијен приједлог о казнама за усташки поздрав

Казнити затвором све који истичу усташке симболе | Јадовно …

Затворска казна за истицање фашистичких симбола | Јадовно …

ДЕСНИЧАРСКИ ИСТОРИЧАРИ ПРОТИВ ЗАБРАНЕ ПОЗДРАВА …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: