fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор Матић

Свједок Тужилаштва БиХ Бајро Куловац изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, да је чуо да су у извршењу тог злочина учествовали Неџад Херенда и Давор Матић.

Неџад Херенда (фото: www.avaz.ba)
Неџад Херенда (фото: www.avaz.ba)

Куловац је рекао да је као инспектор Федералне управе полиције око 2000. године обрађивао предмет о догађају у Великом парку по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, те да је у својству свједока саслушао десет лица чија су имена била наведена у тој наредби.

Свједок се није могао сјетити имена свих саслушаних, али је потврдио да је узео изјаву од Драгана Викића и бившег начелника Полицијске управе Нови Град Малика Кривића.

Он је додао да није успио узети изјаву од Јусуфа Пушине јер се он, као тадашњи сарадник у Предсједништву БиХ, позвао на имунитет.

„Из исказа саслушаних нисмо имали конкретно јаке доказе ко је могао извршити злочин у Великом парку. Неко од њих је спомињао да су у томе учествовали Неџад Херенда и Давор Мишо Матић“, рекао је Куловац.

Други свједок Тужилаштва БиХ, бивши криминалистички инспектор Полицијске управе Нови Град Хасан Хоџић испричао је да је по доласку на посао у вечерњим часовима 22. априла 1992. године чуо колегу Едина Хабула како Давора Матића и Џевада Јусића пита за групу која је била у станици.

„Они су му, уз псовку и са иронијом рекли да су се разбјежали по Кошевском парку. Ја сам одмах посумњао да су их убили, јер ми није било јасно како ће се поред њих наоружаних разбјежати“, додао је Хоџић.

Свједок је објаснио да је Матић био „локални командантић неке јединице“, а Јусић криминалац и самозвани снајпериста, те да не зна за кога је радио.

Он је додао да му је касније речено да је у станицу доведено седам-осам војника ЈНА из неког борбеног возила и да су их Матић и Јусић одвели у пратњи полицајца Рамиза Мухаремовића.

Осим Викића, у предмету „Велики парк“ оптужени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције, у центру Сарајева, гдје су убијени рафалима из ватреног оружја.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталима још трага.

Суђење ће бити настављено 23. новембра.

Извор: СРНА

Везане вијести:

У суботу први пут полагање цвијећа у Великом парку у …

Неки од заробљених имали су повезе на очима | Јадовно 1941.

Почело суђење за злочине над Србима у Сарајеву | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: