fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Sarajevu

Čitanjem optužnice pred Sudom BiH danas je počelo suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice MUP-a BiH Draganu Vikiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću optuženima za ratni zločin nad zarobljenim Srbima u aprilu 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica tereti Vikića i Pušinu za komandnu odgovornost, a Uzunovića i Čovčića da su neposredni izvršioci krivičnog djela, odnosno da su ubili osam zarobljenih srpskih vojnika, pripadnika JNA.

Čitajući optužnicu, tužilac Vesna Ilić hronološki je opisala događaje od zarobljavanja vojnika iz transportera u kvaru u sarajevskom naselju Dobrinja, preko njihovog ubistva u Velikom parku, do sklanjanja i uništavanja tijela na Darivi.

Ilićeva je navela da su vojnici, nakon zarobljavanja u Dobrinji, odvedeni u Stanicu javne bezbjednosti u Novom Gradu, a na putu do tamo i u samoj Stanici maltretirali su ih civili i pripadnici Teritorijalne odbrane.

Zarobljeni vojnici potom su prevezeni u Dom policije, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a, sa čime su, prema optužnici, bili upoznati Vikić i Pušina. Tu je nastavljeno njihovo maltretiranje.

U optužnici se navodi da su vojnike u obližnjem Velikom parku ubili Uzunović i Čovčić zajedno sa drugim licima, među kojima su bili Nedžad Herenda i Nermin Jusić.

Nakon ubistva, tijela vojnika su po naređenju Vikića i uz znanje Pušine prebačena na Darivu gdje su bačena u Miljacku, a sutradan su zapaljena.

Tadašnji predstavnici vlasti u Sarajevu obavijestili su SDS da su zarobljeni vojnici izjavili da ne žele da se vrate na teritoriju pod srpskom kontrolom i da su pušteni na slobodu.

Vikićev branilac advokat Fahrija Karkin tvrdi da su taj dokument potpisali Jerko Doko i tadašnji komandant Štaba Teritorijane odbrane Hasan Efendić.

Posmrtni ostaci dvojice ubijenih zarobljenih vojnika su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Tužilac Vesna Ilić rekla je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem velikim brojem dokaznih materijala.

Odbrane optuženih istakle su u uvodnim riječima da njihovi klijenti nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret i da to potvrđuju i dokazi Tužilaštva BiH.

Optuženi su se izjasnili 27. februara pred Sudom BiH da nisu krivi za zločine za koje se terete.

U optužnici, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 29. decembra prošle godine, oni se terete da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam srpskih vojnika.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

U okviru današnje statusne konferencije odbrane su zahtijevale da se optuženima sudi prema Krivičnom zakonu bivše SFRJ, koji je za njih povoljniji nego Krivični zakon BiH.

Karkin je prigovorio i na zakonitost 115 dokaza, navodeći da se neki dokazi kriju od odbrane, posebno oni koji se tiču naredbe o istrazi, te zatražio njihovo dostavljanje.

Ilićeva je tvrdila da nijedan dokaz nije sakriven, a da dokaze o naredbi istrage ne može dostaviti jer je to interni akt Tužilaštva i zato što je istraga u ovom predmetu protiv dva lica još otvorena.

Čovčić je zatražio od sudskog vijeća, kojim predsjedava sudija Zoran Božić, da razriješi njegovog sadašnjeg branioca i dodijeli mu novog, što je prihvaćeno.

Prilikom iznošenja podataka o optuženima, konstatovano je da Čovčić nema državljanstvo BiH, ali da ima Hrvatske.

On je rođen u Rogatici i zvao se Senaid Čavkić i tada je imao državljanstvo BiH, ali je kasnije promijenio ime u Mladen Čovčić i dobio je hrvatsko državljanstvo.

Naredno ročište, kada je predviđeno i saslušanje prvih svjedoka, zakazano je za 13. april u 13.00 časova.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: