fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U subotu prvi put polaganje cvijeća u Velikom parku u federalnom Sarajevu

Sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.
Sjednica Organizacionog odbora
Foto: SRNA

Delegacija Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i porodica ubijenih rezervista JNA trebalo bi da u subotu, 22. aprila, na lokaciji Velikog parka u federalnom Sarajevu položi cvijeće i oda poštu članovima grupe „Transporter“, zaključeno je danas na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

„Tog 22. aprila za samo sat vremena život je izgubilo osam pripadnika bivše JNA, koji su prvo zarobljeni na Aerodromskom naselju, a potom zvjerski likvidirani u Velikom parku u Sarajevu. Mi smo taj datum ozvaničili kao Dan nestalih sa područja ove regije“, izjavila je novinarima predsjednik Organizacionog odbora Mirjana Cabo.

Ona je zahvalila svim institucijama koje su pomogle ovo obilježavanje, 22. aprila, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, ali je izrazila žaljenje zbog pasivnog odnosa lokalne i gradske vlasti, izuzimajći opštinu Istočna Ilidža, koja se aktivno uključila u organizaciju.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije Mirjana Cabo.
Mirjana Cabo Foto: SRNA

„Mi, porodice žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata samo tražimo moralnu podršku, a valjda je jasno da institucije u svemu ovome imaju i svoju obavezu, koja podrazumijeva i određenu finansijsku pomoć našim udruženjima“, poručuje Cabo.

Ona je podsjetila da 22. april 1992. godine porodice žrtava s tugom pamte kao prvi od masovnijih nestanaka Srba u Sarajevu, jer su tog dana pripadnici Teritorijalne odbrane tzv. RBiH zarobili, a potom zvjerski likvidirali osam rezervista vojske JNA srpske nacionalnosti.

Riječ je o Milivoju Laloviću, Đorđu Bjelici, Zoranu Markoviću, Dragomiru Đeriću, Stevanu Đokanoviću, Vlajku Goluboviću, Nedeljku Vujičiću i Miladinu Vukmanoviću.

Cabo podsjeća da se na području Sarajeva traga za tijelima još 175 srpskih žrtava, a da se potraga nastavlja i za ukupno 395 nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije.

Predsjednik Odbora potomaka djece Republike Srpske i član Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnova Goran Timotija.
Goran Timotija Foto: SRNA

Predsjednik Odbora potomaka djece Republike Srpske i član Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnova Goran Timotija rekao je da mu je žao što ovoj kategoriji izostaje moralna podrška lokalnih institucija.

„Apelovao bih na gradonačelnika Istočnog Sarajeva i načelnike opština sa ovog područja da shvate da su djeca porodica poginulih boraca vitalni nacionalni interes Republike Srpske i da mi možemo mnogo toga da damo za opstanak i razvoj Republike Srpske, tim prije jer su naši očevi svoj život ugradili u Srpsku“, poručio je Timotija.

On je pozvao građane Istočnog Sarajeva da se što masovnije odazovu na obilježavanje Dana nestalih Sarajevsko-romanijske regije, u subotu, 22 aprila.

Prema programu obilježavanja 22. aprila – Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije delegacija Organizacije i porodica ubijenih rezervista JNA trebalo bi da u subotu, 22. aprila, u 10.00 časova, na lokaciji Velikog parka u Sarajevu položi cvijeće i oda dužnu poštu, uz prigodno obraćanje medijima.

U 11.00 časova predviđen je parastos sa srpske žrtve u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, u 11.30 polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu, nakon čega u 12.00 časova slijede izjave medijima, a potom, u 13.00 časova i sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Pred Sudom BiH 11. maja trebalo bi da bude nastavljen proces u predmetu „Veliki park“, u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, bivšeg ministar unutrašnjih poslova takozvane BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Porodice nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije čekaju pravdu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: