fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Porodice nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije čekaju pravdu

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo na prostoru Sarajeva i dalje traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i dalje na prostoru Sarajeva traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.
Istočno Sarajevo – nestali Foto: SRNA

Pripremio: Ognjen BEGOVIĆ

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo obilježiće u subotu, 22. aprila, dvadesetu godišnjicu Dana nestalih Srba Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije.

Biće održane vjerske i memorijalne manifestacije na dostojanstven način i sa
pijetetom prema svim nedužnim srpskim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Taj 22. april 1992. godine sa tugom pamtimo kao prvi od masovnijih nestanaka Srba u Sarajevu, jer su tog dana pripadnici Teritorijalne odbrane takozvane Republike BiH zarobili, a potom zvjerski likvidirali osam rezervista JNA srpske nacionalnosti“, izjavila je za Srnu predsjednik Regionalnog odbora Organizacije Milka Kokot.

Riječ je o Milivoju Laloviću, Đorđu Bjelici, Zoranu Markoviću, Dragomiru Đeriću, Stevanu Đokanoviću, Vlajku Goluboviću, Nedeljku Vujičiću i Miladinu Vukmanoviću.

Ona podsjeća da se od tog dana, kada su zarobljeni srpski rezervisti bili dovedeni u tadašnji Dom policije, kod Velikog parka, njima gubi svaki trag, a njihova tragična sudbina i danas je nepoznata njihovim porodicama.

Prema njenim riječima, 25. decembra 2008. godine identifikovan je jedan od osam zarobljenih pripadnika rezervnog sastava JNA Nedeljko Vujičić, a riječ je o tijelu koje se nalazilo u prosekturi Bolnice Koševo u Sarajevu, koje je doneseno sa nepoznate lokacije ekshumacije i bez oznake na vreći.

„To tijelo, koje su prilikom obdukcije od Kantonalnog suda u Sarajevu pod brojem KRI-144/03 vještaci označili sa `KRI-144/03, NN-17`, nakon obrade je sahranjeno kao NN na parcelu za ukop NN lica u Gradskom groblju Visoko. U našoj bazi podataka mjesto pronalaska se vodi grad Sarajevo jer je tu i nestao, a ne Visoko – mjesto odakle je tijelo reekshumirano“, istakla je Kokotova.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i dalje na prostoru Sarajeva traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.
Foto: SRNA

Ona dodaje da je od posmrtnih ostataka Vujičića u Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu sahranjen nekompletan skelet.

„Za Zorana Markovića je, takođe, 25. decebra 2008. godine stigao pozitivan DNK nalaz, a od njegovih posmrtnih ostataka pronađena je samo nadkoljenična kost. Njegovi posmrtni ostaci još nisu sahranjeni, a porodica i dalje traga za ostalim dijelovima tijela, što nas dodatno opterećuje i čini još tužnijim“, ogorčeno ističe Kokotova.

Organizacija porodica, kao i preživjeli članovi porodica „grupe osam“, uputila je zahtjev Sudu BiH za praćenje suđenja za ovaj zločin, koji se vodi kao predmet „Dragan Vikić i ostali“.

Prema njenim riječima, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i dalje na prostoru Sarajeva traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.

Prema programu obilježavanja 22. aprila – Dana nestalih Srba Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije, delegacija Organizacije i porodica ubijenih rezervista JNA trebalo bi da u subotu, 22. aprila, u 10.00 časova, na lokaciji Velikog parka u Sarajevu položi vijenac i oda poštu srpskim žrtvama, uz prigodno obraćanje medijima.

U 11.00 časova predviđen je parastos sa srpske žrtve u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima, nakon čega u 12.00 časova slijede izjave medijima, a potom, u 13.00 časova i sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Pred Sudom BiH 11. maja trebalo bi da bude nastavljen proces u predmetu „Veliki park“, u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Dragana Vikića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Četvorica optuženih izjasnila su se 27. februara u Sudu BiH da nisu kriva za ove zločine.

Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv optuženih zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optuženima je stavljeno na teret da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica. Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mišić: U Sarajevu najmanje pet lokacija srpskih masovnih …

Sarajevska najpoznatija javna tajna: Caco, Kazani i zločini …

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba (VIDEO …

Aleksandar Trifunović: Teško se diše na putu za Kazane

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: