Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Porodice nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije čekaju pravdu

Datum objave: utorak, 18 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo na prostoru Sarajeva i dalje traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i dalje na prostoru Sarajeva traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.
Istočno Sarajevo – nestali Foto: SRNA

Pripremio: Ognjen BEGOVIĆ

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo obilježiće u subotu, 22. aprila, dvadesetu godišnjicu Dana nestalih Srba Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije.

Biće održane vjerske i memorijalne manifestacije na dostojanstven način i sa
pijetetom prema svim nedužnim srpskim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Taj 22. april 1992. godine sa tugom pamtimo kao prvi od masovnijih nestanaka Srba u Sarajevu, jer su tog dana pripadnici Teritorijalne odbrane takozvane Republike BiH zarobili, a potom zvjerski likvidirali osam rezervista JNA srpske nacionalnosti”, izjavila je za Srnu predsjednik Regionalnog odbora Organizacije Milka Kokot.

Riječ je o Milivoju Laloviću, Đorđu Bjelici, Zoranu Markoviću, Dragomiru Đeriću, Stevanu Đokanoviću, Vlajku Goluboviću, Nedeljku Vujičiću i Miladinu Vukmanoviću.

Ona podsjeća da se od tog dana, kada su zarobljeni srpski rezervisti bili dovedeni u tadašnji Dom policije, kod Velikog parka, njima gubi svaki trag, a njihova tragična sudbina i danas je nepoznata njihovim porodicama.

Prema njenim riječima, 25. decembra 2008. godine identifikovan je jedan od osam zarobljenih pripadnika rezervnog sastava JNA Nedeljko Vujičić, a riječ je o tijelu koje se nalazilo u prosekturi Bolnice Koševo u Sarajevu, koje je doneseno sa nepoznate lokacije ekshumacije i bez oznake na vreći.

“To tijelo, koje su prilikom obdukcije od Kantonalnog suda u Sarajevu pod brojem KRI-144/03 vještaci označili sa `KRI-144/03, NN-17`, nakon obrade je sahranjeno kao NN na parcelu za ukop NN lica u Gradskom groblju Visoko. U našoj bazi podataka mjesto pronalaska se vodi grad Sarajevo jer je tu i nestao, a ne Visoko – mjesto odakle je tijelo reekshumirano”, istakla je Kokotova.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i dalje na prostoru Sarajeva traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.
Foto: SRNA

Ona dodaje da je od posmrtnih ostataka Vujičića u Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu sahranjen nekompletan skelet.

“Za Zorana Markovića je, takođe, 25. decebra 2008. godine stigao pozitivan DNK nalaz, a od njegovih posmrtnih ostataka pronađena je samo nadkoljenična kost. Njegovi posmrtni ostaci još nisu sahranjeni, a porodica i dalje traga za ostalim dijelovima tijela, što nas dodatno opterećuje i čini još tužnijim”, ogorčeno ističe Kokotova.

Organizacija porodica, kao i preživjeli članovi porodica “grupe osam”, uputila je zahtjev Sudu BiH za praćenje suđenja za ovaj zločin, koji se vodi kao predmet “Dragan Vikić i ostali”.

Prema njenim riječima, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i dalje na prostoru Sarajeva traži 175 nestalih lica srpske nacionalnosti, a 394 lica na prostoru sarajevsko-romanijske regije.

Prema programu obilježavanja 22. aprila – Dana nestalih Srba Sarajeva i sarajevsko-romanijske regije, delegacija Organizacije i porodica ubijenih rezervista JNA trebalo bi da u subotu, 22. aprila, u 10.00 časova, na lokaciji Velikog parka u Sarajevu položi vijenac i oda poštu srpskim žrtvama, uz prigodno obraćanje medijima.

U 11.00 časova predviđen je parastos sa srpske žrtve u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima, nakon čega u 12.00 časova slijede izjave medijima, a potom, u 13.00 časova i sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Pred Sudom BiH 11. maja trebalo bi da bude nastavljen proces u predmetu “Veliki park”, u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Dragana Vikića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Četvorica optuženih izjasnila su se 27. februara u Sudu BiH da nisu kriva za ove zločine.

Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv optuženih zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optuženima je stavljeno na teret da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica. Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mišić: U Sarajevu najmanje pet lokacija srpskih masovnih …

Sarajevska najpoznatija javna tajna: Caco, Kazani i zločini …

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba (VIDEO …

Aleksandar Trifunović: Teško se diše na putu za Kazane
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top