fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedok čuo da su vojnike JNA ubili Nedžad Herenda i Davor Matić

Svjedok Tužilaštva BiH Bajro Kulovac izjavio je u nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, da je čuo da su u izvršenju tog zločina učestvovali Nedžad Herenda i Davor Matić.

Nedžad Herenda (foto: www.avaz.ba)
Nedžad Herenda (foto: www.avaz.ba)

Kulovac je rekao da je kao inspektor Federalne uprave policije oko 2000. godine obrađivao predmet o događaju u Velikom parku po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, te da je u svojstvu svjedoka saslušao deset lica čija su imena bila navedena u toj naredbi.

Svjedok se nije mogao sjetiti imena svih saslušanih, ali je potvrdio da je uzeo izjavu od Dragana Vikića i bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Grad Malika Krivića.

On je dodao da nije uspio uzeti izjavu od Jusufa Pušine jer se on, kao tadašnji saradnik u Predsjedništvu BiH, pozvao na imunitet.

„Iz iskaza saslušanih nismo imali konkretno jake dokaze ko je mogao izvršiti zločin u Velikom parku. Neko od njih je spominjao da su u tome učestvovali Nedžad Herenda i Davor Mišo Matić“, rekao je Kulovac.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, bivši kriminalistički inspektor Policijske uprave Novi Grad Hasan Hodžić ispričao je da je po dolasku na posao u večernjim časovima 22. aprila 1992. godine čuo kolegu Edina Habula kako Davora Matića i Dževada Jusića pita za grupu koja je bila u stanici.

„Oni su mu, uz psovku i sa ironijom rekli da su se razbježali po Koševskom parku. Ja sam odmah posumnjao da su ih ubili, jer mi nije bilo jasno kako će se pored njih naoružanih razbježati“, dodao je Hodžić.

Svjedok je objasnio da je Matić bio „lokalni komandantić neke jedinice“, a Jusić kriminalac i samozvani snajperista, te da ne zna za koga je radio.

On je dodao da mu je kasnije rečeno da je u stanicu dovedeno sedam-osam vojnika JNA iz nekog borbenog vozila i da su ih Matić i Jusić odveli u pratnji policajca Ramiza Muharemovića.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“ optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije, u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalima još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 23. novembra.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U subotu prvi put polaganje cvijeća u Velikom parku u …

Neki od zarobljenih imali su poveze na očima | Jadovno 1941.

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Sarajevu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: