fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svedočenja koja lede krv u žilama: Orić bez milosti prema srpskoj deci i trudnicama

Da slučaj „Orić“ jedva stoji na nogama, uprkos stravičnim svedočenjima, zbog načina na koji je vođen, kao i pritisaka na svedoke „EuroBlic“ je više puta pisao.

Zaštićeni svedok Tužilaštva BiH je na suđenju za ratne zločine Naseru Oriću, nekadašnjem zapovedniku odbrane Srebrenice, izjavio kako je lično video kada je Orić ubio ili učestvovao u ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

– Orić je uzeo nož, koji mu je bio za pojasom, i zamahnuo u predelu vrata. Zarobljenik je pao na kolena, a on ga je potom udario u predelu grudi i prevrnuo unatrag – izjavio je svedok govoreći o jednom od tih ubistava. Svedok je tokom rata bio pripadnik Armije BiH, a Orić mu je bio komandant.

Ovaj zločin počinjen je u selu Zalazje kod Srebrenice 1992.

Naveo je i kako je Orić iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike koje je identifikovao kao Mitra Savića i Milutina Miloševića. Kazao je i kako je u tim ubistvima učestvovao Sabaduhin Muhić, bivši pripadnik Armije BiH koji je danas oslobođen zajedno s Orićem.

Samo 13 vojnika iz Zalazja uspelo je da se spase, ostali su ili poginuli u borbi ili ubijeni u užasnom zločinu koji je usledio. Kada više nije bilo municije, preživeli srpski borci predali su se Naserovim snagama koje su zauzele selo.

Na deponiji kraj Srebrenice 2010. godine nađene su ljudske kosti. Bošnjački mediji su najavljivali da je otkrivena do sada najveća masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci ubijenih srebreničkih Bošnjaka 1995.

Međutim, DNK analiza je pokazala da su na đubrištu kraj Srebrenice zakopani posmrtni ostaci desetorice ubijenih Srba iz Zalazja.

Orićeve snage su krajem 1992. izvele više napada na sela oko Srebrenice i Bratunca.

Jedna od najstravičnijih sudbina vezana je uz ime 11-ogodišnjeg Slobodana Stojanovića. On se vratio u selo kako bi spasao svog psa, ali su ga uhvatili. Kasnije je pronađen sa šest izbijenih zuba i razrezanim trbuhom u obliku krsta, dok su mu ruke bile odsečene do lakata.

Prilikom napada na srpsko selo Kravica i okolna sela na Božić 7. januara 1993. ubijeno je 75 Srba, a ubistva su nastavljena i kasnije.

Orićevi vojnici nisu imali milosti ni prema deci – hladnokrvno je ubijen šestogodišnji dečak Aleksandar Dimitrijević iz Skelana i njegov rođeni brat Radisav.

Samir Avdić, pripadnik Naserove jedinice, svedočio je da su on i njegovi saborci pod Orićevom komandom ubili 44 lica srpske nacionalnosti, popalili nekoliko stotina kuća, a svu stoku i živinu iz tih sela oterali u Srebrenicu.

– Znam lično da su Orić i jedan po nadimku Kezo iz Glogove, taj je bio zamenik Ejuba Golića, sada živi u Tuzli, tada zaklali pet zarobljenih Srba. Od odsečenih glava napravili su dva gola, a onda su igrali fudbal. Bila je masa naših vojnika koji su to videli – piše u svom svedočenju Avdić.

Prema njegovim rečima, u napadu na selo Voljavicu, Orićeva jedinica zarobila je desetak devojaka, starosti do 25 godina, koje su prvo celu noć silovane, a zatim ubijene.

Avdić je opisao i napad hiljadu muslimana iz Srebrenice na Fakoviće, kada je ubijeno 19 srpskih civila, te kako se Orić ponovo nožem iživljavao nad zarobljenim Srpkinjama.

Čak i kada je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom, prema svedočenju generala Luisa Mekenzija, muslimanske snage su, pod vođstvom Orića, izlazile iz tog mesta, palili sela i mučki ubijali nezaštićene civile.

Priznanje

Na suđenju za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice i Bratunca, svedok Tužilaštva BiH Ibran Mustafić potvrdio je da mu je optuženi, Naser Orić, rekao da je „preklao zarobljenika Slobodana Ilića“.

– Bahato mi je ispričao da je likvidirao Ilića. Rekao je da je njemu dopao u grupi zarobljenika, objasnio mi je način kako je to uradio. Udario ga je u oko. Ilić je imao bradu i nije puštao krike, pa je Orić rekao da je osetio strah i onda ga preklao – kazao je Mustafić.

Ovaj razgovor s Orićem, kako je naveo, bio je 27. maja 1993.

Ibran Mustafić je bio ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica i jedan od osnivača SDA u toj opštini.

Zločine nazvao podvizima

Naser Orić se branio sa slobode, što je koristio i za javne govore u kojima je stravične zločine nad Srbima iz srednjeg Podrinja nazvao – podvizima.

– Vi, koji ste mlađi, samo znate za 1995. godinu i samo znate da nas je četnik napao i ubio. Nije četnik ubio naoružanog borca. Četnik je ubio trinaestogodišnjake, vaše vršnjake, silovao žene i majke. Četnici su nikakvi ratnici – govorio je Orić s u Nezuku kod Sapne.

(blic.rs)

Izvor: SRBIN INFO

Vezane vijesti:

Vučić: Srpska suza nema roditelja; Dačić: Ima li kraja bezobrazluku?; Majke Srebrenice: Ovo je Božja pravda

Rajilić: Presuda – poraz Suda BiH

Skandalozno- Sud BiH oslobodio Orića za zločine u Srebrenici!

Članovi porodica stradalih Srba danas na izricanju presude Oriću

Orićevi zločini dvije i po decenije čekaju kaznu

Porodice srpskih žrtava: Pravda za žrtve ili bojkot suda

Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju (VIDEO)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: