fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Članovi porodica stradalih Srba danas na izricanju presude Oriću

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branislav Vasiljević rekao je da će petnaestak članova ove i bratunačke organizacije porodica poginulih prisustvovati danas izricanju presude pred Sudom BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Dobrina Prodanović oplakuje sina, Fakovići 1993.
Dobrina Prodanović oplakuje sina,
Fakovići 1993.

On ističe da činjenica da u optužnici protiv Orića nisu obuhvaćeni brojni zločini počinjeni nad srpskim civilima pod njegovom komandom ili uz njegovo lično učešće govori da Tužilaštvo BiH želi umanjiti krivicu i Orićevu odgovornost relativizovati.

Vasiljević podsjeća da je Orić optužen u avgustu 2015. godine za tri pojedinačna ubistva, i to sudije Slobodana Ilića u Zalazju kod Srebrenice, Mitra Savića i Milutina Miloševića u bratunačkim selima Kunjerac i Lolići.

On pita pravosuđe BiH zašto optužnicom nisu obuhvaćena i ne pominju se masovna ubistva i zločini koja su Orić i njegovi potčinjeni počinili u Gnioni, Ratkovićima, Brežanima, Zagonima, Krnjićima, Zalazju, Podravanju, Fakovićima, Bjelovcu, Kravici, Skelanima i drugim selima u ove dvije opštine, ali i na području vlaseničke i zvorničke opštine.

„Bez obzira kakva presuda bude izrečena Oriću i njegovom pratiocu Sabahudinu Muhiću, mi tražimo od Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv Orića i ostalih počinilaca za zločine u navedenim i drugim selima u srednjem Podrinju u kojima su stradale stotine civila“, rekao je Vasiljević Srni.

Prema njegovoj ocjeni, Orić treba da odgovara i za ubistva svih Srba koji su ostali u Srebrenici na početku rata kao lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti, ali i za ubistva pripadnika muslimanskog naroda koji u nekom trenutku nisu poslušali njegovu komandu.

Vasiljević je izrazio sumnju u objektivnost i nepristrasnost suda koji je omogućio Oriću da se brani sa slobode i utiče na svjedoke koji su u toku suđenja mijenjali iskaze u što su se mogli uvjeriti svi koji su i djelimično pratili ovo suđenje.

„Svaka kazna za Orića, izuzev maksimalne, je neprihvatljiva za porodice srpskih žrtava i pokazala bi pristrasnost i da Sud BiH postoji samo za osuđivanje Srba, što je neprihvatljivo i što vodi do potpunog nepovjerenja i raspada ove države“, zaključio je Vasiljević.

Vasiljević ističe da porodice srpskih žrtava očekuju podizanje nove obuhvatnije optužnice protiv Orića za brojne zločine koji su počinjeni nad Srbima u ovom kraju, a nisu procesuiorani.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Orićevi zločini dvije i po decenije čekaju kaznu

Porodice srpskih žrtava: Pravda za žrtve ili bojkot suda

Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju (VIDEO)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: