fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju (VIDEO)

Radio-televizija Srbije, u iščekivanju presude Naseru Oriću, emitovala je prvi dokumentarni film o zločinima počinjenim nad srpskim stanovništvom u srednjem Podrinju. Film „Zločin bez kazne“ realizovan je u produkciji Informativnog programa RTS-a.

Dobrina Prodanović oplakuje sina, Fakovići 1993.
Dobrina Prodanović oplakuje sina, Fakovići 1993.

Dokumentarno-igrani film „Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju“ kroz potresne priče svedoka govori o stradanju i ubistvima vojnika i civila – dece, žena i starih tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Za neke od tih zločina se pred sudom Bosne i Hercegovine tereti komandant 28. divizije Armije BiH Naser Orić. Izricanje presude zakazano je za 9. oktobar ove godine.

Bratunac 1993. godine
Bratunac 1993. godine

Za ubistvo Srba u ovom području do sada niko nije odgovarao. Neki procesi su u toku, a neki su usled nedostatka dokaza okončani oslobađajućom presudom. Zatvorska kazna nije izrečena. Sa druge strane za ubistva i počinjene zločine nad Bošnjacima tokom 1992. i 1993. godine postoje sudske presude kako u lokalnim sudovima tako i u Haškom tribunalu.

„Zločin bez kazne“ je prvi dokumentarni film snimljen u Srbiji o stradanju Srba u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata u BiH.

Film se bavi pojedinačnim pričama i slučajevima počinjenog ratnog zločina, ali istovremeno beleži i tragediju celog naroda ovog kraja.

Ekipa RTS-a obišla je srpska sela u opštinama Bratunac, Skelani, Milići, Kalesija i Zvornik. Mnoga od njih su danas razrušena i napuštena. Za tragičnu sudbinu pojedinih meštana se ni danas, posle četvrt veka, ništa ne zna. Njihovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Dramatizacije su rađenje na osnovu iskaza svedoka
Dramatizacije su rađenje na osnovu iskaza svedoka

Sagovornici u filmu su očevici događaja i članovi porodica nastradalih. Dramatizacije su rađene na osnovu izjava svedoka i iskaza datih u procesima koji se vode pred sudovima Bosne i Hercegovine.

Rekonstrukcija napada na srpsko selo
Rekonstrukcija napada na srpsko selo

Dokumentarni film „Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju“ rađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a i pokušaj je da se od zaborava otrgnu tragične priče o stradanju Srba u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Dokumentarni film je i svojevrsni apel za pravdu.

Scene snimljene na Drini
Scene snimljene na Drini

Autor filma je Slađana Zarić, novinar Vesna Ilić, montažer Marija Bogičević, kompozitor Vladimir Tošić, direktor fotografije Petar Vujanić. Stručni konsultant je patolog profesor dr Zoran Stanković.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Sutra premijera filma „Zločin bez kazne“ | Jadovno 1941.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije gorjelo (VIDEO)

Bratunac: Naša istina još čeka pravdu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: