fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Porodice srpskih žrtava: Pravda za žrtve ili bojkot suda

Ratnom komandantu srebreničkih Bošnjaka Naseru Oricu trebalo bi da bude izrečena presuda u ponedeljak, 9. oktobra

Naser Orić / Foto Arhiv VN
Naser Orić / Foto Arhiv VN

Ratnom komandantu srebreničkih Bošnjaka Naseru Oricu trebalo bi da bude izrečena presuda u ponedeljak, 9. oktobra, a udruženja srpskih žrtava najavila su prekid saradnje sa pravosuđem BiH ukoliko Orić ne dobije osuđujuću presudu za zločine nad Srbima.

Predstavnici porodica ubijenih Srba rekli su za „Euroblic“ da postoje brojne nezvanične informacije da će ratni komandant srebreničkih Bošnjaka u ponedeljak, kada je zakazano izricanje presude, najverovatnije biti oslobođen odgovornosti za svirepo ubistvo trojice srpskih zarobljenika ili će, kako kažu, dobiti minimalnu kaznu.

„Ukoliko se to zaista dogodi i Sud BiH oslobodi Nasera Orića za zločine koje je počinio nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, udruženja koja okupljaju porodice srpskih žrtava iz poslednjeg rata prekinuće svaki kontakt sa Sudom i Tužilaštvom BiH“, najavio je predsednik Republičkog udruženja porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Prema njegovim rečima ceo sudski proces protiv Nasera Orića je podsećao na farsu, posebno jer su postojali nebrojeni dokazi o nezapamćenim pritiscima na svedoke.

„Mnogi svedoci su pod pritiscima odustajali od svedočenja ili su pred sudom drastično menjali svoje ranije iskaze. Na izricanju presude Oriću biće prisutno najmanje 20 članova porodica srpskih žrtava iz Srebrenice i Podrinja. Svi sa velikim nestrpljenjem iščekujemo presudu od koje će zavisiti naši dalji koraci prema pravosudnim institucijama BiH“, rekao je Mitrović.

Da su strahovi udruženja srpskih žrtava opravdani potvrđuju i izvori Euroblica iz MUP RS, koji otkrivaju da su pritisci na svedoke tužilaštva u predmetu protiv Orića bili mnogo okrutniji čak i od onog što je do sada već bilo poznato u javnosti.

„Osim toga što su svedocima nuđene ogromne svote novca za odustajanje od svedočenja ili menjanje iskaza, što su im sa raznih strana stizale pretnje i ucene, još prošle godine došli smo do saznanja da je majka jednog od ključnih svedoka optužnice, zaštićenog svedoka O-1, samo nekoliko dana pre njegovog svedočenja brutalno pretučena u Banovićima“, otkrivaju izvori lista.

Na pitanje zbog čega podaci o jednom takvom dramatičnom primeru zastrašivanja svedoka nisu odmah objavljeni u javnosti, izvori lista objašnjavaju da bi u tom slučaju bio otkriven identitet zaštićenog svedoka, inače bivšeg pripadnika bošnjačkih oružanih snaga u Srebrenici koji je lično prisustvovao Orićevim ubistvima Srba.

Orić i pripadnik takozvane armije BiH u Srebrenici Sabahudin Muhić optuženi su za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju (VIDEO)

Branislav R. Vučetić

Naser Orić kao idol; podršku mu dali iz Federealne policije (VIDEO)

Orić se hvali ubijanjem Srba

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije gorjelo (VIDEO)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: