Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Suđenje Mahmuljinu: Odžačkić potvrdio autentičnost borbene dokumentacije

Datum objave: sreda, 7 decembra, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Penzionisani pukovnik Ahmet Odžačkić potvrdio je danas, u nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, autentičnost borbene dokumentacije 35. divizije u vezi sa učešćem pripadnika jedinice “El mudžahedin” u borbenim dejstvima tokom 1995. godine.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

Tužilac Sedin Idrizović predočio je Odžačkiću više naredbi, dnevnih zapovijesti i informacija koje se odnose na potčinjenost odreda “El mudžahedin” 35. diviziji Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Fahrudin Ibrišimović, branilac optuženog Mahmuljina, nastojao je ukazati na razliku između efektivne i formalne potčinjenosti odreda “El mudžahedin” za koji, prema riječima svjedoka, komanda nije znala ni brojno stanje, ali je, uprkos tome, bila nosilac borbenih dejstava na području Vozuće i Zavidovića tokom 1995. godine

Svjedok nije imao objašnjenje kako se vjerovalo odredu da će izvršavati naređenja komandi i ispuniti svoj dio zadataka u okviru borbenh dejstava poput “Sabura”, “Proljeća `95” jedan i dva, te borbene operacije “Farz `95”.

Odžačkić tvrdi da su pripadnici odreda “El mudžahedin” bili poput gostiju u zoni odgovornosti 35. divizije takozvane Armije BiH koji se nisu prilagodili domaćinima, već su tražili da se domaćin prilagodi njima, ilustrujući to primjerom u borbenoj akciji “Behar”.

Posebna pažnja posvećena je informaciji iz 35. divizije upućenoj nadležnima o tome da su pripadnici odreda “El mudžahedin” oteli zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Svjedok je ispričao da se tokom 2003. ili 2004. godine komandni kadar 35. divizije sastao sa Mahmuljinom koji je tom prilikom tražio objašnjenje zašto do njega nije došla informacija o otmici srpskih vojnika koju su izvršili pripadinci “El mudžahedina”.

Danas je svjedočio i bivši referent za bezbjednost u 35. divizji takozvane Armije BiH Fikret Skejić koji tvrdi da se bez krvoprolića nije mogla spriječiti otmica srpskih zarobljenika koje su, prema službenim zabilješkama, pripadnici odreda “El mudžahedin” odveli u nepoznatom pravcu.

Skejić je napomenuo da je informacija o otmici zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske proslijeđena komandi, ali da povratne informacije sa instrukcijama šta da se čini, nije bilo.

On je svjedočio i o preuzimanju 11 zarobljenika muslimana iz radnog voda Vojske Republike Srpske od pripadnika odreda “El mudžahedin”, koji su nakon toga odvedeni u Zenicu.

Skejić je rekao da nema saznanja u vezi sa incidentom na Žepačkom raskršću u decembru 1995. godine kada su pripadnci HVO-a trebali da postave zasjedu pripadnicima odreda “El mudžahedin”, istakavši da nije direktno učestvovao u tome i da ne želi da nagađa šta se sve tu dešavalo.

Mahmuljina optužnica tereti da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin”, u toku 1995. godine dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Suđenje Mahmuljinu biće nastavljeno 21. decembra kada će biti saslušana dva svjedoka.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Štite zločince po naredbi SDA

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top