fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Štite zločince po naredbi SDA

Oštre reakcije iz Republike Srpske na odluku Suda BiH da Sakiba Mahmuljina pusti da se brani sa slobode. Odluka doneta posle razgovora predsednice Suda BiH sa vrhom ove partije

Mahmuljin pored Alije
Mahmuljin pored Alije

BANjALUKA – Puštanje Sakiba Mahmuljina, bivšeg generala Armije RBiH, koga Tužilaštvo BiH tereti za stravične zločine odreda „El mudžahedin“ nad srpskim vojnicima i civilima na Ozrenu i u Vozući, da se brani sa slobode, dokaz je neprofesionalnog i političkog rada Suda BiH, pod uticajem SDA!

Ovo su poručili predstavnici boraca, logoraša i tima za istraživanje ratnih zločina Srpske, najoštrije osudivši odluku Suda BiH, koji je odbio predlog tužioca da Mahmuljinu bude određen jednomesečni pritvor.

Sud se oglušio o navode tužioca da je u pitanju predmet koji se tiče zverskih ubistava i odsecanja srpskih glava, zbog čega je pritvor neophodan kako Mahmuljin, koji se tereti da je bio starešina odreda „El mudžahedin“, ne bi pobegao iz zemlje, ili uticao na svedoke.

KEBINI DOKAZI

BIVŠI potpredsednik FBiH Mirsad Kebo početkom ove godine podneo je Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Sakiba Mahmuljina i Šefika Džaferovića, funkcionera SDA, zbog zločina nad Srbima. Prijava je podnesena zbog komandne odgovornosti za ubijanje zarobljenih Srba u okrugu Zenica i nezakonito držanje i mučenje u logorima Kamenica i Gostovići, kao i ilegalno držanje Srba u KPZ „Zenica“ kao taoca za razmenu za dva brata Sakiba Mahmuljina. Kebina prijava je odbačena.

Kako saznajemo, sudije su ovu odluku donele samo nekoliko sati nakon što je predsednica Suda BiH Meddžida Kreso obavila razgovore sa čelnim ljudima SDA!

Odmah po Mahmuljinovom privođenju, vrh SDA, na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, poručio je da najoštrije osuđuje hapšenje „poštenih i hrabrih generala Armije RBiH“ i da neće dozvoliti pravljenje „veštačkih balansa u procesima za ratne zločine“.

– To je dokaz da nema ozbiljnih namera da se istraži sve što se dešavalo na prostoru centralne BiH, da se istraže svi zločini koji su počinjeni, pogotovo na Ozrenu i Vozući 1995, i da nismo ravnopravni pred Sudom BiH – rekao je predsednik BORS Milomir Savčić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je da se Srbima u ovakvim predmetima obavezno određuje pritvor, dok se Bošnjaci puštaju na slobodu.

 

 

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Evropski parlament priprema rezoluciju protiv „Dejtona“

Institucije Srpske prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH

Railić: Odluka Suda BiH – nož u srce ženama žrtvama rata

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: