Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud u Zagrebu u petak odlučuje o reviziji presude Stepincu

Županijski sud u Zagrebu u petak će odlučivati o reviziji suđenja hrvatskom kardinala Alojziju Stepincu koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Županijski sud u Zagrebu u petak će odlučivati o reviziji suđenja hrvatskom kardinala Alojziju Stepincu koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava, objavili su danas hrvatski mediji.

“Vanraspravno veće može da usvoji zahtev i donese odluku koja se dostavlja strankama, a u petak će se znati jesu li za to ostvareni uslovi ili ne “, rekao je privremeni portparol suda Ratko Šćekić, prenela je Hina.

Vanrapravno veće suda odlučuje o reviziji suđenja na zahtev Stepinčevog nećaka, a sudskim većem će predsedavati sudija Ivan Turudić. Ročište će biti zatvoreno za javnost.

Revizija postupka sprovodi se na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga krivična dela ako je do osuđujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Prema navodima hrvatske novinske agencije, ako utvrdi da je revizija osnovana veće će “presudom poništiti u celosti ili delimično pobijanu odluku u izreci o krivičnoj odgovornosti”, a protiv odluke veća županijskog suda podnosilac revizije i državni tužilac mogu da se žale Vrhovnom sudu.

Revizija treba da sadrži lične podatke osuđenog, podatke o presudi koja se pobija, podatke o činjenicama i dokazima na kojima se temelji, obrazloženje i potpis podnositelja i, ako je podnositelj naslednik, dokaz da je osuđenik umro i da je on njegov zakonski naslednik.

Stepinaca je 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, na osnovu Zakona o krivičnim delima protiv naroda i države, optužilo da je sarađivao s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu”.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Milovan Balaban: Stepinac – balast ne ekumenskom putu

Komisija o Stepincu radiće godinu dana

Arhive ključ istine o Stepincu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: