Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Arhive ključ istine o Stepincu

Završen sastanak mešovite komisije SPC I Rimokatoličke crkve o Stepincu. Razgovarali o načinu rada. Sledeći susret 17. i 18. oktobra u Zagrebu

Uloga kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, ali i pre i posle njega, bila je glavna tema susreta delegacija Srpske pravoslavne crkve i Biskupske konferencije Hrvatske, koje su protekla dva dana zasedale u Vatikanu. Ovo je tek prvi u nizu sastanaka posvećenih hrvatskom kardinalu koji je na korak do proglašenja za svetitelja Rimokatoličke crkve. Sledeći sastanak biće održan 17. i 18. oktobra u Zagrebu.

Rimski susret mešovite komisije dveju crkava, formirane na inicijativu pape Franje, održan je iza zatvorenih vrata. Načelni dogovor obeju strana jeste da tok razgovora i argumente drže daleko od očiju javnosti. Iza vatikanskih zidina izašle su samo šture informacije da je prvi susret bio posvećen metodologiji i načinu rada komisije i da je imao više protokolarni nego radni deo.

Prema pisanju vatikanskog dnevnika “Oservatore Romano”, u narednom periodu uslediće niz sastanaka komisije, koja bi trebalo da završi rad za godinu dana. Poznavaoci vatikanskih prilika u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, međutim, tvrde da je rok okončanja rada komisije – neizvestan.

– Papa nije postavio tačan rok rada komisije, i njen rad može da traje i do pet godina – kaže hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel. – Sveta stolica će komisiji isporučiti niz dokumenata i arhivsku građu, i od brzine njenog proučavanja zavisiće koliko će trajati rad komisije.

Istoričar Milan Koljanin iz beogradskog Instituta za savremenu istoriju kaže da je neophodno otvaranje arhiva kako bi sve bitne činjenice bile rasvetljene.

– Ono što se događalo u NDH bez presedana je u savremenoj istoriji. Novostvorena satelitska država organizovala je uništenje trećine svog stanovništva, a takve ambicije nije imala čak ni nacistička Nemačka. To je nešto u čemu su Rimokatolička crkva i Stepinac imali značajnu ulogu. Tih činjenica je svestan i Vatikan – kaže Koljanin.

Delegacija SPC u Vatikan je otputovala sa porukom ekumenizma i prihvatanja dijaloga, ali i sa željom da iznese jasne argumente o odgovornosti kontroverznog kardinala u sprovođenju genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u Hrvatskoj.

– Postoji obimna naučna građa, koju su sakupili domaći i strani istraživači, iz koje se vidi da je Stepinac znao za masovna ubistva i pokrštanja pravoslavaca, ali i da nije ništa učinio da to spreči – kažu u sedištu SPC. – Nema sumnje da će sve ove naučne dokaze naša delegacija izneti na uvid i tako ukazati da bi Stepinčeva kanonizacija bila mrlja na obrazu Rimokatoličke crkve.

ZAJEDNIČKA VEČERA DVEJU DELEGACIJA

DELEGACIJU SPC na razgovorima o Stepincu predvodio je mitropolit zagrebačko–ljubljanski Porfirije, a u njoj su bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi bački Irinej i slavonski Jovan. Stalni član ove komisije Darko Tanasković, zbog obaveza u telima Uneska, nije prisustvovao prvoj sesiji razgovora. Hrvatski tim činili su kardinal Josip Bozanić, biskupi Ratko Perić i Antun Škvorčević, kao i istoričari Mario Jarek i Jure Krišto. Njihov domaćin Bernar Ardir, šef vatikanskog Odbora za istoriju, u utorak uveče priredio je večeru kojoj su prisustvovali svi članovi delegacija.

Autor: R. DRAGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ozbiljna istraga ili pokušaj nacionalnog mirenja?

„Stepinac je glavni kamen spoticanja SPC i katolika“

SPC i Rimokatolička crkva razgovaraće u Rimu o Alojziju Stepincu

Dve crkve licem u lice o Stepincu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Stepinac je bio pod potpunom kontrolom Vatiikana a o tome je puna njihova arhiva pa ideja o svetcu otkriva Vatikan kao satansku ustanovu jer podatci o Stepincu i neograđivanje Vatikana davvno o tome sada su obesmišljeni pa valjda vatikanci misle da su oni kreatori i tvorci ISTINE a ne BOG !Proglašenje svecem ili neproglašenje ništa nemenja na suštini i naravnoISTINA sudi SVIMA a to što pape umišljaju da su vrhovni kreatori istine to je njihov problem !Nenegiranjem gospe u Međugorju Vatikan se svrstao u satanske organizacije jer ismejavanje gospe u njenom navodnom pojavljivanju tamo gde se to nije dogodilo najveći je oblik satanizma i to što dopuštaju milionima katolika da ih hrvati lažu na tom nivou da bi navodno širili svoje pametno hrišćanstvo na istok jeste nakaznosti najvišeg nivoa kao što je i ustaštvo i Stepinac !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: