fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dve crkve licem u lice o Stepincu

U Rimu u utorak počinje rad komisije SPC i Katoličke crkve o ulozi hrvatskog kardinala u Drugom svetskom ratu. Mešovita komisija formirana na inicijativu pape Franje, koji želi da se raščiste istorijske nedoumice

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

ZAGREB- OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PRVI sastanak mešovite komisije Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koja će raspravljati o Alojziju Stepincu održaće se utorak u Vatikanu. Zasada se ne zna kakav je dnevni red i o čemu će se raspravljati na dvodnevnom susretu, ali je potvrđeno da će u Rim stići visoki predstavnici dve crkve. Katoličku crkvu predstavljaće kardinal Josip Bozanić, a u komisiji su još i mostarski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, te istoričari Mario Jarek i Jure Krišto, dok će u ime Srpske pravoslavne crkve u radu komisije učešće uzeti zagrebački mitropolit Porfirije, slavonski episkop Jovan, crnogorski mitropolit Amfilohije, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković.

Komisija je formirana na inicijativu samog pape Franje, koji nije želeo da proglasi kardinala Stepinca svetim dok se ne raščiste istorijske nedoumice na koje mu je ukazao vrh Srpske pravoslavne crkve. Papa je odabrao francuskog sveštenika Bernarda Ardira za koordinatora rada komisije, a u ovom času niko ne može da proceni koliko će dugo raditi. Očekuje se da na prvom sastanku u Vatikanu neće biti rasprave, već da će taj susret pre svega poslužiti da se pokaže dobra volja za rad komisije.

Kako „Novosti“ saznaju, obe strane pripremaju i bogatu dokumentaciju da se rasvetli kontroverzni lik kardinala koji je u prvoj godini rata podržavao ustaški režim i Antu Pavelića, ali ukazivao i na masovne progone koje su ustaše sprovodile. Među novootkrivenim dokumentima je i onaj koji je Gestapo slao Berlinu iz kojeg se vidi nemački stav o hrvatskom kardinalu.

Hoće li i kada Stepinac biti proglašen svecem i kada će se to dogoditi, u ovom času niko ne može da prognozira. Sigurno je samo to da se papa neće odlučiti dok komisija ne završi rad, a to može dugo da potraje. Sada nije poznato ni koliko često će se sastajati komisija i kako će biti organizovan njen rad, ali izvori iz dve crkve potvrđuju da postoji dobra volja da posao bude obavljen na najbolji mogući način.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi | Jadovno …

Stepinac u Lepoglavi – zapisi nadbiskupova čuvara | Jadovno …

Gordana Dostanić: Stepinac je briga Vatikana, a naša širenje …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Na Balkanu postioi mali narod koi nije imao istoriske sreće da ima svoju državu Cincari a na njima su Albanci izvršili prvi svoj genocid proterujući ih iz Ačlbanije gde su prvobitno živeli a prvi greh vatikana je to što MajkuTterezu tretiraju kao Albanku jer ONA JE CINCARKA pa je njeno stavljanje u krug albanaca zločin koi Vatikan treba hitno da ispravi da priča o toj plemenitoj ženi nebi bila povezana sa zločinačkim Albanskim narodom najvećim neprijateljem baš naroda Cincara Majke Tereze !Stepinac je duhovni vođa Hrvata i da čak kao takav i nije povezan sa njihoviom zločinima ta njegova zvanična titula ga povezuje pa uopšte ideja blaženog jeste zločin Vatikana !U Australiji 1964 Srbi koi su kao deca preživeli Jasenovac dali su pred advokatima u sudu izjave da su viđali Stepinca u Jasenovcu da je oblačio posebne odore sa velikim krstom na grudima i da je to bivao najveći praznik za ustaše !Vatikansko spašavanje Pavelića ali i drugih fašista nedvosmisleno određuje satansku dimenziju te ustanove a koliko neka pokaže sledeća priča o Paveliću koju je sa zgražavanjem ispričao svoim kolegama zamenik grofa Ćana Musolinijevog ministra koi je bio prijatelj saPavelićem(ne Čano već zamenik) dakle u jednoj poseti Zagrebu posetio je i Pavelića na čijem radnom stolu je stajala činija sa želatinskim sadržajem a kada je upitao poglavnika šta je to ovaj mu je odgovorio „to mi moje ustaše svaki dan donose iskopane oči Srba“ ovaj se zgrozio shvativši divljaštvo Hrvata i nažalost ovakvih monstruoznih istina ima mnogo !Ako je Vatikan hteo da pokrsti i uništi pravoslavce to se satanizmom nemože postići a Srtepinca mogu da proglase za bilo koga uradiće to na svoju štetu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: