Dve crkve licem u lice o Stepincu

Datum objave: subota, 9 jula, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U Rimu u utorak počinje rad komisije SPC i Katoličke crkve o ulozi hrvatskog kardinala u Drugom svetskom ratu. Mešovita komisija formirana na inicijativu pape Franje, koji želi da se raščiste istorijske nedoumice

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

ZAGREB- OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

PRVI sastanak mešovite komisije Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koja će raspravljati o Alojziju Stepincu održaće se utorak u Vatikanu. Zasada se ne zna kakav je dnevni red i o čemu će se raspravljati na dvodnevnom susretu, ali je potvrđeno da će u Rim stići visoki predstavnici dve crkve. Katoličku crkvu predstavljaće kardinal Josip Bozanić, a u komisiji su još i mostarski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, te istoričari Mario Jarek i Jure Krišto, dok će u ime Srpske pravoslavne crkve u radu komisije učešće uzeti zagrebački mitropolit Porfirije, slavonski episkop Jovan, crnogorski mitropolit Amfilohije, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković.

Komisija je formirana na inicijativu samog pape Franje, koji nije želeo da proglasi kardinala Stepinca svetim dok se ne raščiste istorijske nedoumice na koje mu je ukazao vrh Srpske pravoslavne crkve. Papa je odabrao francuskog sveštenika Bernarda Ardira za koordinatora rada komisije, a u ovom času niko ne može da proceni koliko će dugo raditi. Očekuje se da na prvom sastanku u Vatikanu neće biti rasprave, već da će taj susret pre svega poslužiti da se pokaže dobra volja za rad komisije.

Kako “Novosti” saznaju, obe strane pripremaju i bogatu dokumentaciju da se rasvetli kontroverzni lik kardinala koji je u prvoj godini rata podržavao ustaški režim i Antu Pavelića, ali ukazivao i na masovne progone koje su ustaše sprovodile. Među novootkrivenim dokumentima je i onaj koji je Gestapo slao Berlinu iz kojeg se vidi nemački stav o hrvatskom kardinalu.

Hoće li i kada Stepinac biti proglašen svecem i kada će se to dogoditi, u ovom času niko ne može da prognozira. Sigurno je samo to da se papa neće odlučiti dok komisija ne završi rad, a to može dugo da potraje. Sada nije poznato ni koliko često će se sastajati komisija i kako će biti organizovan njen rad, ali izvori iz dve crkve potvrđuju da postoji dobra volja da posao bude obavljen na najbolji mogući način.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi | Jadovno …

Stepinac u Lepoglavi – zapisi nadbiskupova čuvara | Jadovno …

Gordana Dostanić: Stepinac je briga Vatikana, a naša širenje …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Dve crkve licem u lice o Stepincu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top