Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Stepinac je glavni kamen spoticanja SPC i katolika”

Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac bio je tema za rasprave Beograda i Zagreba, a sada stiže i na dnevni red u Rimu.

Nadbiskup Alojzije Stepinac youtube.com/Tuturutu
Nadbiskup Alojzije Stepinac
youtube.com/Tuturutu

U italijanskoj prestonici će u utorak i sredu biti održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije na kojem će se raspravljati o načinu i dužini rada Komisije koja bi, kako je ranije dogovoreno u Vatikanu, trebalo da izađe sa mišljenjem o kardinalu Alojziju Stepincu i njegovoj ulozi tokom Drugog svetskog rata.

Od tog mišljenja, naime, zavisi da li će Stepinac, koga Srbi smatraju zločincem, a koji je već proglašen blaženim, biti i kanonizovan. Iako nema zvanične potvrde održavanja ovog sastanka, hrvatski i srpski mediji pišu da će on biti održan 12. i 13. jula u Rimu, a papa Franja smatra da Komisija ne bi trebalo da razmatra taj slučaj duže od godinu dana.

– Papina odluka da oformi komisiju pre nego što dopusti formalnu kanonizaciju predstavlja izrazito fer i mudar potez, kao i čin kojim se izražava poštovanja prema SPC i srpskom narodu – smatra predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević, dodajući da sporna istorijska pitanja mogu da se reše isključivo dijalogom i usaglašavanjem oko istorijskih činjenica i nikako drugačije.

Ocenjujući da nema sumnje da je proces Stepincu bio montiran, kao i mnogi drugi u to vreme, jer se radilo o jednom revanšističkom komunističko – totalitarnom sistemu, Knežević je istakao da sa druge strane, postoje istorijske činjenice ili indikacije da je Stepinac podržavao režim NDH i prečesto bio pasivan u odnosu na zločine počinjene u NDH, kao i da je učinio vrlo malo ili ništa da se oni spreče.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

SPC i Rimokatolička crkva razgovaraće u Rimu o Alojziju Stepincu

Dve crkve licem u lice o Stepincu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: